Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιαν-2023 18:29

  Ενισχύονται τα ομόλογα εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Fitch

  Barclays: Τα μετρητά θα είναι ο νικητής των αποδόσεων το 2023 – Μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων, σημειώσατε 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή "ετυμηγορία" της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας .

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 4,16% από 4,21% που έκλεισε χθες στην ΗΔΑΤ.

  Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος, έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒ, δύο βαθμίδες πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ_ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην αναθεώρηση της.

  Στην τελευταία Έκθεση τον περασμένο Οκτώβριο, η Fitch προέβλεπε την σταθερή πτώση του λόγου του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ έως το 2024.

  Όπως εκτιμούσε η Fitch ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 175,4% μέχρι το τέλος του 2022, κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία και από 193,3% στο τέλος του 2021 . Στη συνέχεια, ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 174,4%, πριν φτάσει στο 170,4% στο τέλος του 2024, καθώς o Προυπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

  Ωστόσο, ο δείκτης χρέους το 2024 εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι μεταξύ των υψηλότερων κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση Fitch και πάνω από 3 φορές τον διάμεσο "BB".

  Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια η πιστολητπική ικανότητα της χώρας έχει αναβαθμιστεί συνολικά δώδεκα φορές.

  Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά πτωτικά κινείται σήμερα το το ευρώ έναντι του δολαρίου , καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0850 δολ. από το επίπεδο των 1,088 δολ. που άνοιξε η αγορά.

  Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0865 δολ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ