Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 13:20

  HSBC: Παραμένει "αγοραστής" των ελληνικών τραπεζών – Οι νέες τιμές-στόχοι με περιθώρια ανόδου έως και 158%

  HSBC: Παραμένει "αγοραστής" των ελληνικών τραπεζών – Οι νέες τιμές-στόχοι με περιθώρια ανόδου έως και 158%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αγοραστής των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να δηλώνει η HSBC η οποία προχωρά σε αλλαγές των τιμών-στόχων που δίνει για τις μετοχές τους και διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τον κλάδο λόγω του ισχυρού βραχυπρόθεσμου μομέντουμ για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ). Όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν, βλέπει ένα ισχυρό άλμα στα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρίμηνα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αλλά τα κέρδη θα μπορούσαν να "χτυπηθούν" στο β’ εξάμηνο του 2023, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κορυφώνεται, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος κινδύνου αυξάνεται.

  Έτσι, αυξάνει στα 1,40 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 1,35 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 43%, στα 5,20 ευρώ για την Εθνική από 4,45 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 41%, στα 3,30 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν για την Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 158%, ενώ για την Eurobank μειώνει την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ, από 1,75 ευρώ πριν, βλέποντας ωστόσο περιθώριο ανόδου 58%.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η ισχυρή άνοδος των ΝΙΙ θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων της για το ανώτατο επιτόκιο της ΕΚΤ στις 300 μονάδες βάσης το 2023 υποδηλώνουν σημαντικές αυξήσεις των ΝΙΙ για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα δύο τρίμηνα (16% το δ’ τρίμηνο), όταν οι περισσότερες από τις ανοδικές ανατιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων θα συμβούν, εν μέσω μιας ευνοϊκής αγοράς καταθέσεων. 

  Ωστόσο, η αύξηση των NII θα μπορούσε να αλλάξει από το β’ τρίμηνο του 2023, καθώς η συμπεριφορά των πελατών αλλάζει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. 

  Οι πρόσφατες κρατικές παρεμβάσεις σχετικά με την τιμολόγηση των καταθέσεων και τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύουν αυτήν την άποψη, όπως τονίζει η HSBC. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση των NII εξακολουθεί να δικαιολογεί μια εποικοδομητική στάση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, δεδομένου του πόσο υψηλή συσχέτιση είχαν οι τιμές των μετοχών τους με την κερδοφορία το τελευταίο διάστημα και σε πόσο μεγάλο discount διαπραγματεύονται παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους από τις αρχές του έτους (στο 5,2x το εκτιμώμενο P/E για το 2023 με discount 45% και 25% σε σχέση με τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη.

  Είναι επαρκείς οι θετικοί άνεμοι στα NII για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος κινδύνου;

  Η ανάλυση της HSBC δείχνει ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να περιοριστεί το 2023, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποφεύγει την ύφεση, οι εταιρικοί ισολογισμοί φαίνονται ισχυροί και οι κίνδυνοι φαίνονται διαχειρίσιμοι. Τα μοντέλα IFRS-9 των τραπεζών φαίνονται ευθυγραμμισμένα με επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, με τις προβλέψεις της HSBC για  την ανάπτυξη της Ελλάδας να τοποθετούνται στο 6,5% το 2022 και στο 2,0% το 2023. "Όντας συντηρητικοί, υποθέτουμε αύξηση κατά 15 μονάδες βάσης στο κόστος κινδύνου το επόμενο έτος. Αυτό αντισταθμίζεται από την αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, αλλά περιορίζει την αύξηση της κερδοφορίας στο 5%, αν και οι προβλέψεις της βρετανικής τράπεζας είναι 6% κάτω από το consensus κατά μέσο όρο.

  Διατήρηση της σύσταση buy και στις τέσσερις τράπεζες -  Πειραιώς και Eurobank τα top picks

  H HSBC παράλληλα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών κατά 9% το 2022, 2% το 2023 και -2% το 2024, καθώς ο θετικός αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων μειώνεται από: 1) το υψηλότερο κόστος κινδύνου 2) την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών καταθέσεων στο μείγμα καταθέσεων, και 3) την ταχύτερη αύξηση του κόστους. 

  Συνολικά, βλέπει μια μέτρια αύξηση της κερδοφορίας κατά 5% σε μέσο όρο και δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 7-10% για το 2023, οι οποίες συγκρίνονται συντηρητικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων.  Έτσι, προσαρμόζει τις τιμές στόχους, όπως εξηγεί, με βάση αυτές τις νέες  εκτιμήσεις και για 50 μονάδες βάσης υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων. 

  Ο λόγος που διατηρεί την αξιολόγηση buy και στις τέσσερις τράπεζες, όπως σημειώνει, είναι ότι οι αποτιμήσεις φαίνονται σχετικά ελκυστικές έναντι των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών σε όρους P/TBV και των ευρωπαϊκών σε όρους στο P/E. 

  Βλέπει τον καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής στην Πειραιώς, ενώ προτιμά και την Eurobank για τον ισχυρό ισολογισμό της, τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων το επόμενο έτος και του ότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει σχετική αξία έναντι της Εθνικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ