Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 22:29

  Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο, αναμένοντας... εκτίναξη ζήτησης από την Κίνα

  Κάτω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με βουτιά άνω του 4%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με επενδυτές και αναλυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις προοπτικές αύξησης της ζήτησης αργού από την Κίνα, μετά την άρση των περιορισμών για τον Covid από έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενεργειακών πόρων στον κόσμο.

  Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, κέρδισε 1,24 δολ. ή 1,4%, στα 87,36 δολ. το βαρέλι, με το συμβόλαιο Απριλίου, που έχει τη μεγαλύτερη συναλλακτική κίνηση, να κερδίζει 1,3%, στα 87,30 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Μαρτίου, κέρδισε 86 σεντς ή 1,1%, στα 81,01 δολ. το βαρέλι.

  Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάθετα στις αρχές του έτους, έχουν αρχίσει όμως να κερδίζουν ξανά έδαφος, εν μέσω αισιοδοξίας για τη ζήτηση από πλευράς Κίνας.

  Η άνοδος της τιμής του αργού "συμπίπτει με μια σημαντική δομική στροφή στο παγκόσμιο μακροοικονομικό τοπίο, καθώς θεωρείται ευρέως ότι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της Κίνας δεν έχουν διόλου αποτυπωθεί στις τρέχουσες τιμές", αναφέρει ο Stephen Innes, διευθύνων εταίρος στην SPI Asset Management.

  Η κοινή υπουργική επιτροπή εποπτείας του OPEC+, που παρακολουθεί τη διεθνή αγορά αργού, σχεδιάζει να συναντηθεί την 1η Φεβρουάρίου, χωρίς να αναμένεται να τροποποιήσει τα επίπεδα παραγωγής των κρατών-μελών του καρτέλ.

  Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανοδική ώθηση στις τιμές, αφού η παραγωγή-προσφορά θα μείνει σταθερή, ενώ η ζήτηση λόγω Κίνας θα αυξάνεται.

  Η επόμενη σύνοδος του OPEC+ που θα λάβει στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της παραγωγής αναμένεται τον Ιούνιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ