Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2007 08:40

  Είκοσι πέντε προτάσεις για μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Σκουμπούρη

  Θεωρώντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν πρέπει να είναι "άντρο" μόνο των μεγάλων ξένων οίκων και των εκάστοτε –σχεδόν πανομοιότυπων– εκθέσεων και προσεγγίσεων τους για τις συνήθεις επιλογές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ζητήσαμε από 5 ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες να εστιάσουν στα... χαμηλότερα κλιμάκια της αγοράς. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ξεφύγουμε λίγο από τη μονοφασική και μονοδιάστατη προσέγγιση της αγοράς από τους μεγάλους ξένους οίκους, οι οποίοι διαρκώς ανακυκλώνουν στις εκθέσεις τους τις 20 μετοχές του FTSE και ορισμένες -μάλλον ελάχιστες- του 40άρη. Το χρηματιστήριο αποτελείται από περίπου 300 εισηγμένες εταιρείες, όμως, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η παντοδυναμία των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων έχει στρέψει όλα τα φώτα -αλλά και τα κεφάλαια- αποκλειστικά σε συγκεκριμένη "κάστα" μετοχών. Με λίγα λόγια, η κηδεμονία των ξένων οίκων στο Χ.Α., έχει επιβάλλει σχεδόν την ενασχόληση όλων μόνο με το (επενδυτικό) target group αυτών των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών, είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αγοράς να μένει διαρκώς στο περιθώριο. Άλλωστε, το εγχώριο επενδυτικό κοινό, παρατηρεί σχεδόν αποσβολωμένο τα τελευταία χρόνια το ράλι στις μετοχές του FTSE 20, το οποίο ελάχιστα έχει μεταγγιστεί στο βαθμό που θα έπρεπε σε όλο το φάσμα της υπόλοιπης αγοράς, κάτι που επιτάσσουν όλοι οι χρηματιστηριακοί νόμοι και κανόνες που ισχύουν παγκόσμια.

  Έτσι λοιπόν ζητήσαμε από 5 χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας να αναζητήσουν τις ενδεχόμενες επενδύσεις προοπτικής, από το χώρο αποκλειστικά της μικρής αλλά ποιοτικής κεφαλαιοποίησης. 

  Στο Χ.Α. υπάρχουν δεκάδες ποιοτικές εταιρείες που τυγχάνει να έχουν περιορισμένη κεφαλαιοποίηση, όπως περιορισμένη κεφαλαιοποίηση είχαν κάποτε, πριν γιγαντωθούν, μετοχές όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Fourlis, Frigoglass, Folli Follie, Intralot, Vivartia, Βωβός και πολλές άλλες. Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση τις χρηματιστηριακές εταιρείες Δυναμική, Δράξ, Πεντεδέκας, Intersec και CFS καθώς και τους αναλυτές τους οποίους αναφέρουμε παρακάτω.

  Έχει ενδιαφέρον καθώς οι επιλογές είναι και διευρυμένες, ενώ ο καθένας εστιάζει στα ιδιαίτερα κατά την άποψή του πλεονεκτήματα της εκάστοτε μετοχής. Είτε στα αποτελέσματα, είτε στο γεγονός ότι έχει μείνει πίσω στο ταμπλό, είτε λόγω ισχυρού growth, είτε λόγω μεγάλων προοπτικών του κλάδου που ανήκει κ.ο.κ.

  Οι προτάσεις της C.F.S. - Αναλυτής: Τσακαλογιάννης Χρήστος

   

  * Autohellas: Ελκυστική μετοχή λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην ελληνική αγορά, της επέκτασης στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και της εισαγωγής νέων δραστηριοτήτων. Με προβλεπόμενο πολλαπλασιαστή κερδών για το 2007, στο 11Χ, αποτελεί επενδυτική πρόταση.

  * Sprider Stores: Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου Sprider Stores απαριθμεί σήμερα 56 καταστήματα, εκ των οποίων 51 είναι στην Ελλάδα ενώ 5 λειτουργούν σε χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, F.Y.R.O.M. και Κύπρο). Μέχρι το τέλος του 2007 αναμένεται η λειτουργία και 7 νέων καταστημάτων Sprider Stores, εκ των οποίων 5 στο εξωτερικό ενώ στους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου εντάσσεται η μακροπρόθεσμη επέκταση του δικτύου καταστημάτων σε 100 Sprider Stores στην Ελλάδα και πάνω από 50 στο εξωτερικό μέχρι το 2011.


  * Πλαίσιο: Η περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Βαλκανικής (το πρώτο κατάστημα στη Βουλγαρία είχε πέρυσι έσοδα 4 εκατ. ευρώ), η ενίσχυση των πωλήσεων προς τις επιχειρήσεις και η προσθήκη νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label) με το brand name ”Turbo-X”, αποτελούν τους στόχους του ομίλου. Για το 2007 αναμένεται αύξηση εσόδων και κερδοφορίας κατά 15% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

  * Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Στη δημιουργία νέου εργοστασίου ιχθυοτροφών, φιλετοποίησης και μεταποίησης ιχθύων, προσανατολίζεται, η εταιρία Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Το εργοστάσιο, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2009, ενώ εκτιμάται ότι θα προσδώσει στην εισηγμένη συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα στους στόχους της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά, η αύξηση των οικονομικών της μεγεθών και οι πωλήσεις έτοιμου προϊόντος.

  * Σφακιανάκης:
  Αύξηση 141,05% στον όμιλο και 55,6% στη μητρική παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας Σφακιανάκης στο εξάμηνο του 2007, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και με βάση τα ΔΛΠ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 219,503 εκατ. ευρώ από 199,565 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 15,743 εκατ. ευρώ από 6,531 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 141%.


  Οι προτάσεις της Δράξ ΑΧΕΠΕΥ - Χρηματιστηριακός Εκπρόσωπος: Σωφρόνης Ιωάννης

  * Ελλ. Καλώδια: Ευρυζωνικά ΟΤΕ, Δίκτυα Οπτικών ινών, Υπογειοποίηση ΔΕΗ, ιδιωτικοί πάροχοι και μια σειρά άλλων εξελίξεων προοιωνίζουν για την επόμενη διετία στοιχεία για τον ισολογισμό και την κερδοφορία της επιχειρήσεως, ιδιαίτερα αυξημένα. Απ’ τους καλύτερους λογιστικούς δείκτες, μα προπαντός μέλος του ομίλου Βιοχάλκο, ίσως του σημαντικότερου ομίλου της Ελλάδος σε βιομηχανικό επίπεδο. Μια απ’ τις 3 εταιρείες που σχεδόν μονοπωλιακά συγκεντρώνουν το 80 – 85 % των πωλήσεων του κλάδου. Θεαματική αύξηση τζίρου και κερδών.

  * ΑΝΕΚ: Η άρση του Cabotage και το ανακάτεμα στην τράπουλα της ακτοπλοΐας, αναδεικνύουν μια εταιρεία που μέχρι πρόσφατα της έλειπε η ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα της περισσεύει. Η είσοδος του κ.  Grimaldi έδρασε σαν καταλύτης στην εταιρεία ανησυχώντας και τους ανταγωνιστικούς ομίλους. Μεγάλη κεφαλαιοποίηση πλέον. Προεξοφλεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις οι οποίες αναμένονται σύντομα και απ’ ότι φαίνεται θα είναι σημαντικότατες.

  * Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά από ένα μπαράζ εξαγορών τους τελευταίους 6 μήνες έχει εδραιώσει μια θέση μεταξύ των 3 μεγαλύτερων δυνάμεων του χώρου ενισχύοντας ταυτόχρονα την φήμη της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών. Ο αναμενόμενος τζίρος 70 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών μετά φόρων 8 εκατ. ευρώ αποτελούν αυξήσεις της τάξης του 96.6% και 90.47% αντίστοιχα έναντι του 2006.


  * ΥΓΕΙΑ: Η συμφωνία της Διοίκησης του ΥΓΕΙΑ με την Εθνική Ασφαλιστική διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών Νοσοκομείων και θεωρούμε ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για την εταιρεία. Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου δείχνουν ότι συνεχίζεται με επιτυχία το Πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του Ομίλου. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το Α’ εξάμηνο του 2007 ανήλθαν σε 8,56 εκατ. ευρώ έναντι 0,84 εκατ. το περσινό διάστημα. Μέλος του Ομίλου Marfin που από μόνη της εγγυάται καλό management.


  * ΝΕΛ: Το 2007 βρήκε τη ΝΕΛ να επιστρέφει στη λειτουργική κερδοφορία. Με εκτιμώμενο λογιστικό κέρδος 3,9 εκατ. ευρώ, μόνο από την πώληση των πλοίων ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΟΥ με αύξηση EBITDA, αύξηση της καθαρή θέσης, αύξηση ενεργητικού και μείωση δανειακών υποχρεώσεων. Επιπροσθέτως, η αύξηση του στόλου λόγω της εξαγοράς της C. LINK FERRIES και με επιχειρησιακά ενεργά τα ταχύπλοα ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ I & II, που ήταν παροπλισμένα το 2006 και δρομολογημένα στις γραμμές Κρήτης και Κυκλάδων. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε το ευέλικτο διοικητικό σχήμα της εταιρείας, την άριστη επικοινωνιακή πολιτική με τους μετόχους της και τις επιβεβαιωμένες διερευνητικές επαφές με εκπροσώπους Αραβικών συμφερόντων, η τιμή της μετοχής φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική στα παρόντα επίπεδα.


  Οι προτάσεις της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ


  * Αλουμύλ Μυλωνάς:
  Η Αλουμύλ παράγει και εμπορεύεται μια ευρεία γκάμα προϊόντων συστήματα αλουμινίου για όλες τις γνωστές αρχιτεκτονικές εφαρμογές, βιομηχανικά προφίλ κ.α. Διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στην Ελλαδα σε 4 σημεία, την Αλβανία, την Σερβία, τη Ρουμανία και απασχολεί 2.000 άτομα. Η εξαγωγική δραστηριότητα του ομίλου φτάνει το 55% της παραγωγής της (με 35-38% των πωλήσεων να προέρχεται από τη Βαλκανική) καλύπτοντας 45 χώρες μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της ΝΑ Ευρώπης όπου η οικοδομική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα ευρώ 0,22 το 6Μ του 2007 (από ευρώ 0,19 για το 6Μ του 2006.) ενώ το P/E της μετοχής είναι στο 15 (με βάση τα κέρδη του 2006) και η τιμή προς λογιστική αξία βρίσκεται στο 1,12 (P/BV).

  * ΕΥΑΘ: H ΕΥΑΘ παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία, έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει νέο ύψους επίσης 100 εκατ. ευρώ με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου της ενώ παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητα στην ενέργεια και βολιδοσκοπεί την παράλληλη εκμετάλλευση του δικτύου της για τηλεπικοινωνίες. Για την εταιρεία έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή καθώς οι προοπτικές της εμφανίζονται θετικές λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί πολιτική διανομής υψηλών μερισμάτων, παρουσιάζει σχεδόν μηδενικό δανεισμό ενώ ο τίτλος διαπραγματεύεται με P/E 15.8 ενώ το P/BV ανέρχεται στο 2,02. Τα κέρδη ανά μετοχή κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 0,24 ευρώ, από 0,14 ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 71,4%

   


  * FHL
  Κυριακίδης: Η FHL Κυριακίδης δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία, διανομή και πώληση μαρμάρων και κονιαμάτων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υλοποίησε σειρά επενδύσεων τόσο προς την κατεύθυνση εξαγοράς ομοειδών εταιριών όσο και στην ανανέωση του εξοπλισμού της με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού της χαρακτήρα. Στην Ελληνική αγορά μαρμάρων η Κυριακίδης έχει μερίδιο μεγαλύτερο του 35% ενώ στις διεθνείς αγορές κατέχει τη πρώτη θέση στο λευκό μάρμαρο. Το α’ εξάμηνο του 2007 ο όμιλος σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών 100% (από 0,06/μετοχή στα 0,13/μετοχή) ενώ διαπραγματεύεται με P/E 14.8 και P/BV 1.01. 


  * Druckfarben: Η Ντρουκφάρμπεν Ελλάς Α.Ε είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εταιρία στην Ελληνική αγορά σε μελάνια εύκαμπτης συσκευασίας με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 37%, ενώ το μέγεθος της αγοράς αυτής εκτιμάται στους 5.500 τόνους (24 εκατ. ευρώ) παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 3% για τα επόμενα 5 χρόνια. Στον κλάδο των εκτυπωτικών μελανιών και χρωμάτων γραφικών τεχνών κατέχει το 49% περίπου της αγοράς η οποία έχει μέγεθος 5,740 τόνων (30 εκατ. ευρώ). Στην αγορά χρωμάτων (160 εκ ή 280.000 τόνοι) ο όμιλος εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 7% σε μια αγορά η οποία αναπτύσσεται με 4-4,5%, ενώ τα χρώματα του ομίλου Kraft κατατάσσονται στη 4η θέση. Όσον αφορά στην Ελληνική αγορά χρωμάτων υπολογίζεται ότι η Ντρουκφάρμπεν θα αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 8,63% αντιπροσωπεύοντας στο τέλος του 2010 το 29,8% από το συνολικό τζίρο του σε σύγκριση με 32,87% που ήταν στο τέλος του 2005. Αυτή την περίοδο η εταιρία, επεκτείνεται στα Βαλκάνια μία αγορά μεγέθους 16 εκατ. ευρώ στα μελάνια εύκαμπτης συσκευασίας και 25 εκατ. ευρώ στα εκτυπωτικά μελάνια αλλά με προοπτική ταχύτατης ανάπτυξης. Το α΄ εξάμηνο του 2007 ο όμιλος σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15% στα 0,15/μετοχή από 0,13/ μετοχή το 2006 ενώ με βάση τα κέρδη του 2006 διαπραγματεύεται με P/E 14,64 ενώ ο δείκτης P/BV ανέρχεται στο 2,48.

  * Βάρδας:
  Η εταιρία ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ δραστηριοποιείται στη παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πάσης φύσεως ενδυμάτων, υποδημάτων και των σχετικών πρώτων υλών. Η ΒΑΡΔΑΣ ιδρύθηκε το 1939 ξεκινώντας με ένα μικρό κατάστημα λιανικής πώλησης ενδυμάτων, το 2001 εισήχθη στο ΧΑ, ενώ σήμερα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο πωλήσεων 30 καταστημάτων, 2 εκπτωτικών κέντρων και 4 shop in shop, ενώ απασχολεί 326 άτομα. Κατά το α΄ εξάμηνο παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 60% ενώ με βάση τα καθαρά κέρδη του 2006 διαπραγματεύεται με P/E 17,5 ενώ το P/BV βρίσκεται στο 2,03. Τέλος, ακολουθεί υψηλή μερισματική πολιτική.


  Οι προτάσεις της Intersec ΑΧΕΠΕΥ - Αναλυτής: Ν.Ζ. Ζωγράφος


  * AXON - 
  Υποτιμημένος τίτλος αναλογικά με τις συμμετοχές του, αγορές ιδίων μετοχών: Οι συμμετοχές του ομίλου αφορούν τον κλάδο υγείας, πληροφορικής και χρηματιστηρίου. Η μεγάλη του συμμετοχή στη Euromedica (πλέον του 58%) αποτιμάται σήμερα πάνω από 220 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 6,98 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Euromedica είναι στα 380 εκατ. ευρώ. Έχει ανακοινωθεί η αγορά μέχρι και το 10% ιδίων μετοχών, με εύρος από 3 ευρώ έως 15 ευρώ από 1 Οκτωβρίου 2007 έως και 29 Ιουνίου 2008.


  * ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ - Δυνατή μετοχική σύνθεση, άνοδο στην παραγωγή ασφαλίστρων: Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς (κατέχει σήμερα το 30%). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθε στα 34,36 εκατ. ευρώ. Αναμένεται συνέχεια στο δυναμισμό των αποτελεσμάτων.

  * EVEREST - Πολύ καλά αποτελέσματα 2007, χαμηλή αποτίμηση: O κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 91,5 εκατ. ευρώ, έναντι 81,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 13%. Το EBITDA ανήλθε στα 15,9 ευρώ από 13,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18%, ενώ χωρίς τα κέρδη μειοψηφίας διαμορφώνονται σε 0,19 ευρώ ανά μετοχή από 0,15 στο +27%. Η καθαρή θέση του ομίλου στις 30/06/07 ανήλθε στα 34,8 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις στα 34,9 εκατ. ευρώ.

  * ΛΟΥΛΗΣ - Είσοδος ισχυρού συνεργάτη, "γύρισμα" από ζημιές σε κέρδη: Η Αυστριακή εταιρεία L.L.I. EUROMILLS Gmbh, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, απέκτησε το 60% των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, έναντι 50 εκατ. ευρώ (το τίμημα είναι μεγαλύτερο από το 85% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης!) καθώς και το 5% των μετοχών της μητρικής εταιρείας με τιμή το 3,97 ευρώ. Το α΄ εξάμηνο του 2007 έκλεισε με καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ από ζημιά -3,3 εκατ. ευρώ.

  * ΜΟΧΛΟΣ - Χαμηλή χρηματιστηριακή αξία, "γύρισμα" από ζημιές σε κέρδη: Η κεφαλαιοποίηση του στο Χ.Α. είναι λίγο πάνω από τα 53,5 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση του ομίλου στα 67,2 εκατ. (μέχρι και το μετοχικό του κεφάλαιο είναι πάνω από την κεφαλαιοποίηση του στα 73,4 εκατ. ευρώ!). Το ανεκτέλεστο έργων εκτιμάται στα 400 εκατ., ενώ το Α΄ εξάμηνο 2007 έκλεισε με καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ από ζημιά - 5,9 εκατ. ευρώ.

  Οι προτάσεις της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ - Αναλυτής: Κωνσταντίνος Βέργος


  * Πλαίσιο: Η πορεία γρήγορης ανάπτυξης των κερδών της εταιρίας, θα συνεχιστεί. Η Πλαίσιο ευνοείται πλέον ορατά από το πολυκαναλικό της σύστημα, αλλά τα περιθώρια κερδών σε κάποια από τα προϊόντα της εταιρίας θα συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσμενώς από τον διαδικτυακό ανταγωνισμό. Αναμένεται αύξηση κατά 16% των πωλήσεων κατά το 2007 και των κερδών μετά φόρων κατά 33%. Σύμφωνα μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Ανάλυσης της Πεντεδεκας ΑΧΕΠΕΥ, η μετοχή της Πλαίσιο διαβαθμίζεται με την ένδειξη "αγορά" με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ.

  * FG
  Europe: Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε βασικούς κλάδους (εμπόριο σε κλιματιστικά, μαύρες συσκευές, λευκές συσκευές, προπληρωμένο χρόνο κινητής τηλεφωνίας και ενέργεια), με έμφαση στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων πλην εκείνης του προπληρωμένου χρόνου. Επίσης οι δραστηριότητές της κατανέμονται σε 3 διαφορετικές οικονομικές ζώνες με κυριότερη την Ελληνική (60% Πωλήσεων), αλλά και σημαντικό ρόλο στην Ιταλία (20%) και λοιπές Βαλκανικές (20%). Η εταιρεία εξετάζει προσεκτικά τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, τόσο σε νέες γεωγραφικές περιοχές, όσο και τυχόν εξαγορές, οι οποίες πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια αποδοτικότητας και ανάπτυξης που έχει ορίσει ο Όμιλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στα προσεχή 3 έτη. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν πλέον των προβλεπομένων καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική ενίσχυση πωλήσεων και κερδών στο σύνολο του έτους. Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ανέλθουν σε 0,25 ευρώ έναντι 0,05 ευρώ του 2006. Όσον αφορά στις πωλήσεις των κλιματιστικών αναμένεται να ανέλθουν σε 92 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 80%, οι πωλήσεις των consumer electronics σε 9,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 98% και οι πωλήσεις των Λευκών ηλεκτρικών συσκευών σε 12 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 15%, επί συνόλου πωλήσεων 156,5 εκατ. ευρώ.

  * Revoil: Η Revoil αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια εταιρία, ομίλου αμιγώς εμπορίας πετρελαιοειδών. Κατάφερε κατά την τελευταία δεκαετία να δεκαπλασιάσει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις, σε καύσιμα και λιπαντικά, και να 15πλασιάσει το δίκτυο πωλήσεών της. Τώρα πραγματοποιεί ένα επιθετικό επενδυτικό σχέδιο που καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς στα πλαίσια των ευκαιριών που δημιουργούνται λόγω των αναδιαρθρώσεων στρατηγικής των πολυεθνικών εταιριών του κλάδου. Βασιζόμενοι στην ως τώρα επιτυχή διοίκηση αναμένουμε η Revoil να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της και να ενδυναμώσει σημαντικά τα κέρδη της στην προσεχή πενταετία. Για το 2007, αναμένουμε αύξηση πωλήσεων 11%, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στην μέση ανάπτυξη δικτύου 16% για το έτος. Τα Λειτουργικά Κέρδη προ Αποσβέσεων (EBITDA) και τα κέρδη μετά φόρων αναμένουμε ότι θα αυξηθούν το 2007 κατά 14% και 32% αντίστοιχα, ενώ η μέση ετήσια ανάπτυξη κερδών ως το 2011 αναμένουμε να αγγίξει το 16%. Η Πεντεδέκας συστήνει αγορά με στόχο τα 3 ευρώ για τον τίτλο.

  * Κανάκης: Εταιρεία ηγέτης στο εμπόριο πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού ευνοείται από την πρόσφατη λειτουργία του κέντρου αποθήκευσης και διανοµής στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης που δίνει και την βάση επέκτασης δραστηριοτήτων όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Τα αποτελέσματα τόσο του 2006 όσο και του εξαμήνου 2007 δείχνουν τον θετικό αντίκτυπο αυτής της επέκτασης των εγκαταστάσεων και στην κερδοφορία. Τα κέρδη της εταιρίας κατά το 2006 ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας (αυξήθηκαν 29% έναντι 28% που προβλέπαμε), και το EBITDA αυξήθηκε 15%,εντός εκτιμήσεων, παρά την μόλις 7% άνοδο πωλήσεων, έναντι 12% προβλεπομένων. Αναμένουμε αύξηση πωλήσεων και κερδών μετά φόρων 13% και 19% αντίστοιχα το 2007, ενώ οι ζωηροί ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν έως και το 2011. Η Πεντεδέκας συστήνει αγορά με τιμή- στόχο τα 3,42 ευρώ.

  * Μάρακ: Η ανάληψη από την ΜΑΡΑΚ της προμήθειας σε Ελληνικούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς συστημάτων WiMax, είναι θετική και θα ευνοήσει με σημαντικά έσοδα την εταιρία στα επόμενα 3 έτη, ιδιαίτερα καθώς η πολιτεία καθόρισε το 2007 ως έτος ευρυζωνικότητας Αναμένουμε ότι η ΜΑΡΑΚ, σε ενοποιημένη βάση, θα έχει κέρδη 504 χιλιάδων ευρώ το 2007 που σταδιακά θα προσεγγίσουν τα 1.832 χιλ. ευρώ το 2010. Προτείνουμε αγορά με τιμή – στόχο τα 1,82 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ