Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 15:09

  Η BIS προειδοποιεί για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος

  Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποιεί ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα "μη τραπεζικά” χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον περισσότερα από 80 τρισ. δολάρια κρυφού, εκτός ισολογισμού, χρέους υπό τη μορφή συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος.

  Η αποκαλούμενη και ως κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη χαρακτηρίζει την αγορά συμφωνιών ανταλλαγής συναλλάγματος ως "τυφλό σημείο” που κινδυνεύει να "θολώσει” το τοπίο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Οι αγορές ανταλλαγής συναλλάγματος, όπου για παράδειγμα ένα ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ή μια ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία δανείζεται δολάρια και δανείζει ευρώ ή γεν στην αγορά σποτ, πριν αποπληρώσει τη συναλλαγή αργότερα, έχουν προϊστορία όσον αφορά τα προβλήματα.

  Υπέστησαν πιέσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης τόσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αλλά και τον Μάρτιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε αναταραξεις διεθνώς αναγκάζοντας τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ να παρέμβουν συνάπτοντας γραμμές ανταλλαγής δολαρίων.

  Σύμφωνα με την BIS, το εκτιμώμενο ύψους του "κρυφού” χρέους, που ξεπερνά τα 80 τρισ. δολάρια, υπερβαίνει τα αποθέματα των κρατικών ομολόγων, των repos και των εταιρικών χρεογράφων συνολικά, ενώ οι συναλλαγές αυτών των συμφωνιών ανέρχονταν σχεδόν σε 5 τρισ. δολάρια την ημέρα τον Απρίλιο, ποσό που αντιστοιχεί στα 2/3 του ημερήσιου τζίρου συναλλαγματικών πράξεων παγκοσμίως.

  Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών εκτιμά δε ότι τόσο στις τράπεζες αλλά και τα "μη τραπεζικά” χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός ΗΠΑ, οι υποχρεώσεις που αφορούν ανταλλαγές συναλλάγματος είναι πλέον διπλάσιες του χρέους που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς τους.

  "Το χρέος σε δολάρια που λείπει από τις συμφωνίες ανταλλαγής/προθεσμιακές συναλλαγές και τις ανταλλαγές νομισμάτων είναι τεράστιο", σημειώνει το ελβετικό ίδρυμα, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη άμεσων πληροφοριών σχετικά με την κλίμακα του προβλήματος ως βασικό ζήτημα.

  "Σε περιόδους κρίσης, οι πολιτικές για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των βραχυπρόθεσμων πράξεων δολαρίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (π.χ. οι γραμμές ανταλλαγής των κεντρικών τραπεζών) βρίσκονται υπό σύγχυση”, αναφέρει η BIS.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ