Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2007 14:20

  Praxis International: Αυξημένες οι πιθανότητες διόρθωσης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυξημένες παρουσιάζονται οι πιθανότητες διόρθωσης από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ από την άλλη πλευρά, οι δυνατότητες περαιτέρω ανόδου, την τρέχουσα περίοδο, χαρακτηρίζονται περιορισμένες. Τα παραπάνω αναφέρει η Praxis International στην τελευταία εβδομαδιαία της έκθεση με τίτλο "Ώρα να μιλήσει το ρευστό" και ημερομηνία 1 Οκτωβρίου 2007.


  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η αποκόμιση ή διατήρηση ρευστότητας, αποτελεί την περισσότερο ενδεδειγμένη στρατηγική, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, κυρίως στο διεθνές περιβάλλον.


  Ειδικότερα, η Praxis International επισημαίνει ότι παρά την θετική πορεία της εγχώριας αγοράς, καθώς και των κυριοτέρων διεθνών κεφαλαιαγορών, οι βασικότεροι κίνδυνοι οι οποίοι παραμονεύουν στο άμεσο μέλλον είναι οι εξής:

  1. Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι που πηγάζουν από την μείωση των αμερικάνικων επιτοκίων, την διολίσθηση του αμερικάνικου νομίσματος και την αύξηση των τιμών των Α’ υλών (commodities).


  2. Οι πιθανότητες επιβράδυνσης της αμερικάνικης οικονομίας.


  3. Η κρίση στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης.


  4. Η έλλειψη ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


  Όπως αναφέρεται σχετικά, οι παραπάνω κίνδυνοι είναι ικανοί να προκαλέσουν αντιστροφή της θετικής τάσης των κυριοτέρων διεθνών κεφαλαιαγορών και να αυξήσουν την μεταβλητότητα, σε περίπτωση αρνητικών ανακοινώσεων, μέχρι να απομακρυνθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι εν λόγω κίνδυνοι και να περιοριστεί η αβεβαιότητα, σχετικά με τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.


  Η χρηματιστηριακή σημειώνει επίσης ότι συνεχίζει να παρακολουθεί το υπόδειγμα απόδοσης εταιρικών κερδών και 10ετων ομολόγων για την ελληνική κεφαλαιαγορά, όπου ο δείκτης βαθμού υπερτίμησης / υποτίμησης, διατηρείται σε οριακά υποτιμημένη περιοχή, ενώ ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών 2007 (PE 2007e), διαμορφώνεται σε 18,2x το οποίο είναι οριακά υψηλότερο από το μέσο ιστορικό P/E της τελευταίας δεκαετίας (18,1x). Επισημαίνεται παράλληλα ότι για πρώτη φορά, μέσα στο 2007, εντοπίζεται ο εν λόγω πολλαπλασιαστής να καταγράφει υψηλότερη από την αντίστοιχη ιστορική.


  Σημειώνεται ότι στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές της η Praxis περιλαμβάνει τις εταιρείες: Intralot, Σαράντης, Audio Visual, ΕΥΔΑΠ και Πλαστικά Θράκης.


  Σε ό,τι αφορά την πορεία της εγχώριας αγοράς το τελευταίο διάστημα, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,54%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε την υψηλότερη απόδοση σε εβδομαδιαίο επίπεδο της τάξεως του 4,23%.

  Ειδικότερα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 20) κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,7%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE 40) κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 2,09%. Αποτέλεσμα των παραπάνω αποδόσεων ήταν ο FTSE 80 να ξεπεράσει σε σωρευτική απόδοση από την αρχή του έτους, τον FTSE 40 (27,69% για τον FTSE 80 έναντι 25,91% για τον FTSE 40), καθώς και σε επίπεδο συνολικής υπεραπόδοσης, η οποία διαμορφώνεται σε 11,09% για τον FTSE 80 από την αρχή του έτους. Από την άλλη πλευρά ο FTSE 20 διατηρεί την υποαπόδοση σε σχέση με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη όπου διαμορφώνεται στα επίπεδα της τάξεως του – 2,93% σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ