Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 08:29

  A-quant: Εβδομάδα που θα κρίνει πολλά στις αγορές

  191608969_ 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν αρκετά ήπια σε σχέση με οικονομικές ανακοινώσεις και άλλες εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

  Ωστόσο η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική μιας και εμπεριέχει αποφάσεις κεντρικών τραπεζών και πολύ σημαντικές οικονομικές ειδήσεις που θα μπορούσαν εν γένει να σηματοδοτήσουν την πορεία των αγορών για το επόμενο διάστημα.

  Επιστρέφοντας στην εβδομάδα που μόλις πέρασε, τα θετικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται και έρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αμερικάνικο ΑΕΠ έτρεξε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 με ρυθμούς ανάπτυξης 2.9%, αρκετά πάνω από το 2.6% που υπολόγιζαν οι αγορές. Καλή ήταν η εικόνα και για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών έδειξε πως συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

  Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μπει στην τελική ευθεία για την απόφαση για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη. Με βάση το επίσημο εργαλείο της Fed (FedWatch tool), η πιθανότητα η αύξηση αυτή να είναι της τάξης του 0.25% έχει ξεπεράσει το 98%. Αν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί, θα επιβεβαιώσει τις δηλώσεις που είχανε προηγηθεί πώς με βάση τον πληθωρισμό που αποκλιμακώνεται, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα αρχίσει μία πιο ήπια πολιτική σε σχέση με τα επιτόκια και το κόστος χρήματος. Ίσως δούμε μειώσεις των επιτοκίων προς το τέλος του έτους. Αυτή η είδηση βοηθάει πολύ την ψυχολογία των αγορών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν προκαταβάλει μεγαλύτερη τελική τιμή των επιτοκίων από αυτή που ίσως δούμε.

  Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Μπορεί να συνεχίζεται η καλή μακροοικονομική εικόνα, όπως σε σχέση με τους δείκτες ΡΜΙ που είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα για το Δεκέμβριο αλλά οι περισσότερες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να περιμένουμε νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού είναι γενική πεποίθηση πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη. Δύο συνεχείς αυξήσεις 0.50%, είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ΕΚΤ.

  Το θετικό κλίμα που έχουμε αναφέρει αποτυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην θετική απόδοση των δεικτών μετοχών των κυριότερων οικονομιών του κόσμου. Μοναδική εξαίρεση ήταν η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου όπως θα δούμε και παρακάτω. Όσον αφορά στις αγορές των εμπορευμάτων, το πρόσημο ήταν ανάμεικτο. Σχετικά με τα νομίσματα, ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας ήταν το ευρώ λόγω των αναμενόμενων νέων αυξήσεων των επιτοκίων στην Ευρωζώνη ενώ το δολάριο είχε πιο ήπιες κινήσεις συνεχίζοντας την πτωτική του τάση. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να μην μπορεί να ξεφύγει μακριά από τη ζώνη του 3.50%.

  Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, είδαμε νέες ανοδικές τάσεις να επικρατούν αλλά όχι με την ένταση και την ορμή που είχαμε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

  Ξεκινώντας την απαρίθμηση τον οικονομικών ανακοινώσεων της τρέχουσας εβδομάδας, εκτός από την ανακοίνωση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη υπάρχει αντίστοιχη ανακοίνωση για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs) την Παρασκευή πού θα καταδείξει σε μεγάλο βαθμό την διάθεση της αμερικανικής οικονομίας για τον πρώτο μήνα του έτους.

  Η Ευρωζώνη έχει επίσης σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις που θα δείξουν η πορεία της οικονομίας όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και ο πληθωρισμός. Θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα και οι δείκτες ΡΜΙ στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου ( Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ευρωζώνη, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.)σ. Η μεταβλητότητα των αγορών αναμένεται να εκτοξευθεί.

  SP500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,071 μονάδες και κέρδη που άγγιξαν το 2.59%. Το θετικό κλίμα, όπως αποτυπώθηκε στο αμερικανικό ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 και στις παραγγελίες διαρκών αγαθών του Δεκεμβρίου, βοήθησε τον δείκτη να ανέβει στην υψηλότερη τιμή για το 2023. Βοηθάει και η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί πως οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα είναι 0.25% η κάθε μία και πως οι αυξήσεις αυτές πρόκειται σύντομα να τερματιστούν. Αρκετές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το 4ο τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί το ποσοστό των εταιρειών που ανακοίνωσαν EPS πάνω από τις προσδοκίες αγγίζει το 70% που είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη αλλά είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο δεκαετίας (73%) και ακόμη περισσότερο από τον μέσο όρο πενταετίας (77%). Δεδομένου ότι η τρέχουσα εβδομάδα διακατέχεται από σημαντικές οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ (απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη και ανακοίνωση της αγοράς εργασίας την Παρασκευή), αναμένεται υψηλότερη μεταβλητότητα. Αν υπάρξει σταθερή και συμπαγής υπέρβαση των 4,101 μονάδων, τιμή που είναι η υψηλότερη από τις αρχές Δεκεμβρίου, ίσως δημιουργηθεί μια νέα ανοδική ορμή. Στην περίπτωση πτωτικής στροφής, κάθε διόρθωση κάτω από τις 4,000 δημιουργεί ανησυχίες.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,150 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0.80%. Όσο ο χειμώνας προχωράει στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η ενεργειακή κρίση δεν επιτείνεται, τόσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις αγορές μετοχών. Στη Γερμανία πιο συγκεκριμένα, οι δείκτες ΡΜΙ είχαν θετικό αποτέλεσμα αφού ανακοινώθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών ενώ και οι δείκτες που αποτυπώνουν το επιχειρηματικό κλίμα ήταν βελτιωμένοι. Η παρούσα εβδομάδα είναι κρίσιμη γιατί εκτός από τις οικονομικές ανακοινώσεις στην Ευρωζώνη και την απόφαση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ, η Γερμανία πρόκειται να ανακοινώσει το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022, τις λιανικές πωλήσεις και τους δείκτες ΡΜΙ του Δεκεμβρίου. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται κοντά στις 15,270 κι αν ο DAX40 διασπάσει αυτά τα επίπεδα, θα βρεθεί σε τιμές που είχαμε δει πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


  FTSE100

  Ελαφρώς διορθωτικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,765 μονάδες, έχοντας οριακές απώλειες. Η προσέγγιση του υψηλού όλων των εποχών, λίγο πάνω από τις 7,900 μονάδες φαίνεται πως έχει προκαλέσει ρευστοποίηση κερδών από τους επενδυτές, κάτι που σε πρώτη φάση τουλάχιστον δείχνει λογικό. Η απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, είναι το σημαντικότερο γεγονός της τρέχουσας εβδομάδας. Οι αγορές εκτιμούν πως η αύξηση θα είναι 0.50% κι έτσι τα επιτόκια θα βρεθούν στο 4% από το 3.50% που είναι επί του παρόντος. Κάθε απόκλιση από αυτήν την εκτίμηση μπορεί να δημιουργήσει έντονες αναταράξεις. Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αυτή η αύξηση ίσως είναι και η τελευταία και μια τέτοια εκδοχή μπορεί να βελτιώσει κι άλλο το κλίμα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε αποκλιμάκωση των δεικτών παραγωγού, κάτι που ενισχύει αυτές τις αναλύσεις. Η αντίσταση στις 7,903 μονάδες παραμένει ο βασικότερος στόχος των αγοραστών του δείκτη FTSE100.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο των futures του επομένου μήνα στα $1,945 και κέρδη κοντά στο 0.90%. Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι για τον χρυσό αφού οι παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές, συνεχίζουν να ισχύουν. Το δολάριο δεν δείχνει τάσεις ανάκαμψης και οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν καθηλωμένες εδώ και μερικές εβδομάδες. Η αισιόδοξη αντίληψη των αγορών για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε σχέση με το κόστος χρήματος και τη ρευστότητα είναι επίσης ευνοϊκός παράγοντας για την άνοδο των τιμών του χρυσού. Επίσης η Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως, έχει θετικές οικονομικές ανακοινώσεις και ενδείξεις ισχυρής ανάπτυξης για το μέλλον. Από τα τέλη Οκτωβρίου, μόνον τρεις εβδομάδες ήταν πτωτικές για τον χρυσό άρα η τάση είναι σαφώς ανοδική και τα $2,000 είναι ο επόμενος προφανής στόχος των επενδυτών.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $79.38, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2.80%. Οι τιμές του πετρελαίου απέκτησαν μια ανοδική τάση τον τελευταίο μήνα, πατώντας κυρίως στις ενδείξεις για αναζωπύρωση της ζήτησης, ειδικά μετά το άνοιγμα των lockdowns στην Κίνα. Η ζήτηση στην Κίνα πράγματι τονώθηκε και το πετρέλαιο ξεπέρασε τα $80 αλλά η ζήτηση δεν ενισχύθηκε αντιστοίχως στον υπόλοιπο κόσμο και έτσι οι τιμές δεν συνέχισαν ανοδικά.

  Την προηγούμενη Πέμπτη, μετά τις θετικές ανακοινώσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, είδαμε μια ανοδική αντίδραση πάνω από τα $82 αλλά την Παρασκευή επικράτησαν έντονες πιέσεις και το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα $80. Οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, κυρίως σε σχέση με τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και την ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ (NFPs) και φαίνεται πως μέχρι τότε διατηρούν ένα σημείο ισορροπίας γύρω από τα $80. Το ανοδικό σενάριο ενισχύεται πάνω από τα $82.65 ενώ κάτω από τα $78 το πτωτικό σενάριο αποκτά περισσότερες πιθανότητες.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε και έκλεισε στη ζώνη του 1.0865 – 1.0870. Σταθεροποιητικές τάσεις είχε το αμερικανικό δολάριο, με κάποια ενίσχυση τις δύο τελευταίες μέρες της εβδομάδας, λόγω των θετικών οικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ αλλά και με μία στάση αναμονής για την αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης. Το νόμισμα της Ευρώπης είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένο αυτό το διάστημα αφού ο πληθωρισμός που επιμένει στην Ευρωζώνη, μάλλον θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι δείκτες ΡΜΙ είχαν θετική επίδοση, δείχνοντας πώς η οικονομία της Ευρώπης μπορεί να αντέξει νέες μεγάλες αυξήσεις. Είναι γεγονός πως οι δύο αυτές οικονομίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνουν τα πολύ αρνητικά σενάρια που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο σε σχέση με ισχυρή ύφεση σε ένταση και διάρκεια. Ο ήπιος καιρός έχει βοηθήσει ασφαλώς την ενεργειακή κρίση αλλά μάλλον δεν είναι η μοναδική αιτία. Οι οικονομίες δείχνουν ανθεκτικότητα και εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιόδων.

  Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα κρίνει πολλά ακόμη και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν την απόφασή τους για τα επιτόκια, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν και τα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας για τον Ιανουάριο. Η Ευρωζώνη θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και την ανεργία και αν όλα αυτά καταλήξουν στη συνέχιση της ανοδικής τάσης της ισοτιμίας, θα μπορούσε να υπάρξει τιμή πάνω από το 1.10, για πρώτη φορά μετά από τον περασμένο Απρίλιο.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο1.2398 και έκλεισε στο 1.2379.  Η ισοτιμία σε τεχνικό επίπεδο δείχνει μία αδυναμία να ξεπεράσει την κρίσιμη αντίσταση πού 1.2450, έστω κι αν το αμερικανικό δολάριο διανύει μία περίοδο αδυναμίας.

  Φυσικά το GBPUSD έχει ενισχυθεί πάρα πολύ από τα χαμηλά όλων των εποχών που είδαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία για περαιτέρω ενίσχυση. Οι δύο κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα επιτόκιά τους αυτή την εβδομάδα, με τις προσδοκίες των αγορών να κάνουν λόγο για αύξηση 0.25% στις Ηνωμένες Πολιτείες και αύξηση 0.50% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ενισχύσει σημαντικά τη στερλίνα αλλά υπάρχουν έντονες φήμες πως αυτή η αύξηση ίσως είναι και η τελευταία αφού θα επιφέρει τιμή επιτοκίων στο 4% που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ταβάνι. Φαίνεται συνεπώς πως υπάρχει μία ισορροπία αλλά στην περίπτωση της συμπαγούς διάσπασης πάνω από το 1.2459, η ισοτιμία θα μπορούσε να αναπτύξει νέα ανοδική ορμή.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 129.41 και κλείσιμο στο 129.81. Το νόμισμα της Ιαπωνίας συνεχίζει να είναι αδύναμο και έτσι η ισοτιμία εμφανίζει ανοδικές τάσεις έστω κι αν το δολάριο αποδυναμώνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας και με βάση αυτά τα πρακτικά αλλά και δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών ή πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική στη χώρα πρόκειται να συνεχιστεί. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και πού συνεχίζονται σταδιακά ακόμη και σήμερα, κυρίως σε σχέση για την αγορά συναλλάγματος και τα ιαπωνικά ομόλογα δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαιτέρως τις αγορές.

  Η βιομηχανική παραγωγή είναι η μόνη σημαντική ανακοίνωση της τρέχουσας εβδομάδας που προέρχεται από την πλευρά της Ιαπωνίας ενώ η ανακοίνωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η ανακοίνωση της αγοράς εργασίας πρόκειται να ταρακουνήσουν για τα καλά το δολάριο. Σε τεχνικό επίπεδο, φαίνεται πως υπάρχει αδυναμία για την ισοτιμία να σταθεροποιηθεί πάνω από το 130 κι αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί μπορεί την τρέχουσα εβδομάδα να δούμε καθοδικές τάσεις.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 140.69 και έκλεισε στο 141.09. Η ισοτιμία συνέχισε για δεύτερη συνεχή εβδομάδα την άνοδο της αφού είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις των δύο κεντρικών τραπεζών. Η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και ίσως το κάνει ακόμη μία φορά στο προσεχές μέλλον ενώ όλα τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ιαπωνίας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πώς η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια πρόκειται να συνεχιστούν, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα. Αυτή η απόκλιση των συμπεριφορών δημιουργεί την ανοδική τάση η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, ειδικά αν η ισοτιμία καταφέρει να ξεπεράσει το 143.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8773 και έκλεισε στο 0.8765. Οι οικονομίες της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν δριμύ πρόβλημα πληθωρισμού πού τις αναγκάζει να αυξάνουν τα επιτόκια. H τράπεζα της Αγγλίας πάντως προπορεύεται σε αυτόν τον τομέα και  οι φήμες για αύξηση 0.50% την Πέμπτη, έδωσαν αυτό το προβάδισμα στη στερλίνα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Το ευρώ από την πλευρά του δεν είναι σε κακή περίοδο αφού αυξήσεις των επιτοκίων αναμένονται και από την ΕΚΤ. Υπάρχει μία έντονη φημολογία  τις τελευταίες ημέρες πως η τράπεζα της Αγγλίας θα σταματήσει μετά την αύξηση της Πέμπτης και αν κάτι τέτοιο γίνει ευρέως αποδεκτό, θα ευνοηθεί μία ανοδική στροφή για το EURGBP.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3377 και έκλεισε στο 1.3309. Το δολάριο του Καναδά ευνοήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0.25% την περασμένη Τετάρτη και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Tiff Macklem, ο οποίος δήλωσε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάμε για περικοπές επιτοκίων ενώ υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές αυξήσεις  των επιτοκίων σε σχέση πάντα με τις οικονομικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα. Αυτή η δήλωση δυνάμωσε το καναδικό δολάριο  προκαλώντας πτώση για την ισοτιμία έστω και αν το αμερικανικό δολάριο δεν είχε ιδιαίτερη αδυναμία και οι τιμές του πετρελαίου εμφάνισαν διορθωτικές τάσεις. Τεχνικά μιλώντας, υπάρχει χώρος για περαιτέρω πτώση μέχρι τη σημαντική στήριξη του 1.3220 αλλά σε μία τόσο σημαντική εβδομάδα για το αμερικανικό δολάριο όπως έχουμε δει και παραπάνω, δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι ανοδικές αντιδράσεις.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το και το κλείσιμο ήταν στην περιοχή τιμών του 0.92. Αυτή η έλλειψη κατευθυντικότητας και τάσης αποδίδεται στο αμερικανικό δολάριο που δεν είχε σημαντικές κινήσεις την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και στο ελβετικό φράγκο πού δεν είχε λόγους να εμφανίσει υψηλή μεταβλητότητα. Η μοναδική σημαντική οικονομική είδηση από την οικονομία της Ελβετίας ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας που ανακοινώθηκε λίγο κάτω από το αναμενόμενο. Η έλλειψη ειδήσεων για την Ελβετία θα συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα σε αντίθεση φυσικά με την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια και την αγορά εργασίας να κυριαρχούν. Η μακροπρόθεσμη τάση συνεχίζει να είναι πτωτική αλλά λόγω της υψηλής μεταβλητότητας που αναμένεται, δεν αποκλείονται και ανοδικές αντιδράσεις.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρά ανοδικό ήταν το AUDUSD την περασμένη εβδομάδα αφού άνοιξε στο 0.6959 και έκλεισε στο 0.7106. Βασικός λόγος για αυτή την εκτόξευση του δολαρίου της Αυστραλίας ήταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού, ο οποίος βρέθηκε στο 4ο τρίμηνο του 2022, στο 7.8% σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 7.3% του προηγούμενου τριμήνου. Ήταν ένα έντονο καμπανάκι για την οικονομία της χώρας που ίσως οδηγήσει σε αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αυστραλίας.

  Οι δείκτες ΡΜΙ που είχαν ανακοινωθεί την Τρίτη, αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών, ήταν επίσης μία αρνητική εξέλιξη. Γεγονός είναι πάντως πως η καλή εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία της Κίνας σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό στην Αυστραλία δημιουργούν συνθήκες ενίσχυσης του δολαρίου της χώρας. Θετική εξέλιξη ήταν η επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας AAA για την οικονομία της Αυστραλίας, νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα από την S&P Global Ratings. Σύμφωνα με την εταιρεία, το πιθανότερο είναι πως η ύφεση θα αποφευχθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με τα επιτόκια και την αγορά εργασίας τους αυτή την εβδομάδα, κάτι που θα αυξήσει τη μεταβλητότητα και θα περιπλέξει τα πράγματα. Αν η ανοδική τάση πάντως συνεχιστεί, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις για την ισοτιμία είναι στο 0.7140 και στο 0.7280.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $23,746 με κέρδη που ξεπέρασαν το 4.50%. Ήταν η τρίτη κατά σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα για το Bitcoin που φαίνεται πως όχι μόνο καταφέρνει να ξεφύγει από τη ζώνη των $16,000 - $17,000 που είχε κολλήσει για αρκετές εβδομάδες αλλά δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τα $20,000. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δείχνει μια κάποια ανθεκτικότητα αφού τα πρόσφατα πλήγματα δεν ήταν λίγα. Η FTX, η Genesis και λίγο παλιότερα το Terra/Luna είχαν βυθίσει τις αγορές και είχαν ρίξει το επενδυτικό συναίσθημα στο ναδίρ. Λίγο όμως ο χρόνος που έχει παρέλθει και λίγο οι υπόλοιπες αγορές που δείχνουν να ανακάμπτουν στην βάση θετικότερων προσδοκιών για την παγκόσμια οικονομία, έχουν βοηθήσει αισθητά την κατάσταση. Η αντίσταση των $25,200 είναι το σημαντικότερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το Bitcoin προκειμένου να συνεχίσει ανοδικά ενώ είναι αυτονόητο πως κάθε επιστροφή κάτω από τα $20,000 θα επαναφέρει μεγάλο μέρος της νευρικότητας.

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.
  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

      

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ