Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 15:33

  Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των μέτρων στήριξης - Οι νέες τιμές στόχοι

  Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των μέτρων στήριξης - Οι νέες τιμές στόχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα κέρδη τους, εκτιμά η Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις της για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

  Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των μέτρων η GS διατηρεί τη σύσταση "buy" για την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 4,2 ευρώ στο δωδεκάμηνο.

  Για την Αlpha Bank που είναι επίσης "buy" η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 1,19 ευρώ.

  Για την Τράπεζα Πειραιώς η Goldman δίνει ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο το 1 ευρώ ανά μετοχή. 

  Παρομοίως ουδέτερη είναι η σύσταση για την Eurobank με τιμή στόχο τα 1,04 ευρώ στο δωδεκάμηνο.

  Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι συνολικά τα μέτρα αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών και συγκριμένα εκτιμούν τα εξής:

  - Υπολογίζουμε ότι η επιδότηση για το 50% της αύξησης του επιτοκίου πολιτικής από τις -50 μονάδες βάσης στις 300 μονάδες βάσης (πρόβλεψη οικονομολόγων της GS το 2023) για ένα χαρτοφυλάκιο επιλέξιμων δανείων 2 δισ. ευρώ θα έχει μέσο κόστος περίπου 9 εκατ. ευρώ για μία ελληνική τράπεζα, με την αντίστοιχη επίδραση στα κέρδη της στο 1,3%.

  - Υπολογίζουμε ότι τα έσοδα από αμοιβές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν περίπου το 0,5% του όγκου των δραστηριοτήτων τους (δηλαδή καταθέσεις + δάνεια) εκ των οποίων το 35% αφορά μη συναλλακτικά και μη πιστωτικά προϊόντα (δηλαδή επενδυτικά προϊόντα, έσοδα από ενοίκια και άλλα).

  Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, κάθε πρόσθετη μείωση κατά 1 μονάδα βάσης στην παραγωγή προμηθειών από τον όγκο των εργασιών θα μεταφραζόταν σε μέσο αντίκτυπο 7 εκατ. ευρώ στα κέρδη του 2023, δηλαδή επίπτωση περίπου 1,1% στα κέρδη τους.

  - Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, κάθε σταδιακή αύξηση της απόδοσης των καταθέσεων κατά 5 μ.β. θα σημαίνει κόστος περίπου 32 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο, με επίπτωση περίπου 3,5% στα κέρδη του 2023. Σημειώνουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναφέρει περίπου 20-25 μ.β. μετακύλιση στις αποδόσεις των καταθέσεων από αυξήσεις επιτοκίων στην ανάλυσή τους για την ευαισθησία των καθαρών περιθωρίων τόκων.

  Τέλος, η Goldman σημειώνει ότι  η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε τη δική της εκτίμηση κόστους για τα παραπάνω. Η Πειραιώς αναμένει ότι οι επιδοτήσεις επιτοκίου και η στοχευμένη μείωση των προμηθειών θα έχουν αντίκτυπο 6 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα χρήσης, δηλαδή περίπου 1% των κερδών. Το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2023, υποδηλώνοντας μέση απόδοση 0,34% το 2023 (έναντι 12 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 22, με τεκμαρτή απόδοση 0,08%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ