Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 11:05

  Citi: Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών δεν έχει τελειώσει - Οι 25 μετοχές που θα "τρέξουν" το ράλι

  Citi: Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών δεν έχει τελειώσει - Οι 25 μετοχές που θα "τρέξουν" το ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Έπειτα από την Goldman Sachs, και η Citigroup δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" στις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, υποστηρίζοντας πως η εντυπωσιακή υπεραπόδοσή τους έναντι των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα έχει κι άλλο να "δώσει", ενώ τονίζει πως το μεταξύ τους discount, παρά το ράλι παραμένει τεράστιο.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Citi, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει άνοδο 20% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση έναντι των αμερικάνικων μετοχών από το 2009. Μπορεί να φαίνονται υπεραγορασμένες βραχυπρόθεσμα, αλλά το ράλι εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις χαμηλές αποτιμήσεις και τις υποτονικές ροές κεφαλαίων. Η Ευρώπη εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount 30% σε όρους P/E έναντι των ΗΠΑ, σε σύγκριση με μακροπρόθεσμο μέσο όρο 15%. Αυτό αφήνει περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση, όπως εκτιμά η Citi.

  Η αμερικάνικη τράπεζα εξετάζει έτσι την πιθανή μελλοντική τροχιά των παραγόντων που έχουν βοηθήσει και στηρίξει το πρόσφατο ευρωπαϊκό ράλι και τι σημαίνει αυτό για τις αγορές προσεχώς.

  Ο πρώτος παράγοντας που εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και αναμένεται να παραμείνουν γύρω στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να κινηθούν υψηλότερα στο τέλος του έτους. Αυτό αφαιρεί έναν πιθανό θετικό άνεμο για τη συνέχεια.

  Ο δεύτερος παράγοντας είναι η "επιστροφή" της Κίνας. Το trade του reopening της Κίνας έχει ήδη λειτουργήσει έντονα – ο δείκτης MSCI Κίνας αυξήθηκε κατά 50%, αλλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα στη συνέχεια καθώς βρίσκεται μόλις στην αρχή του, όπως σημειώνει η Citi. Οι ευρωπαϊκές μετοχές με έκθεση στην Κίνα είχαν ιδιαίτερα καλή πορεία, καταγράφοντας ράλι της τάξης του 40%. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια,  οι παγκόσμιοι στρατηγικοί αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως η ανοδική πορεία μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα.

  Τρίτον, το ράλι ύψους 15% στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενίσχυσε επίσης τη σχετική απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ. Η αγορά συναλλάγματος ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί στενά τις διαφορές των επιτοκίων μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, όπως σημειώνει η Citi.

  Τέταρτον, ο "θόρυβος" από τις κεντρικές τράπεζες έχει βοηθήσει όλες τις αγορές μετοχών. Η ΕΚΤ φαίνεται να είναι η περισσότερο επιθετική στη ρητορική της, κάτι που θα στηρίξει το ευρώ και θα ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών για τους επενδυτές που βασίζονται σε δολάρια. Έπειτα και από τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, 75 μονάδες βάσης από τη Fed και όχι άλλες αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας.

  Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι φαίνεται να τροφοδοτήθηκε από αλλαγές θέσεων των επενδυτών και από το short covering. Από την αρχή του έτους οι θέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνέχισαν να αναπτύσσεται σταθερά στην Ευρώπη, σύμφωνα με του αναλυτές της Citi. Τώρα βρίσκονται στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά στα μέσα του 2021, αν και η δυναμική έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι η τοποθέτηση φαίνεται πλέον μονόπλευρη (καθαρά longs), οι κίνδυνοι ενός sell-off για αποκόμιση κερδών αυξάνονται.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η Citi, αν και οι τοποθετήσεις στην αγορά μπορεί να φαίνονται bullish, τα παραδοσιακά δεδομένα ροών κεφαλαίων όμως έχουν γίνει θετικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό προσφέρει μια ευπρόσδεκτη αντιστροφή των απότομων εκροών (7,5% του μέσου ενεργητικού) που σημειώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνεχείς εισροές θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω ώθηση σε αυτό το ράλι, όπως εκτιμά η Citi. Τα αμερικανικά μετοχικά funds ήταν πιο ανθεκτικά πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει την αγορά των ΗΠΑ πιο ευάλωτη σε εκροές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς την Ευρώπη, την οποία και δεν… "αγαπούσαν" στο παρελθόν, μια τάση που είναι εμφανής στα πιο πρόσφατα δεδομένα της EPFR.

  Οι αποτιμήσεις είναι ακόμα φθηνές

  Το εξαιρετικά σημαντικό και υποστηρικτικό είναι πως, παρά το ράλι, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με P/E 12μήνου στο 13x, κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή του 14x. Η Citi έχει επανειλημμένως επισημάνει το κενό αποτίμησης ρεκόρ που έχει ανοίξει η Ευρώπη με τις ΗΠΑ. Το discount 35% σε όρους P/E Ευρώπης/ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο φαινόταν υπερβολικό. Έκτοτε, το χάσμα έχει κλείσει (τώρα στο 30%), αλλά παραμένει πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15%. Το κλείσιμο σε αυτόν τον μέσο όρο θα σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν κατά περαιτέρω κατά 20% στο επόμενο διάστημα.

  Τι αναμένεται στη συνέχεια

  Η αύξηση 20% που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές μετοχές σημαίνει ότι πλησιάζουν πιο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Citi για τον πανευρωπαϊκό δείκτη για το τέλος του έτους, δηλαδή τις 475 μονάδες. "Δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμοι θετικοί άνεμοι (χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, συμπίεση των bears) εξασθενούν και οι θέσεις είναι bullish, δεν θα κυνηγούσαμε πολύ έντονα την αγορά αυτή τη στιγμή", σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, οι φθηνές αποτιμήσεις παραμένουν υποστηρικτικές και οι εισροές κεφαλαίων αυξάνονται. "Θα ήμαστε αγοραστές σε οποιαδήποτε αδυναμία της αγοράς", τονίζει. "Πιστεύουμε επίσης ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ κατά το υπόλοιπο του έτους, ειδικά δεδομένης της προοπτικής περαιτέρω υποχώρησης του δολαρίου", όπως καταλήγει.

  Οι 25 μετοχές - γκανιάν

  Σε ότι αφορά το πώς μπορούν οι επενδυτές να "παίξουν" το περαιτέρω κλείσιμο του χάσματος αποτίμησης Ευρώπης/ΗΠΑ, η Citi εξετάζει τις ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλή κεφαλαιοποίηση οι οποίες έχουν υποαποδώσει τον αντίστοιχο κλάδο των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 20%, διαπραγματεύονται με discount στον κλάδο τους στις ΗΠΑ και έχουν σύσταση buy ή neutral από τους αναλυτές της. Έτσι κατέληξε στις εξής 25 μετοχές - γκανιάν:

   

  Μετοχή Κλάδος
     
  Aker BP ASA
  Ενέργεια
  Eni S.p.A.
  Ενέργεια
  Shell Plc
  Ενέργεια
  Arkema SA
  Βασικά υλικά
  BASF SE
  Βασικά υλικά
  Mondi plc
  Βασικά υλικά
  Smurfit Kappa
  Βασικά υλικά
  Stora Enso
  Βασικά υλικά
  Sandvik AB
  Κεφαλαιουχικά αγαθά
  Adecco Group AG
  Εμπορικές Υπηρεσίες
  Intertek Group plc
  Εμπορικές Υπηρεσίες
  Teleperformance SA
  Εμπορικές Υπηρεσίες
  Tesco PLC
  Τρόφιμα και βασικά είδη
  Fresenius Medical Care
  Υγειονομικός εξοπλισμός
  Philips N.V.
  Υγειονομικός εξοπλισμός
  GSK plc
  Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία
  Roche
  Φαρμακευτική & Βιοτεχνολογία
  Legal & General
  Ασφάλειες
  NN Group N.V.
  Ασφάλειες
  Phoenix Group
  Ασφάλειες
  Nexi S.p.A.
  Software
  Ericsson
  Υλικά τεχνολογίας
  BT Group plc
  Τηλεπικοινωνίες
  E.ON SE
  Κοινής ωφέλειας
  Fortum Oyj
  Κοινής ωφέλειας

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ