Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 11:55

  Οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα για την πώληση των ευρωπαϊκών ομολόγων

  Τι σημαίνει για την οικονομία η πτώση των ελληνικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ράλι του ευρωπαϊκού χρέους δείχνει σημάδια εξασθένισης, καθώς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συρρικνώσει τα ομόλογά της κινδυνεύουν να επιβαρύνουν μια αγορά που παλεύει με ρεκόρ προσφοράς και  πληθωρισμό, αναφέρει το Bloomberg.


  Τα σημάδια ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών αυξάνονται, με τα στοιχήματα σε δικαιώματα προαίρεσης σε ένα ξεπούλημα των γερμανικών ομολόγων - που θεωρούνται το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο της ηπείρου - να τριπλασιάζονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα γερμανικά και ιταλικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα, στέλνοντας τις αποδόσεις να ανακάμψουν από τα χαμηλά τριών μηνών.

  Ενώ το πρόσφατο ράλι του παγκόσμιου χρέους καθοδηγήθηκε από στοιχήματα για χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι το πληθωριστικό σκηνικό είναι πιο ανησυχητικό στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού, αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της BNP Paribas SA αναμένουν ότι οι γερμανικές αποδόσεις θα σκαρφαλώσουν στο 2,75% το πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

  "Η αγορά έχει τιμολογήσει όλα αυτά τα καλοπροαίρετα νέα, οπότε είναι ευάλωτη σε μια ανατροπή", δήλωσε ο Guillermo Felices, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην PGIM, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτή θα μπορούσε να είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα".

  Κατά την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία θα καθορίσει τον τόνο της αγοράς προς το 2023, οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διαλύσει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ (5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) που κατέχει σε ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει μια σταδιακή προσέγγιση, πιθανότατα με τη μορφή παύσης των επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν, θα εξακολουθεί να συγκρούεται με μια έκρηξη στις πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

  Αυτό οδηγείται από τα δημοσιονομικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να θωρακίσουν τους καταναλωτές από μια κρίση κόστους ζωής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνητικές σπατάλες της προηγούμενης δεκαετίας, η αγορά δεν θα στηρίζεται πλέον από την αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι ιδιώτες επενδυτές το επόμενο έτος θα πρέπει να χωνέψουν τη μεγαλύτερη ποσότητα κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυτόν τον αιώνα, προειδοποιούν οι τράπεζες. 

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank, για παράδειγμα, προβλέπουν ότι η ακαθάριστη προσφορά γερμανικών ομολόγων θα φθάσει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, ένα ρεκόρ στα δεδομένα μέχρι το 2010. Δεδομένου του βάρους αυτής της έκδοσης, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις, ακόμη και από οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

  "Όλοι κοιτάζουν πάντα την περιφέρεια", δήλωσε ο Tζον Λέβι, ανώτερος αναλυτής κρατικών ομολόγων στην Loomis Sayles. "Ανησυχούμε τόσο πολύ για την ιταλική δημοσιονομική πολιτική που ξεχνάμε κάποια από τα ζητήματα που θα έπρεπε να προσέχουμε στις λεγόμενες αγορές χωρίς κίνδυνο;"


  Η ΕΚΤ, μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θεωρείται ότι θα επιβραδύνει την κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, μετά από μια σειρά από jumbo δείκτες των 75 μονάδων. Οι έμποροι θα επικεντρωθούν στις μισθολογικές προσδοκίες και στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δουν μια πτώση της αύξησης των τιμών στο 2% έως το 2025 για να παύσουν έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Γκουρπριτ Τζιλ, μακροοικονομικό στρατηγικό αναλυτή της Goldman Sachs Asset Management, η οποία είναι υποεπενδεδυμένη στα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης.

  Η διαφορά στις προοπτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση που επικρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος. Ο πληθωρισμός που οδηγείται από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου τον καθιστά λιγότερο προβλέψιμο και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερος. 

  "Αισθανόμαστε όντως ότι έχουμε περάσει σε ένα διαφορετικό καθεστώς για το περιβάλλον πληθωρισμού στην Ευρώπη", δήλωσε ο Τζιλ, επισημαίνοντας την αντίθεση με τον ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη λόγω της ελεύθερης μετακίνησης της εργασίας. "Το εύρος του πληθωρισμού είναι απλώς πολύ μεγαλύτερο: έχει επεκταθεί από τα αγαθά και την ενέργεια στις υπηρεσίες, ιδίως στα ενοίκια".

  Ο κίνδυνος ενός νέου πληθωριστικού χτυπήματος από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου είναι αυτό που κρατά τον Μάικ Ρίντελ, διαχειριστή μακροοικονομικού χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors, μακριά από τα ομόλογα της ευρωζώνης, παρόλο που αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα με το στοίχημα ότι ο πληθωρισμός εκεί θα ξεπεραστεί από μια ύφεση.

  "Είμαστε πιο αισιόδοξοι για τα κρατικά ομόλογα από ό,τι ήμασταν ποτέ", δήλωσε ο Ρίντελ. Αλλά στην Ευρώπη υπάρχει "τεράστιος κίνδυνος" ενός περαιτέρω σοκ από την πλευρά της προσφοράς με ένα χειμερινό κρύο που θα δημιουργήσει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ