Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Ιαν-2023 18:36

  Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου το ιρανικό ριάλ

  171058055
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το προβληματικό νόμισμα του Ιράν υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου σήμερα εν μέσω της αυξανόμενης απομόνωσης της χώρας και πιθανών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Φρουρών της Επανάστασης της Τεχεράνης ή ορισμένων μελών της οργάνωσης.

  Το δολάριο πωλούταν σήμερα έως και 44.700 ριάλ στην ανεπίσημη αγορά του Ιράν, έναντι 43.050 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο ανταλλαγής συναλλάγματος Bonbast.com.

  Το ριάλ έχει χάσει το 29% της αξίας του από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

  Ο οικονομικός ιστότοπος Ecoiran κατονόμασε ως υπαίτιο της συνεχιζόμενης πτώσης του ριάλ μια προφανή "παγκόσμια συναίνεση" κατά του Ιράν.

  "Οι αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις, όπως η τοποθέτηση των Φρουρών της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και η επιβολή περιορισμών σε πλοία και πετρελαιοφόρα που συνδέονται με το Ιράν είναι παράγοντες που δείχνουν μια παγκόσμια συναίνεση κατά του Ιράν, (η οποία μπορεί να επηρεάσει) την ισοτιμία του δολαρίου στην Τεχεράνη", ανέφερε η Ecoiran.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Φαρζίν χρέωσε την πτώση του ριάλ σε "ψυχολογικές επιχειρήσεις" που η Τεχεράνη λέει ότι οργανώνουν οι εχθροί της για να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

  "Σήμερα, η κεντρική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τους πόρους και τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού και η εξαπάτηση των μέσων ενημέρωσης και οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από τη διακύμανση της ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας", ανέφερε ο Φαρζίν, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα IRIB.

  Οι δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και της Τεχεράνης έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση των πυρηνικών συνομιλιών έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Το Ιράν έχει συλλάβει αρκετούς Ευρωπαίους υπηκόους και το μπλοκ έχει γίνει όλο και πιο επικριτικό για τη βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών αλλά και τις εκτελέσεις στις οποίες προχώρησε το ιρανικό καθεστώς.

  Η ΕΕ συζητά έναν τέταρτο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν και διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης θα προστεθούν στον κατάλογο κυρώσεων του μπλοκ την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα και να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς στο σύνολό τους ως τρομοκρατική οργάνωση.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τετάρτη την ΕΕ να κατατάξει τους Φρουρούς του Ιράν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, κατηγορώντας την ισχυρή δύναμη για την καταστολή των διαδηλωτών και την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Η συνέλευση δεν μπορεί να υποχρεώσει την ΕΕ να προσθέσει τη δύναμη στον κατάλογό της, αλλά το κείμενο ήταν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς την Τεχεράνη.

  Το νηολόγιο πλοίων του Παναμά, το μεγαλύτερο στον κόσμο, απέσυρε τη σημαία του από 136 πλοία που συνδέονται με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η ναυτιλιακή αρχή της χώρας.

  Αντιμέτωποι με έναν πληθωρισμό της τάξης του 50%, οι Ιρανοί που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους προσπαθούν να αγοράσουν δολάρια ή χρυσό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ