Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Ιαν-2023 23:07

  Με το ράλι της Παρασκευής, η πρώτη εβδομάδα του 2023 έκλεισε κερδοφόρα για τη Wall

  Μηνιαίο άλμα διετίας στην Wall Street με τεχνολογικό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία ερμηνεύθηκαν από τους επενδυτές ως ένδειξη υποχώρησης του πληθωρισμού.

  Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,12%, κλείνοντας στις 33.629 μοναδες. Ο S&P 500 κέρδισε 2,28%, κλείνοντας στις 3.895 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 10.569 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 2,56%. Αυτό το ράλι βοήθησε τους Dow Jones kai S&P500 να κλείσουν την πρώτη εβδομάδα του 2023 με κέρδη 1,5% και τον Nasdaq με κέρδη 1%. 

  Η έκθεση για τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου έδειξε ότι 223.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο, στοιχεία που είναι πάνω από τις προσδοκίες για 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αν και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε από 256.000 τον Νοέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, από 0,4% έναν μήνα νωρίτερα. "Αυτή η έκθεση θα προσθέσει σύγχυση στην ήδη υπάρχουσα των επενδυτών και θα αυξήσει την αστάθεια της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο John Lynch, Chief Investment Officer της Comerica Wealth Management. "Επίσης, περιπλέκει τη μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό, αν και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τη νομισματική πολιτική επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητα της επιτροπής. Μια κίνηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης επιστρέφει στο τραπέζι για την επόμενη συνεδρίαση της FOMC σε λίγες εβδομάδες". "Οι μετοχές θα πρέπει να παραμείνουν ευμετάβλητες το πρώτο εξάμηνο του 2023", πρόσθεσε.

  Οι "ταύροι" των χρηματιστηρίων επικρότησαν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η οποία έδειξε ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης των μισθών μειώθηκαν τον περασμένο μήνα. "Το μόνο που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της Fed", δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην State Street Global Advisors.

  Πολλοί αξιωματούχοι της Fed έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν την αγορά εργασίας να αποδυναμώνεται καθώς τα κέρδη των μισθών έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του πληθωρισμού. Ανώτερα στελέχη της Fed αναμένουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα το 2023, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

  Στην Ευρώπη, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022, από 10,1% τον Νοέμβριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

  Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, οι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου βρέθηκαν υπό πίεση, αφότου η Samsung Electronics είπε ότι τα τριμηνιαία κέρδη της μειώθηκαν σε χαμηλό οκτώ ετών καθώς είδε ασθενέστερη ζήτηση για τσιπ και smartphone.

  Οι μετοχές της Tesla έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο περίπου ετών την Παρασκευή, αφότου η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων μείωσε τις τιμές για τα Model 3 και Model Y. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 5,6%, ασκώντας πίεση στον Nasdaq.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ