Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιαν-2023 11:58

  Πτωτικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών

  Πτωτικά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτωτικά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες για την εποχή περικόπτουν τη ζήτηση του καυσίμου για ανάγκες θέρμανσης.

  Ο ήπιος καιρός έχει μειώσει την πίεση στα αποθέματα της ηπείρου, τα οποία κινούνται σε σταθερά επίπεδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε μια εποχή που κανονικά οι περισσότερες χώρες αντλούν μεγάλες ποσότητες.

  Η κατάσταση αποτελεί "ανάσα" για την αγορά, αναφέρει ο Trevor Sikorski, επικεφαλής τομέα φυσικού αερίου και άνθρακα στην Energy Aspects, με έδρα το Λονδίνο.

  "Πιθανότατα θα κλείσουμε τον χειμώνα με υγιή επίπεδα αποθήκευσης, οπότε θα είναι λιγότερο δύσκολο να ισορροπήσουμε την αγορά εν όψει της επόμενης χειμερινής σεζόν".

  Υπάρχει βεβαίως κίνδυνος οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη να μειώσουν τη ροή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την ήπειρο - με την τελευταία να εξαρτάται περισσότερο από τη συγκεκριμένη μορφή του καυσίμου από τότε που η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω αγωγών μέσα στο 2022.

  Οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη έχουν διευκολύνει την Ασία να αγοράζει LNG σε τιμές που οι χώρες της μπορούν να αντέξουν. Ήδη για Φεβρουάριο και Μάρτιο οι Αμερικανοί πωλητές έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αποστολή φορτίων προς την Ασία.

  Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου επόμενου μήνα, TTF, έφτασε να υποχωρεί κατά 3,5%, ενώ στις 11.28 το πρωί ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά 1,8%, στα €73 η μεγαβατώρα, στο Άμστερνταμ. Το βρετανικό αντίστοιχο συμβόλαιο "χάνει" 2,5%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ