Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 12:16

  Eurobank Equities: Έτος δύο ημιχρόνων το 2023 για τις ελληνικές μετοχές – Ελκυστικό story το Χ.Α. μεσοπρόθεσμα

  Eurobank Equities: Έτος δύο ημιχρόνων το 2023 για τις ελληνικές μετοχές – Ελκυστικό story το Χ.Α. μεσοπρόθεσμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να φαίνονται πολύ πιο υγιείς από την Ευρώπη το 2023 (αύξηση ΑΕΠ 1-2%), το κόστος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό (άρα δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων) με μεγάλη μέση διάρκεια και χωρίς σημαντικές εξοφλήσεις χρέους, καθώς και με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να αναμένεται να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια, το ελληνικό επενδυτικό story φαίνεται σίγουρα ελκυστικό μεσοπρόθεσμα, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

  Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα το διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο για το 2023, ειδικά καθώς οι ελπίδες για μια "στροφή" από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, ο αντίθετος άνεμος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για τις μετοχές κλείνει κάθε σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία. 

  Στο εσωτερικό μέτωπο, το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα είναι οι γενικές εκλογές. Αν και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, η πορεία μέχρι τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου ευθεία και πιθανότατα θα απαιτήσει δύο εκλογικούς γύρους, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο αστάθειας.

  Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equitιes αναμένει ότι το 2023 θα είναι ένα έτος δύο ημιχρόνων, με το α' εξάμηνο να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα με πιθανές τις απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α., ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων).

  Πώς να τοποθετηθείτε στο Χ.Α: επιλέξτε την ποιότητα

  Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, η χρηματιστηριακή αμφιβάλλει ότι η ελληνική αγορά έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Έτσι, διατηρεί την αμυντική της στάση για το α’ εξάμηνο του 2023 προτιμώντας την ποιότητα, τις ορατές μερισματικές αποδόσεις και τις μετοχές με σταθερή λειτουργική ορμή, με τον ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος τα €15,9), τη Mytilineos (τιμή-στόχος τα €25,6) και την Jumbo (τιμή στόχος τα €17,2) να είναι οι κορυφαίες της επιλογές. 

  Όσον αφορά τις τράπεζες, η ώθηση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) από τις αυξήσεις επιτοκίων, η βελτίωση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROT)  και οι συμπιεσμένες αποτιμήσεις, αφήνουν ένα θετικό προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα είναι ανώμαλη όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

  Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να προτιμά την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων δεικτών κεφαλαίου της στον κλάδο, της υψηλότερης κάλυψης NPE μεταξύ των τραπεζών της Ελλάδας και των εντυπωσιακών δεικτών απόδοσης/αποτίμησης (>10% το ROTE μετά το 2023 με δείκτη P/TBV στο <0,6x). Για το β’ εξάμηνο του 2023 αναμένει την εμφάνιση του risk-on η οποία και θα ωθήσει σε υπεραπόδοση των μετοχών με  υψηλότερο beta.

  Η ανατιμολόγηση σε υψηλότερα επίπεδα για τα πραγματικά επιτόκια (σε συνδυασμό με τα ανθεκτικά κέρδη) έχουν οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών από το καλοκαίρι. Οι μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου του Χ.Α διαπραγματεύονται με discount 30% έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ και περίπου 20% discount έναντι της δικής τους ιστορία. Ομοίως, το P/TBV των ελληνικών τραπεζών παραμένει <0,5x, discount 25% έναντι των ομολόγων τους στην περιφέρεια. To σχετικό discount των τραπεζών δεν συγχρονίζεται με τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και την ευαισθησία του κλάδου στα επιτόκια, όπως τονίζει η Eurobank Equities. 

  Συνολικά, οι ελληνικές μετοχές φαίνεται να έχουν ήδη αποτιμήσει ένα γενικότερα απαισιόδοξο σκηνικό και έχουν υποτιμηθεί αρκετά, έτσι η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στις αποτιμήσεις μπορεί να εξασθενίσει.

  Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν "όμηροι" της ψυχολογίας της αγοράς και της επικρατούσας διάθεσης ρίσκου στο α’ εξάμηνο του 2023. Όσον αφορά τις επιδόσεις, το Χ.Α καταγράφει κέρδη από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας των περισσότερων διεθνών αγορών (έχοντας ξεκινήσει από χαμηλή βάση). Ο πήχης είναι επομένως υψηλότερος για το 2023, αλλά οι συναρπαστικές αποτιμήσεις σίγουρα προσφέρουν κάποιο μαξιλάρι, όπως τονίζει.

  Πολιτική: το σκηνικό γίνεται όλο και πιο μπερδεμένο 

  Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Eurobank Equities είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα των υποκλοπών κατέστησε το πολιτικό σκηνικό κάπως πιο επισφαλές. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο μπερδεμένη μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η προκύπτουσα πόλωση και ένταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων έχει κάνει κάπως πιο δύσκολο το σενάριο μιας συμμαχίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ -το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. "Πιστεύουμε ότι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας –ακόμα και αν τελικά δεν οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στην πολιτική– είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών, περιορίζοντας έτσι οποιαδήποτε πιθανή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες", καταλήγει η χρηματιστηριακή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ