Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 08:33

  A-Quant: Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

  wall street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σημαντικότερη είδηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Δεκέμβριο. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίστηκε αφού ανακοινώθηκε στο 6.5%, αρκετά χαμηλότερα από το 7.1% του Νοεμβρίου.

  Η αίσθηση που αποκόμισε η αγορά ήταν πως η Fed  θα μαλακώσει κι άλλο τη στάση της σε σχέση με τα επιτόκια. Ήδη η προηγούμενη αύξηση ήταν της τάξης του 0.50% ενώ η επόμενη που  έχει προγραμματιστεί για την 1η Φεβρουαρίου, ίσως είναι ακόμη χαμηλότερη της τάξης του 0.25%. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ που συνηγόρησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Έγινε ονομαστική αναφορά σε επιτόκια 0.25% ενώ ο Jerome Powell ο ομιλία του τόνισε πως οι σταθερές τιμές αποτελούν βάση για μία υγιή οικονομία. Θετικό ήταν το αποτύπωμα και των υπολοίπων ανακοινώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις νέες αιτήσεις ανεργίας να μειώνονται και τον δείκτη καταναλωτικού συναισθήματος Michigan να εμφανίζει εξαιρετική επίδοση.


  Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλές τιμές (έστω κι αν έχουν εμφανιστεί τάσεις αποκλιμάκωσης) και δηλώσεις αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνουν λόγο για δριμύ πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρή νομισματική πολιτική. Θετικό είναι το πρόσημο των οικονομικών ανακοινώσεων αφού η βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη, είχαν σημαντικά καλύτερες τιμές από τις αναμενόμενες. 

  Υπάρχει μία γενικότερη ευφορία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με τις πολύ αρνητικές εκτιμήσεις του περασμένου καλοκαιριού. Η πιθανότητα για μία ύφεση στην οικονομία είναι ακόμα υπαρκτή αλλά πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι αν εμφανιστεί αυτή δεν θα είναι μεγάλη σε ένταση και διάρκεια. Σε αυτό βοηθάει ο καλός καιρός σε πολλές χώρες που διατηρεί τα αποθέματα ενέργειας σε υψηλά επίπεδα ενώ οι θετικές οικονομικές ανακοινώσεις στις περισσότερες οικονομίες διατηρούν τη φωτιά της ελπίδας ζωντανή και την αισιοδοξία σε υψηλά επίπεδα. Αντίβαρο αποτελεί η εξέλιξη της πανδημίας αφού κάποια νέα στελέχη που έχουν εμφανιστεί ενδέχεται να είναι πολύ μεταδοτικά και να εκφεύγουν των παλιών εμβολίων.

  Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η σημαντική ενίσχυση των δεικτών μετοχών στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου ενώ σημαντική ενίσχυση είχαν και οι αγορές εμπορευμάτων όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο. Το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε και ενισχύθηκαν νομίσματα όπως το ευρώ και η στερλίνα. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα στο 3.50%. Τέλος, σημαντική ήταν και η άνοδος στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να ξεπερνάει τα $20,000 για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες.

  Σημαντική είναι και η τρέχουσα εβδομάδα, σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις, τις ειδήσεις και τα νέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο αφού κυριαρχούν οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία  και στην Ιαπωνία και οι αποφάσεις για τα επιτόκια σε Κίνα και Ιαπωνία.

  SP500

  Με άνοδο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,999 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2.70%. Από την Τρίτη και μετά, ο δείκτης είχε έντονα ανοδικές τάσεις που επιταχύνθηκαν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

  Η αγορά υποδέχεται με ανακούφιση την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όπως διαφαίνεται στους τελευταίους μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη περιορίζει την πιθανότητα να δούμε πολύ σκληρότερα μέτρα από τη Fed και πλέον οι περισσότερες αναλύσεις κάνουν λόγο για τελική υψηλή τιμή των επιτοκίων στο 5% - 5.25%, μέσα στο έτος. Τα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται, δεν παραπέμπουν σε ανησυχητική κατάσταση: οι νέες αιτήσεις ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν λίγο πάνω από 300 χιλιάδες ενώ ο δείκτης καταναλωτικού συναισθήματος Michigan εκτοξεύτηκε στο 64.6 τον Ιανουάριο.

  Η βασικότερη οικονομική είδηση για την τρέχουσα εβδομάδα, είναι οι λιανικές πωλήσεις την Τετάρτη. Φυσικά, κυριαρχεί η απόφαση για τα επιτόκια την 1η Φεβρουαρίου, με τις αγορές να αναμένουν αύξηση, μόλις κατά 0.25%. Μια συμπαγής διάσπαση πάνω από τις 4,000 μονάδες, μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη αντίσταση, κοντά στις 4,100 μονάδες. Αντίθετα, μια πτωτική στροφή κάτω από τις 3,920 μονάδες, θα μπορούσε να επαναφέρει τη νευρικότητα.

  DAX40

  Έντονα ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 15,087 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 3.25%. Είναι γεγονός πως οι ευρωπαϊκές μετοχές υπεραποδίδουν το τελευταίο διάστημα.

  Ειδικά ο DAX40, βρίσκεται σε ανοδικό ράλι από τις αρχές Οκτωβρίου, με συνολικά κέρδη που ξεπερνούν το 25%. Οι έντονες ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση δείχνουν να καταλαγιάζουν αφού ο καλός καιρός στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει επιτρέψει στα αποθέματα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, έστω κι αν ο μισός περίπου χειμώνας έχει παρέλθει.

  Επίσης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, υποχωρεί με γοργούς ρυθμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα η ΕΚΤ να είναι πιο ήπια στις δράσεις της. Όσο αφορά τα οικονομικά μεγέθη, οριακή αύξηση κατά 0.2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο στη Γερμανία. Αν ο DAX40 σταθεροποιηθεί πάνω από τις 15,000 μονάδες, θα μπορούσε να συνεχίσει ανοδικά αλλά με τόσο έντονη άνοδο δεν αποκλείονται και κάποιες διορθώσεις που μπορεί να κάνουν αίσθηση κάτω από τις 14,675 μονάδες.


  FTSE100
  Σημαντικά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,844 μονάδες, έχοντας κέρδη σχεδόν 1.90%. Ο δείκτης είναι σε εντυπωσιακά ανοδικό ράλι εδώ και 3 μήνες περίπου, έχοντας προσεγγίσει αρκετά τα υψηλά όλων των εποχών στις 7,903 μονάδες. Σχεδόν όλες οι αναφορές, έκαναν λόγο για έντονη ύφεση σε ένταση και διάρκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

  Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται, δεν παραπέμπουν σε κάτι τέτοιο. Το ΑΕΠ είχε οριακή αύξηση 0.1% το Νοέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε ελαφρώς κατά 0.2%, η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 0.5% και το εμπορικό έλλειμμα δείχνει να συμμαζεύεται. Τα υψηλά όλων των εποχών που αναφέραμε είναι ο προφανής στόχος των αγοραστών, χωρίς να αποκλείονται διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη θα είναι σημαντική πληροφορία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο των futures στα $1,923 και κέρδη πάνω από 2.80%. Το δολάριο που συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το ράλι για τον χρυσό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εντύπωση των αγορών για τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών που φαίνεται ότι θα είναι πιο ήπιες, στη βάση της μείωσης του πληθωρισμού που παρατηρείται σε πολλές οικονομίες του κόσμου. Όταν το φάρμακο φαίνεται πως ενεργεί, δεν αυξάνεις τη δόση.

  Έτσι, μια αυξημένη ρευστότητα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, είναι θετικά νέα για την αγορά εμπορευμάτων γενικότερα, άρα και για τον χρυσό. Θετικά είναι τα νέα για την ανάπτυξη και από την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού στον κόσμο. Τα συνολικά κέρδη του χρυσού εδώ και 2.5 μήνες αγγίζουν το 17% και είναι λογικό τα $2,000 να δείχνουν ρεαλιστικός στόχος. Από την άλλη, αυτό 17% ίσως αποτελέσει δέλεαρ για πολλούς να κλείσουν τη  θέση τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διορθώσεις.

  Πετρέλαιο

  Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $80.04, με κέρδη που προσέγγισαν το 8.70%. Σημαντικός παράγοντας της ανόδου των τιμών είναι οπωσδήποτε η πτώση του δολαρίου αφού η αξία του πετρελαίου αποτιμάται σε δολάρια. Επίσης, η γενικότερη ευφορία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έχει βοηθήσει την άποψη πως η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Ήδη η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά στην Κίνα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σε πετρέλαιο.

  Οι τιμές εδώ και 1.5 μήνα, δεν μπορούν να κινηθούν πάνω από τα $81.50 και αν αυτό γίνει θα αναθερμάνει την αγορά για περαιτέρω άνοδο. Μια διόρθωση κάτω από τα $77 και ακόμα περισσότερο κάτω από τα $73.60,  μπορεί να δώσει περισσότερες πιθανότητες στο πτωτικό σενάριο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονα ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0637 και έκλεισε στο 1.0831. Όλη την εβδομάδα κυριάρχησαν ανοδικές τάσεις με αποκορύφωμα την Πέμπτη, όπου ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δίνει το σήμα στις αγορές πώς τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι τελικά σημαντικά υψηλότερα από την τιμή που είναι τώρα.

  Αυτή η εκτίμηση αποδυναμώνει το αμερικανικό δολάριο εν αντιθέσει με το ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο ενισχύεται γιατί με βάση τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων υπάρχει ακόμα δρόμος στην άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δύο σημαντικές οικονομίες του πλανήτη, Ευρωζώνη και ΗΠΑ είχαν θετικές επιδόσεις στις οικονομικές ανακοινώσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία τους ενισχύθηκε κι άλλο. Σημαντικός αρωγός στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ο καλός καιρός που επικρατεί και που επιτρέπει τα αποθέματα της ενέργειας να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και την ενεργειακή κρίση να μην έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Η τάση της ισοτιμίας είναι σαφώς ανοδική κι αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να φτάσει στην τιμή ορόσημο του 1.10.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο1.2082 και έκλεισε στο 1.2227. H αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου ήταν σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή την ανοδική κίνηση. Tο δολάριο αποδυναμώνεται στη βάση της πεποίθησης ότι  η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρόκειται να αυξήσει σημαντικά περισσότερο τα επιτόκια από τα τρέχοντα επίπεδα αφού το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού δείχνει να μπαίνει σε φάση αποκλιμάκωσης.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την βρετανική οικονομία γιατί κυριαρχούν ανακοινώσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι ανακοινώσεις, ειδικά του πληθωρισμού, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την στερλίνα αφού θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις μελλοντικές αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Αν η ισοτιμία καταφέρει να αναρριχηθεί πάνω από την σημαντική αντίσταση του 1.2450 τότε ίσως επιταχύνει κι άλλο την ανοδική της τάση.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σημαντικά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 131.85 και κλείσιμο στο 127.83. Η πτώση του αμερικανικού δολαρίου και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων έσπρωξαν την ισοτιμία σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Ας θυμίσουμε ότι το USDJPY ήταν πάνω από το 150 στα μέσα Οκτωβρίου. Όμως το δολάριο για τα ομόλογα δεν ήταν από μόνα τους ικανά να προκαλέσουν μία τόσο μεγάλη κίνηση.

  Η αιτία είναι οι συνεχιζόμενες φήμες που κυκλοφορούν σε σχέση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό. Οι φήμες κάνουν λόγο για αλλαγή αυτής της πολιτικής και μάλιστα αρκετά σύντομα. Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιαπωνίας ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα 7 ετών περίπου, αγγίζοντας το 0.51%. Ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο 4% για το Δεκέμβριο είναι οπωσδήποτε μία ένδειξη προς  την κατεύθυνση αλλαγής νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς η απόφαση για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τετάρτη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ισοτιμίας. Η τελευταία κοντινή στήριξη, βρίσκεται στην περιοχή του 126.35.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 140.31 και έκλεισε στο 138.46. Το ευρώ είναι ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα με βάση τις προσδοκίες των αγορών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ευρώ επίσης ενισχύεται από τις θετικές οικονομικές ειδήσεις της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες. Φαίνεται όμως πως είναι σαρωτική η ενίσχυση του γιεν με βάση τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκείται εδώ και αρκετό καιρό από την Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να αλλάξει και μάλιστα σύντομα. Εφόσον η ισοτιμία έχασε το 140, η τάση που επικρατεί είναι πτωτική και μέχρι το 135 τουλάχιστον, δεν υπάρχει εμφανής τεχνική στήριξη.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8796 και έκλεισε στο 0.8848. Η στερλίνα δεν βρίσκεται σε κακή φάση αλλά το ευρώ διανύει μία αρκετά καλή περίοδο, λόγω τις αναμενόμενης σφιχτής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των νέων αυξήσεων των επιτοκίων που αναμένονται. Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις και για τις δύο οικονομίες αυτή την εβδομάδα, αφού θα μάθουμε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τάση της ισοτιμίας είναι έντονα ανοδική εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ίσως δούμε να καταρρίπτεται η τιμή ορόσημο στο 0.90.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3434 και έκλεισε στο 1.3392. Η ισοτιμία συμπλήρωσε τέσσερις συνεχείς πτωτικές εβδομάδες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου. Επιπλέον, η σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ενίσχυσε το δολάριο του Καναδά, βοηθώντας τις πτωτικές τάσεις της ισοτιμίας. Κομβικής σημασίας είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Καναδά την προσεχή Τρίτη ενώ σημαντική είναι και η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων την Παρασκευή. Η καθοδική τάση έχει χώρο να συνεχιστεί μέχρι το 1.3220, μια τιμή που είναι η χαμηλότερη για την ισοτιμία εδώ και τέσσερις μήνες περίπου.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9287 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9262. Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ισοτιμίας που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου και οδηγείται κυρίως από τις απώλειες που υφίσταται το αμερικανικό δολάριο. Το ελβετικό φράγκο δεν είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένο γιατί ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ελβετία, όπως ανακοινώνεται το τελευταίο διάστημα, δεν δίνει σημάδια αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελβετίας. Έτσι οι απώλειες του USDCHF ήταν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με άλλες ισοτιμίες που περιέχουν το αμερικάνικο νόμισμα. Στο χώρο των οικονομικών ανακοινώσεων, αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία στην Ελβετία το Δεκέμβριο στο 1.9% και άρα δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίδραση στο φράγκο. Τεχνικά μιλώντας, υπάρχει χώρος για περαιτέρω πτώση μέχρι το 0.91 αλλά σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, τιμές πάνω από το 0.94 μπορεί να σηματοδοτήσουν αλλαγή της τάσης.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6877 και έκλεισε στο 0.6975. Ο απόηχος της είδησης για άρση του κινεζικού εμπάργκο στις εξαγωγές της Αυστραλίας, συνεχίζει να επηρεάζει ανοδικά την ισοτιμία πού έχει φτάσει στις παρυφές του 0.70. Οι οικονομικές ανακοινώσεις της Αυστραλίας είναι και αυτές σε θετικό έδαφος, με τις λιανικές πωλήσεις να ενισχύονται κατά 1.4% το Νοέμβριο ενώ τον ίδιο μήνα το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σημείωσε εξαιρετική επίδοση. Θετικά είναι τα νέα και από την Κίνα, όχι μόνο λόγω της άρσης των περιορισμών για την πανδημία αλλά και λόγω των θετικών οικονομικών ειδήσεων. Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός στη χώρα στο 1.9% ενώ αντιθέτως υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης τιμών παραγωγού. Οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα είχαν επίσης θετικό πρόσημο. Η λογική σκέψη είναι πως μία καθαρή διάσπαση του 0.70 για το AUDUSD μπορεί να δώσει νέα  ανοδική πνοή.

  Bitcoin

  Έντονα ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $20,885 με κέρδη που άγγιξαν το 22%. Το Bitcoin είχε να δει μια τέτοια άνοδο σε εβδομαδιαίο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο και είναι λογικό οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων να έχουν αναθαρρήσει. Η γενικότερη θετική πεποίθηση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει βοηθήσει αρκετά τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, η θεώρηση πως η ρευστότητα δεν πρόκειται να περιοριστεί όσο αρχικά υπολογιζόταν, αφού ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς, ευνοεί τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται επενδυτική επιλογή υψηλού ρίσκου και έτσι χρειάζονται ρευστότητα ώστε ικανό μερίδιο κεφαλαίων να κατευθυνθεί προς αυτά. Μία καλή είδηση ήρθε από την Κεντρική Αμερική: Το Ελ Σαλβαδόρ, αναπτύσσει την Πόλη του Bitcoin, μέσω των πρώτων κρατικών ομολόγων στον κόσμο που θα έχουν ως βάση το Bitcoin. Αυτή η είδηση χαροποίησε ιδιαιτέρως τους οπαδούς των ψηφιακών νομισμάτων που ψάχνουν εναγωνίως τελευταία θετικές ειδήσεις, μετά την FTX και άλλες αρνητικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί. Τα δύο επόμενα ορόσημα σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου, είναι τα $21,500 και τα $25,200.

   

     

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ