Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 08:23

  A-Quant: Η ομιλία Powell έδωσε νέα πνοή στις αγορές

  A-Quant: Η ομιλία Powell έδωσε νέα πνοή στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αγορές συνέχισαν ανοδικά για ακόμη μία εβδομάδα, με το θετικό κλίμα να επιστρέφει κυρίως από την Τετάρτη και μετά, όταν ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings, τονίζοντας πώς ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα μειωθεί και μάλιστα η αρχή θα γίνει από την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, μέσα στον Δεκέμβριο. Η πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο κατά 0.50% έχει ξεπεράσει πλέον το 78%. Θυμίζουμε πως έχουν προηγηθεί τέσσερις στη σειρά αυξήσεις της τάξης του 0.75%. Αυτές οι δηλώσεις του Powell βελτίωσαν σημαντικά το κλίμα στις αγορές υπό την έννοια πως τα επιτόκια τελικά δεν θα έχουν τόσο υψηλή τιμή και πώς η ρευστότητα δε θα είναι τόσο περιορισμένη όσο αρχικά υπολογιζόταν. Αυτό το θετικό κλίμα εν μέρει διασπάστηκε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση για την αγορά εργασίας του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

  263 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το Νοέμβριο έναντι προσδοκιών της αγοράς για 200 χιλιάδες. Μία τόσο θετική εικόνα για την αγορά εργασίας δημιούργησεσε μερίδα επενδυτών την αίσθηση πώς η καλή κατάσταση της οικονομίας, θα επιτρέψει νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο μετά από λίγες ώρες, το θετικό κλίμα επανήλθε και μεγάλο μέρος των απωλειών ανακτήθηκε. Στα θετικά της εβδομάδας για την οικονομία των ΗΠΑ συγκαταλέγεται ασφαλώς και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.9% το τρίτο τρίμηνο του 2022 αλλά κάτω από τις προσδοκίες των αγορών ανακοινώθηκαν οι δείκτες ΡΜΙ.

  Στην Ευρώπη λίγα πράγματα άλλαξαν: ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου ανακοινώθηκε μειωμένος αλλά σε διψήφιο νούμερο και πάλι και η Christine Lagarde σε ομιλία της επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη συγκράτηση και τον έλεγχο των τιμών. Σημαντική εξέλιξη ήταν η συμφωνία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση προβλέπει αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμών κάθε δύο μήνες και πως η τιμή θα πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον 5% κάτω από μια μέση τιμή που καθορίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Εκτός από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαφόν θα συμμετέχουν κι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σφοδρές ήταν για αντιδράσεις από τη Μόσχα που με ανακοίνωσή της υποστήριξε πως δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε όσες χώρες υιοθετήσουν το πλαφόν.

  Θετικά τα νέα από την Κίνα, μιας και η κινέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να άρει μέρος των περιορισμών για την πανδημία, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις που υπήρξαν. Οι κινέζικοι δείκτες PMI πάντως είχαν απροσδόκητα απογοητευτικό αποτέλεσμα μάλλον λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας από το lockdown.

  Συνολικά, η εβδομάδα ήταν κερδοφόρα για τους κυριότερους δείκτες μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ σημαντικά κέρδη αποκόμισαν και τα περισσότερα εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο. Συνεχίστηκε η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει κάτω από το 3.50% για πρώτη φορά μετά από 2.5 μήνες περίπου. Μικρή ανάκαμψη είδαμε για το Bitcoin και για τα περισσότερα κρυπτονομίσματα αλλά σε περιορισμένη κλίμακα σε σχέση με την άνοδο των υπολοίπων αγορών.

  Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι σαφώς πιο ήρεμη απότην άποψη των οικονομικών ανακοινώσεων και ειδήσεων. Ξεχωρίζουν οι δείκτες ΡΜΙ στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός στην Κίνα. Στις δευτερεύουσες οικονομίες, σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις των επιτοκίων στην Αυστραλία και στον Καναδά και του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

  S&P500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,066 μονάδες και κέρδη της τάξης του 0.80%. Η κίνηση αυτή του δείκτη οφείλεται εξ ολοκλήρου στην άνοδο της Τετάρτης και στην ομιλία του Jerome Powell, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, αρχής γενομένης μάλιστα από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ήταν κάτι που ανέμεναν οι αγορές αλλά αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Πριν από την ομιλία Powell είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 3ο τρίμηνο του 2022, με αύξηση κατά 2.9% που υπερέβη τις προσδοκίες των αγορών. Παράλληλα, είδαμε και κάτω του αναμενομένου το αποτέλεσμα των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών το Νοέμβριο και έτσι το κλίμα είχε ήδη προετοιμαστεί θετικά. Ο SP500 άρχισε να διορθώνει σημαντικά την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ. Η ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας ενίσχυσε το δολάριο και προκάλεσε πιέσεις στον δείκτη, ο οποίος βρέθηκε και πάλι προς την περιοχή των 4,000 μονάδων αλλά γρήγορα ανέκαμψε, δείχνοντας πως υπάρχει ένα γενικότερα θετικό κλίμα στην αγορά. Αν ξεπεραστεί το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας, πάνω από τις 4,110 μονάδες τότε ο δείκτης θα "κυνηγήσει" τις 4,175 μονάδες που είναι και υψηλή τιμή 3.5 μηνών περίπου. Σημαντικό πισωγύρισμα θα θεωρηθεί μια διόρθωση κάτω από τις 4,000 μονάδες.

  DAX40

  Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, στις 14,559 μονάδες. Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει κρίσιμη αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η ενεργειακή κρίση είναι προ των πυλών αλλά υπάρχουν πλέον φωνές που λένε πως τα πράγματα δε θα είναι τόσο ζοφερά όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Αυτό φαίνεται και από την πορεία του DAX40 που από τις αρχές Οκτωβρίου βρίσκεται σε ανοδικό ράλι αλλά και από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει η Ευρωζώνη και η Γερμανία. Η Γερμανία ανακοίνωσε πληθωρισμό 11.3% το Νοέμβριο, μια τιμή μειωμένη σε σχέση με το 11.6% του Οκτωβρίου και ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα τον Οκτώβριο, στα 6.9 δις ευρώ. Η ανεργία ανακοινώθηκε οριακά αυξημένη στο 5.6%, ενώ αρνητική εικόνα είχαν οι λιανικές πωλήσεις που συρρικνώθηκαν κατά 5% τον Οκτώβριο, σε ετήσιο επίπεδο. Σημαντική εξέλιξη για τις οικονομίες της Ευρώπης ήταν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, στα $60 το βαρέλι και μένει να δούμε αν αυτό είναι κάτι βιώσιμο και εφαρμόσιμο. Πάνω από τις 14,700 μονάδες, ο δείκτης θα μπορούσε δυνητικά να πλησιάσει ακόμη και τις 15,000 μονάδες. Το πτωτικό σενάριο κερδίζει πόντους κάτω από τις 14,300 μονάδες.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,562 μονάδες, έχοντας κέρδη σχεδόν 0.90%. Ο δείκτης αυτός ακολούθησε την γενικότερη ανοδική πορεία των αγορών, ευρισκόμενος ήδη σε ανοδικό ράλι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά. Το θετικό κλίμα αποδοχής από τις αγορές που απολαμβάνει η νέα κυβέρνηση είναι ένας καλός λόγος ευφορίας. Επίσης, οι δηλώσεις αξιωματούχων από την Τράπεζα της Αγγλίας, κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά o Huw Pill είπε πως στο βασικό σενάριο, τα επιτόκια δε θα φτάσουν το 5.25%. Θυμίζουμε πως η τρέχουσα τιμή είναι στο 3%. Η περασμένη εβδομάδα δεν είχε σημαντικές ανακοινώσεις ενώ την τρέχουσα υπάρχουν μόνο οι δείκτες ΡΜΙ. Έτσι η βρετανική αγορά θα κινηθεί και πάλι σε σχέση με τις απόψεις και τις δηλώσεις για τη νομισματική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο FTSE100 έχει βρεθεί πολύ κοντά σε μια σημαντική ζώνη τεχνικών αντιστάσεων: στις 7,665 μονάδες και στις 7,885 μονάδες που είναι και η υψηλότερη τιμή για τον δείκτη. Υπάρχει συνεπώς ακόμη χώρος για περαιτέρω άνοδο αλλά σε τόσο υψηλά επίπεδα, κάποιες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν.

  Χρυσός

  Ισχυρά ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,811 και κέρδη πάνω από 2.30%. Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό δολάριο είναι ο βασικότερος λόγος που ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδικό ράλι εδώ και αρκετές εβδομάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων που συνεχίζουν να μειώνονται, ευνοούν επίσης την ανοδική πορεία του χρυσού. Μια μικρή διόρθωση στις τιμές είδαμε την Παρασκευή, με την ανακοίνωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ αλλά η ανάκαμψη που ακολούθησε και το κλείσιμο της εβδομάδας πάνω από τα $1,800, δεν άφησε πολλά περιθώρια για μεγάλες ανησυχίες. Βελτιωμένο είναι το κλίμα και από την Κίνα με μερική άρση του lockdown ενώ το θετικό κλίμα στις αγορές είναι κάτι που επηρεάζει θετικά και την αγορά των εμπορευμάτων. Τυχόν σταθεροποίηση πάνω από τα $1,800 ή κατά μείζονα λόγο μια ανοδική διάσπαση πάνω από τα $1,825 (υψηλό 5.5 μηνών) μπορεί να δώσει και νέο ανοδικό αέρα στον χρυσό. Σε περίπτωση διόρθωσης των τιμών, κρίσιμη είναι η περιοχή στα $1,790.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $80.26, με κέρδη που προσέγγισαν το 5%. Πριν λίγες ώρες, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ και η απόφασή τους ήταν να διατηρηθεί η παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ είναι δύσκολο να πάρει αποφάσεις σε μία περίοδο που η ζήτηση έχει μεγάλη μεταβλητότητα: τα lockdowns στην Κίνα, η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και το μεγάλο ερωτηματικό της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, δεν μπορούν να επιτρέψουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση σε πετρέλαιο. Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Το γενικότερα θετικό κλίμα στις αγορές, ειδικά μετά την ομιλία Powell, βοήθησαν το πετρέλαιο να ανακάμψει από τα χαμηλά εβδομάδας που ήταν παράλληλα και χαμηλά σχεδόν ενός έτους, στα $73.60. Αν το πετρέλαιο βρεθεί πάνω από τα $85, η τάση αρχίζει και αναστρέφεται εντονότερα.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0369 και έκλεισε στο 1.0539. Συνεχίστηκε η πτώση για το δολάριο, ιδίως μετά την ομιλία του Powell πού επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αγορών για μικρότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από δω και στο εξής. Το αμερικανικό δολάριο έχει πτωτικές τάσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, όταν άρχισε να εμφανίζεται και να επικρατεί αυτή η αντίληψη. Αντιθέτως στην Ευρώπη το πρόβλημα του πληθωρισμού παραμένει εντονότατο (στο 10% ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο) και με δεδομένο ότι δεν έχουν προηγηθεί πολλές και μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι αγορές αναμένουν και προσδοκούν πως αυτό θα γίνει το προσεχές διάστημα. Οι δηλώσεις Lagarde πάντως συνηγορούν με αυτές τις προσδοκίες. Η Ευρωζώνη γενικώς παρουσιάζει μία αξιοπρεπή μακροοικονομική εικόνα: η ενέργεια έπεσε οριακά τον Οκτώβριο στο 6.5% ενώ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού. Έτσι ισοτιμία έχει καταφέρει να ανέβει πάνω από το 1.05 για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούνιο και αν η αδυναμία του δολαρίου συνεχιστεί, θα μπορούσε να απειληθεί και η επόμενη αντίσταση κοντά στο 1.0790. Κάτω από το 1.03, η ανοδική τάση της ισοτιμίας που διαγράφεται εδώ και 2.5 μήνες περίπου θα μπορούσε εν μέρει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2062 και έκλεισε στο 1.2286. Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ισχυρά ανοδική εβδομάδα για την ισοτιμία που έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα του καλοκαιριού, πριν αρχίσει η κυβερνητική κρίση και η μεγάλη πτώση για τη στερλίνα. Η άνοδος ισχυροποιήθηκε από την Τετάρτη και μετά και τις δηλώσεις του Powell που αποδυνάμωσαν το αμερικανικό δολάριο αλλά επεκτάθηκε την Πέμπτη Μετά τις δηλώσεις του Huw Pill (αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας), ο οποίος δήλωσε πως η κατάσταση απαιτεί νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες συναντήσεις. Δήλωσε επίσης πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο, τα επιτόκια δεν θα φτάσουν μάλλον στο 5.25% αλλά αυτή η δήλωση Δεν αποδυνάμωσε την ισοτιμία γιατί έτσι κι αλλιώς αυτή η τιμή είναι πάνω από τις προσδοκίες των αγορών για την τελική τιμή των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το GBPUSD Βρίσκεται πολύ κοντά στην πολύ σημαντική στα αντίσταση του 1.23 κι αν καταφέρει να την ξεπεράσει θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρώτη φάση στο 1.25 και κατόπιν προς το 1.2660.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονα πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 139.20 και κλείσιμο στο 134.31. Πολύ μεγάλη η πτώση για την ισοτιμία όχι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά και γενικότερα, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά. Από τη μία πλευρά είναι το δολάριο που συνεχίζει να αποδυναμώνεται λόγω της γενικευμένης αντίληψης των αγορών πώς οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα είναι μικρότερες από αυτές που έχουν προηγηθεί και πως τα επιτόκια ίσως σταθεροποιηθούν στα μέσα του 2023. Με βάση τους ίδιους λόγους, υπάρχει και μία εκτεταμένη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων που βοηθάει στην καθοδική πορεία της ισοτιμίας. Καταλυτικής σημασίας όμως ήταν και η δήλωση του Asahi Noguchi, μέλους του Συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ο οποίος τόνισε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί η τράπεζα εδώ και αρκετό καιρό θα μπορούσε να αλλάξει, αν οι οικονομικές συγκυρίες το επιτρέψουν. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία μπορεί να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες αλλά οπωσδήποτε έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα και σίγουρα πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες σκέφτονται να αναθεωρήσουν την στάση τους σε σχέση με το νομισματική πολιτική. Αν αυτές οι φήμες ισχυροποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και συνδυαστούν με τυχόν συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου, η ισοτιμία θα μπορούσε να συνεχίσει καθοδικά μέχρι το 130, σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 144.40 και έκλεισε στο 141.54. Θετική ήταν η εβδομάδα και για το ευρώ και για τον γιεν αλλά το νόμισμα της Ιαπωνίας αυτή την εποχή ευνοείται από δύο βασικούς παράγοντες: την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών από την Ιαπωνία, σύμφωνα με τις οποίες αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες χαραμάδες αλλαγής των πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ισχύει στη χώρα εδώ και αρκετό καιρό. Αν η ισοτιμία καταφέρει να βρεθεί κάτω από το 140, η μέχρι τώρα κίνηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία έντονη καθοδική τάση.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8594 και έκλεισε στο 0.8570. Η βρετανική στερλίνα συνεχίζει και έχει ένα αβαντάζ έναντι του ευρώ κυρίως λόγω της αντίληψης των αγορών πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πιο αποφασιστική στις επόμενες κινήσεις της για τα επιτόκια, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η γενικότερη φιλοσοφία στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η γραφειοκρατία με τις πολλές και αντικρουόμενες φωνές στην Ευρωζώνη είναι οι βασικοί λόγοι που στηρίζουν αυτή την αντίληψη. Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την τελευταία κυβερνητική αλλαγή, θεωρείται πώς βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική φάση ώστε να προβεί σε τέτοιου είδους κινήσεις. Σημαντική τιμή για την περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας είναι το 0.85. Κάτω από αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3385 και έκλεισε στο 1.3468. Αυτή η κίνηση προήλθε ανάποδα σε σχέση με την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που συνήθως ευνοούν το δολάριο του Καναδά. Οι αγορές συνεκτίμησαν την πιθανή απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη, όπου οι προσδοκίες είναι χαμηλές, της τάξης του 0.25% χωρίς να αποκλείεται και μία έκπληξη για αύξηση κατά 0.50%. Αυτός είναι ένας χαμηλότερος ρυθμός σε σχέση με την Fed,θέτοντας το δολάριο του Καναδά σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με το νόμισμα των ΗΠΑ. Στο πεδίο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα για την οικονομία του Καναδά την εβδομάδα που μας πέρασε. Το καναδικό ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 2.9%, μία τιμή που ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών. Οι νέες θέσεις εργασίας όμως ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες και έτσι η ανεργία έπεσε στο 5.1% το Νοέμβριο. Πάνω από το 1.3650, πλεονεκτεί το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης ενώ το αντίθετο σενάριο δείχνει να κυριαρχεί αν η τιμή της ισοτιμίας βρεθεί κάτω από το 1.3220.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9449 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9366. Η πτώση αυτή φυσικά οφείλεται στην αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, ειδικά από την Τετάρτη και μετά. Η πτώση θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερη αλλά τα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Ελβετίας δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ΑΕΠ της Ελβετίας ενισχύθηκε το 3ο τρίμηνο του 2022 κατά μόλις 0.5%, μία τιμή σημαντικά μικρότερη από το 2.2% του προηγούμενου τριμήνου. Επίσης ο πληθωρισμός της χώρας ανακοινώθηκε για το Νοέμβριο στο 3%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα ισχυρής παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελβετίας. Το USDCHF βρίσκεται ακριβώς πάνω στην σημαντική στήριξη του 0.9370 κι αν παγιωθεί κάτω από αυτά τα επίπεδα ίσως δούμε περαιτέρω πτώση. Η καθοδική τάση που ισχύει εδώ και 1.5 μήνα περίπου θα μπορούσε να σταματήσει, αν δούμε τιμές πάνω από το 0.95.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6718 και έκλεισε στο 0.6794. Εκτός από το αδύναμο αμερικανικό δολάριο, η κατάσταση στην Κίνα που δείχνει να εξομαλύνεται, βοηθάει την οικονομία της Αυστραλίας και κατά συνέπεια το νόμισμα της. Η ισοτιμία θα μπορούσε να έχει ισχυρότερη άνοδο αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα στις λιανικές πωλήσεις και στους δείκτες ΡΜΙ της Αυστραλίας, δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστραλίας Philip Lowe είπε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού αλλά σε τέτοιο βαθμό που δεν θα πλήξουν την οικονομία της χώρας. Την προσεχή Τρίτη θα αποφασιστεί η νέα αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία και ο μεγάλος στόχος των αγοραστών της ισοτιμίας αυτό το διάστημα, παραμένει η τιμή γύρω από το 0.70.

  Bitcoin

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $17,114 με κέρδη που ξεπέρασαν το 4.20%. Αυτή η εικόνα είναι μια θετική εξέλιξη για το Bitcoin αλλά και για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα που σημείωσαν επίσης κέρδη, αλλά με δεδομένη την υψηλή μεταβλητότητά τους, ήταν μια περιορισμένη άνοδος. Το γενικότερα θετικό κλίμα στις αγορές, βοήθησε και την αγορά των κρυπτονομισμάτων αλλά το μούδιασμα και οι ανησυχίες μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την FTX, δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει. Το μεγάλο ανταλλακτήριο Kraken ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στις θέσεις εργασίας, ενώ κάτι αντίστοιχο εξήγγειλε και η Bybit. Στα θετικά της εβδομάδας που μάς πέρασε είναι ασφαλώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα και οι προσδοκίες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Είναι παράγοντες που βελτιώνουν την ψυχολογία των αγορών και αυξάνουν τη διάθεση για ρίσκο. Χρειάζεται μια αποφασιστική κίνηση κοντά στα $20,000 για να ανακάμψει περισσότερο το Bitcoin αλλά η κυρίως τάση παραμένει πτωτική.

  Περισσότερα στα:

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ