Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 15:35

  Το ρωσικό πετρέλαιο (Urals) υποχωρεί στα 52 δολάρια

  Το εν μέρει εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ελλιπές, αλλά απαραίτητο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ρωσικό πετρέλαιο, γνωστό ως μείγμα Urals, υποχώρησε και πάλι την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συζητάνε για το επίπεδο του πλαφόν που θα τεθεί στις εξαγωγές της Μόσχας.

  Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Urals υποχώρησε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής Θάλασσας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την Argus Media Ltd. Έπεσε κατά παρόμοιο ποσό, και σε παρόμοιο επίπεδο, από το Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

  Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, διπλωμάτες της ΕΕ συζητούσαν ένα ανώτατο όριο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην περιοχή των 65-70 δολαρίων το βαρέλι. Οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Οποιοσδήποτε αγοραστής πληρώνει περισσότερο από το πλαφόν δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά πλοία ή ευρωπαϊκή ασφάλιση.

  Η πρόκληση όμως είναι ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, πιέζουν για ένα χαμηλότερο επίπεδο πλαφόν από τα 65 έως 70 δολάρια, προκειμένου να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Ελλάδα, η κορυφαία χώρα στον κόσμο από άποψη κατοχής tanker, θα προτιμούσε να επιβάλει ένα υψηλό πλαφόν, σημειώνει το πρακτορείο.

  Οι διπλωμάτες πρέπει να καταλήξουν σε ομοφωνία και το ποσό στο οποίο θα καταλήξουν θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τη G7. Η ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών και η καθολική απαγόρευση ασφάλισης πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, δημιουργώντας επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθεί ένα ανώτατο όριο και να αποτραπεί ένα σοκ στην προσφορά.

  Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πλαφόν, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Ρωσία και τους πελάτες της να μισθώνουν δεξαμενόπλοια.

  Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επειδή η εμπορία των φορτίων της χώρας έχει γίνει λιγότερο διαφανής μετά τον πόλεμο. Την Πέμπτη, η Platts, που ανήκει στην S&P Global Inc., εκτίμησε επίσης την τιμή του Urals στο ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ στα περίπου 52 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ