Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 13:00

  Pantelakis Securities: Το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει τελειώσει – Οι καταλύτες για το περαιτέρω re-rating και τα top picks

  Pantelakis Securities: Το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει τελειώσει – Οι καταλύτες για το περαιτέρω re-rating και τα top picks
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  To re-rating των ελληνικών μετοχών έχει πολύ δρόμο ακόμη, εκτιμά η Pantelakis Securities, τονίζοντας πως το αφήγημα της ελληνικής αγοράς έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω της ανθεκτικής οικονομίας, του ισχυρού προφίλ του δημόσιου χρέους, του σταθερού πολιτικού σκηνικού, της απότομης αύξησης της κερδοφορίας των εισηγμένων και των ελκυστικών αποτιμήσεων των μετοχών.

  Παλαιότερα, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η Ελλάδα θεωρούνταν ένα trade "high-beta", ένα επενδυτικό "στοίχημα" εξαρτώμενο από την παγκόσμια οικονομία και/ή το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα. Η ίδια ωστόσο δεν συμφωνεί και εκτιμά πως αυτό το αφήγημα έχει αλλάξει και αυτό ακριβώς είναι που αποτελεί την ευκαιρία για τις ελληνικές μετοχές.

  Όπως εξηγεί πιο αναλυτικά η Pantelakis Securities, η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει πολύ πάνω από το προ-Covid επίπεδό της, έχοντας αντιμετωπίσει καλά την ενεργειακή κρίση, με ώθηση από την ανάκαμψη σε σχήμα V στον τουρισμό και τις υψηλές ροές επενδύσεων. Και αυτό συμβαίνει ακόμη πριν "λειτουργήσει" ο μοχλός του NGEU της ΕΕ: Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης, σε σχετικούς όρους, των κεφαλαίων της Ε.Ε και ηγείται όσον αφορά τόσο την απορρόφηση κεφαλαίων όσο και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

  Επιπλέον, η Ελλάδα είναι τώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία, ενώ το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ πιο βιώσιμο απ' ό,τι φαίνεται, λόγω του χαμηλού (<2%) μέσου επιτοκίου, του ότι το 100% του χρέους έχει σταθερό κουπόνι, της εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας ληκτότητας (20 έτη) και του ισχυρού αποθέματος μετρητών, εξαλείφοντας τους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

  Βέβαια, όπως προσθέτει, το 2023 είναι έτος εκλογών, έπειτα από μία σπάνια τετραετή περίοδο σταθερότητας, με δύο εκλογικούς γύρους να πραγματοποιούνται διαδοχικά το δεύτερο τρίμηνο. Αλλά το τρέχον φιλο-μεταρρυθμιστικό κυβερνών κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά και κοντά στο να εξασφαλίσει άλλη μια απόλυτη πλειοψηφία. Αν μη τι άλλο, και με όλα τα βασικά κόμματα να κινούνται στο mainstream πολιτικό πεδίο, οι πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι ανήκουν στο παρελθόν, τονίζει η χρηματιστηριακή. 

  Η ελληνική αγορά μετοχών συνεχίζει να κινείται στο παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης της "αξίας" έναντι της "ανάπτυξης" και αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σύνθεση της αγοράς (μικρή έκθεση στην τεχνολογία, μεγάλη σε τράπεζες, ενέργεια και κυκλικούς κλάδους) αλλά και στη "φύση" της βαθιάς αξίας που έχει: με την κερδοφορία των εισηγμένων να ανακάμπτει σημαντικά, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται τώρα με P/E 8,3x, με τις τράπεζες στο 0,5x TBV και τις χρηματοοικονομικές μετοχές με 5,5x EV/EBITDA. "Το re-rating έχει πολύ δρόμο να τρέξει ακόμη", όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Pantelakis.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή τηρεί overweight στάση στις τράπεζες, με την Πειραιώς και την Εθνική να είναι τα top picks. Επίσης, προτιμά τις υποτιμημένες μετοχές ποιότητας όπως ο ΟΠΑΠ και η Jumbo με καλά τεκμηριωμένη χαμηλή μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τα περιθώρια και τα κέρδη, δηλαδή με συνέπεια παρά τις εξωτερικές προκλήσεις. Τέλος, προσθέτει κάποια beta μέσω κυκλικών μετοχών όπως οι Mytilineos και Motor Oil που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισαν μια σταδιακή αύξηση των κερδών.

  Οι τιμές στόχοι για τις έξι μετοχές αυτές είναι τα 5,20 ευρώ για την Εθνική με περιθώριο ανόδου 27%, τα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 31%, τα 16,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ με περιθώριο ανόδου 27%, τα 28,5 ευρώ για την Mytilineos με περιθώριο ανόδου 28%, τα 28 ευρώ για την Motor Oil με περιθώριο ανόδου 26% και τα 24 ευρώ για την Jumbo με περιθώριο ανόδου 45%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ