Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 08:37

  A-Quant: "Συνεχίστηκε το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές"

  forex
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήταν μία σαφώς πιο ήρεμη εβδομάδα, εν συγκρίσει με τις προηγούμενες, για τις διεθνείς αγορές, αφού και οι αργίες της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ και η έλλειψη σημαντικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, μείωσαν αισθητά τη μεταβλητότητα. Οι αγορές μετοχών συνέχισαν να ανακάμπτουν, ειδικά από την Τετάρτη και μετά όταν και ανακοινώθηκαν τα πρακτικά της Fed. Σύμφωνα με αυτά τα πρακτικά υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως έχουν προηγηθεί τέσσερις αυξήσεις της τάξης του 0.75% μέσα στο έτος αλλά η πιθανότητα για αύξηση 0.50% στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ξεπερνάει πια το 75%. Ίσως οι επόμενες αυξήσεις με βάση αυτή τη λογική να είναι ακόμα μικρότερες.

  Αυτή η αντίληψη των αγορών προκαλεί ένα θετικό συναίσθημα αφού το πρόβλημα της ρευστότητας δεν θα είναι τόσο οξύ ούτε το χρήμα τόσο ακριβό όσο προβλεπόταν. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζονται θετικά όχι μόνο οι αμερικανικοί δείκτες μετοχών αλλά και οι ευρωπαϊκοί, έστω κι αν υπάρχει σαφής δέσμευση από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πώς θα χρειαστούν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων αφού το πρόβλημα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένει έντονο. Επίσης, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο αφού με βάση αυτές τις εξελίξεις, το τελικό επιτόκιο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι τελικά τόσο υψηλό όσο αναμενόταν. Αντιθέτως, ανοδικές τάσεις είχαν άλλα νομίσματα όπως το ευρώ και η βρετανική στερλίνα.

  Πέραν αυτών, νέο πρόβλημα ανακύπτει από την Κίνα αφού τα κρούσματα COVID συνεχίζουν να έχουν αυξητικό ρυθμό και επιπλέον εμφανίστηκαν ορισμένοι νεκροί. Έτσι η Κίνα συνεχίζει το πολύ αυστηρό lockdown σε αρκετές επαρχίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για πρόκληση ύφεσης και διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας και μεγάλο μέρος της δυτικής παραγωγής συνεχίζει να βρίσκεται στην Κίνα. Στην Ευρώπη, σε αδιέξοδο φαίνεται πώς καταλήγει η συζήτηση για επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας αφού όχι μόνο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ κρατών μελών αλλά και η τρέχουσα τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι αρκετά χαμηλότερη από την προτεινόμενη τιμή στο πλαφόν. Όλα αυτά μέσα σε ένα βαρύ κλίμα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. 

  Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι περισσότερες κυρίες αγορές μετοχών ενισχύθηκαν ενώ σημαντικές απώλειες υπέστη το δολάριο. Στην αγορά εμπορευμάτων, υπήρξαν ανάμεικτες τάσεις αφού ο χρυσός συνέχισε να ενισχύεται αλλά οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την έντονη πτωτική τάση. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν επίσης καθοδικά με το αμερικανικό 10ετές να βρίσκεται κάτω από το 3.70% για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου. Το θετικό κλίμα στις αγορές δε φαίνεται να βοήθησε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που συνέχισαν με χαμηλή μεταβλητότητα, χωρίς προφανή τάση για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα.

  Μετά τις αργίες και τη χαλαρή διάθεση στην Αμερική, η εβδομάδα επανέρχεται με έντονους ρυθμούς. Κυριαρχεί η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Non-Farm Payrolls - NFPs) πού θα δείξει σε κάποιο βαθμό την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας πριν τη νέα απόφαση για τα επιτόκια. Την Τετάρτη ανακοινώνεται το αμερικανικό ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και την ίδια μέρα έχει σημαντική ομιλία, ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell.  Την ίδια μέρα επίσης ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, μία ανακοίνωση που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την επομένη απόφαση της ΕΚΤ. 

  S&P 500

  Με ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,033 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 1.50%. Καταλυτικής σημασίας ήταν η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την προηγούμενη Τετάρτη όπου δημοσιεύτηκαν οι προθέσεις της τράπεζας για χαλάρωση στην επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων. Δεν είναι μόνον οι ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά οι τέσσερις μεγάλες αυξήσεις που έχουν προηγηθεί, αν συνεχιστούν υπάρχει φόβος για μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και μεγάλη ύφεση σε ένταση και διάρκεια. Μέσα στην αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά αλλά προς το τέλος της εβδομάδας, οι εξελίξεις στην Κίνα με το αυστηρό lockdown και τις αναταραχές, έχει δημιουργήσει μια ανησυχία, κυρίως σε σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο δείκτης χρειάζεται μια καθαρή ανοδική διάσπαση πάνω από τις 4,050 μονάδες ώστε να συνεχίσει με ορμή την ανοδική του αντίδραση ενώ λογικά κάτω από τις 4,000 μονάδες, ένα μέρος της κατήφειας και της απαισιοδοξίας μπορεί να επιστρέψει.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,557 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0.70%. Η Ευρώπη μπορεί να ταλανίζεται από ενεργειακή κρίση, από υψηλό πληθωρισμό και από μεγάλη πιθανότητα ύφεσης αλλά ο DAX40 έχει οκτώ κατά σειρά ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη πάνω από 22%. Ο χειμώνας που αργεί να μπει έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και έτσι προς το παρόν τα αποθέματα παραμένουν γεμάτα. Επίσης τα σχετικά χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη (σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η Fed) δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και ακριβού χρήματος. Τέλος, τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στη Γερμανία είναι από αξιοπρεπή ως θετικά: ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε μειωμένη τιμή τον Οκτώβριο, οι δείκτες ΡΜΙ το Νοέμβριο είναι πάνω από τις εκτιμήσεις των αγορών, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται ενώ το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 3ο τρίμηνο του 2022 κατά 1.3%. Αν υπάρξει προσέγγιση των 16,000 μονάδων δεν αποκλείεται να δούμε το ανοδικό ρεύμα να δυναμώνει. Αντιθέτως, η προσέγγιση των 14,000 μονάδων ίσως δημιουργήσει ανησυχίες.


  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,496 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 1.40%. Ο δείκτης ακολουθεί το γενικότερο αισιόδοξο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων σε διεθνές επίπεδο, έχοντας έξι ανοδικές στη σειρά εβδομάδες και συνολικά κέρδη που προσεγγίζουν το 10%. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, οι εξαγγελίες και οι υλοποιήσεις στην οικονομική πολιτική έχουν κάπως ηρεμήσει τις αγορές. Ακόμη και η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου που είχε ξεπεράσει τον Οκτώβριο κατά πολύ το 4%, κινείται πλέον λίγο πάνω από το 3%. Όλες οι δηλώσεις βέβαια των κεντρικών τραπεζιτών συγκλίνουν στο ότι έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αλλά όπως έδειξαν οι δείκτες ΡΜΙ και δημόσιος δανεισμός που μειώθηκε αισθητά τον Οκτώβριο, η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη αντέχει. Ο δείκτης έχει φτάσει πολύ κοντά στην περιοχή τιμών των 7,600 – 7,700 μονάδων που είναι πολυετή υψηλά και ίσως υπάρξουν κάποιες διορθώσεις αν προσεγγιστούν αυτά τα επίπεδα.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,770 και κέρδη πάνω από 1%. Σημαντική βοήθεια πήρε ο χρυσός από την πτώση του αμερικανικού δολαρίου, στο οποίο αποτιμάται, έχοντας μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη τις περισσότερες φορές. Επίσης τα αυξημένα κρούσματα COVID στην Κίνα, το αυστηρό lockdown και οι διαδηλώσεις στη χώρα επιδεινώνουν το επενδυτικό συναίσθημα και το οικονομικό κλίμα, έστω κι αν οι ανησυχίες προς το παρόν είναι υπό έλεγχο. Η τρέχουσα εβδομάδα με την ανακοίνωση του ΑΕΠ, της αγοράς εργασίας και την ομιλία του Jerome Powell στις ΗΠΑ, είναι σημαντική για την πορεία του χρυσού. Ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη επίσης, είναι σημαντικός παράγοντας. Το πρόσφατο ανοδικό ράλι στον χρυσό, εδώ κι ένα μήνα περίπου, χρειάζεται ανοδική διάσπαση των $1,790 για να συνεχιστεί. Τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, κοντά στα $1,720 είναι η προφανής κοντινή στήριξη σε περίπτωση πτωτικής στροφής του χρυσού.

  Πετρέλαιο

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $76.47, με απώλειες πάνω από 4.60%. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες σε σχέση με τη ζήτηση του πετρελαίου, κυρίως λόγω του lockdown στην Κίνα και στη μείωση της κατανάλωσης που έχει προκαλέσει αφού η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει, έστω κι αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στη χώρα, γιατί τα κρούσματα COVID ολοένα και αυξάνουν. Αρνητική εξέλιξη είναι επίσης και η πρόταση των G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα $70, αφού σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, με αυτή την τιμή (ίσως και παρακάτω) πουλάει η Ρωσία πετρέλαιο σε κάποιες ασιατικές χώρες. Στις ΗΠΑ πάντως τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται, δείγμα πως η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη χώρα. Στα $76 υπάρχει σημαντική στήριξη για τις τιμές του πετρελαίου γιατί δεν είχαμε δει χαμηλότερες τιμές εδώ και ένα χρόνο περίπου. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, αυτή η στήριξη έχει ήδη διασπαστεί, με το πετρέλαιο να έχει φτάσει ακόμη και κάτω από τα $74. Η πτωτική τάση συνεπώς συνεχίζεται και μένει να δούμε ως που μπορεί να φτάσει.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0321 και έκλεισε στο 1.0391. Καθοριστικός παράγοντας στην άνοδο της ισοτιμίας αποτέλεσε η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, ειδικότερα μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Από τα πρακτικά αυτά μάθαμε πως υπάρχει σαφής πρόθεση των κεντρικών  τραπεζιτών στις ΗΠΑ για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όπου το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση κατά 0.50%. Η μεταβλητότητα μειώθηκε λογικά προς το τέλος εβδομάδας λόγω των αργιών στις ΗΠΑ αλλά είχαν προηγηθεί κάποιες ανακοινώσεις οι οποίες επηρέασαν ισοτιμία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο αλλά οι δείκτες ΡΜΙ δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα οι δείκτες ΡΜΙ στην Ευρωζώνη βρέθηκαν όλοι πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Με δεδομένη τη σημαντικότητα της ανακοίνωσης των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs) και της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε υψηλότερη μεταβλητότητα και μεγαλύτερες κινήσεις. Αν η ανοδική αντίδραση για το EURUSD  συνεχιστεί μπορεί να δούμε υπέρβαση της σημαντικής στήριξης 1.0480 ή και ακόμα υψηλότερες τιμές.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1891 και έκλεισε στο 1.2087. Το αμερικανικό δολάριο σαφώς αποδυναμώθηκε λόγω της αναμενόμενης μείωσης στο ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και η στερλίνα είχε αξιοσημείωτη επίδοση μέσω δηλώσεων στελεχών από την Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες συγκλίνουν στο αποτέλεσμα πως θα πρέπει να αναμένουμε σφιχτότερη νομισματική πολιτική και υψηλότερα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο συγκεκριμένα, ο Huw Pill είπε πως πρέπει να υπάρξουν επιπλέον δράσεις ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει στα επίπεδα του 2%. Ο Dave Ramsden δήλωσε πως κατά την άποψή του, πρέπει να σφίξει κι άλλο η νομισματική πολιτική αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας. Τέλος, η Catherine Mann συνεχίζοντας στην ίδια λογική, είπε πως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, για νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Με βάση αυτές τις δηλώσεις λοιπόν, ήταν λογική η ανοδική αντίδραση της στερλίνας και έτσι η ισοτιμία κατάφερε να κλείσει πάνω από το 1.20 για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Αύγουστο. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης ανόδου, η κοντινότερη αντίσταση βρίσκεται στο 1.23.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 140.30 και κλείσιμο στο 139.12.  Η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed αλλά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων πιέζουν την ισοτιμία προς τα κάτω. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να βλέπουμε εντονότερες πτωτικές τάσεις για την ισοτιμία αλλά το νόμισμα της Ιαπωνίας δεν μπορεί να ανακάμψει αφού η συνεχιζόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια συνεχίζονται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ο πληθωρισμός στο Τόκιο ανακοινώθηκε ιδιαίτερα υψηλός, στο 3.8%, μία τιμή που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια και ίσως αυτό θορυβήσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας και υποψήφιος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Sayuri Shirai, προέτρεψε την τράπεζα να είναι πιο προσαρμοστική στο θέμα των επιτοκίων και να επανεξετάσει το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτω από το 137.65 μπορεί να δούμε επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης ενώ κάθε αντίδραση πάνω από 140 μπορεί να σημάνει ανοδική αντεπίθεση.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 144.82 και έκλεισε στο 144.64. Ήταν μία ευνοϊκή εβδομάδα και για το ευρώ και για το γιεν αλλά το ιαπωνικό νόμισμα επικράτησε ελαφρώς, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών αποδόσεων των ομολόγων. Στην Ευρώπη αναμένεται αύξηση των επιτοκίων σύντομα, με βάση τον υψηλό πληθωρισμό που επιμένει στην Ευρωζώνη ενώ στην Ιαπωνία παρότι εδώ και καιρό υπάρχει το καθεστώς της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των αρνητικών επιτοκίων, ίσως η τιμή του πληθωρισμού που δείχνει να ξεφεύγει και εκεί να αναγκάσει τους ιθύνοντες της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αλλάξουν ρότα. Κάτω από το 142.55 ίσως δούμε την ανάπτυξη μιας καθοδικής τάσης που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο 140.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8673 και έκλεισε στο 0.8591. Ήταν μία εβδομάδα που η βρετανική στερλίνα είχε έντονες ανοδικές τάσεις και επικράτησε έναντι όλων των υπολοίπων κύριων νομισμάτων. Είναι σαφής η πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας να καταπολεμήσει το θέμα του υψηλού πληθωρισμού, με νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων όπως τουλάχιστον αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις στελεχών της τράπεζας. Ασφαλώς και υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση και στην Ευρώπη αλλά αφενός η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφετέρου η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται, δεν δίνουν περιθώριο για άμεσες  και δραστικές κινήσεις. Κρίσιμη  προς τα κάτω είναι η ζώνη τιμών του 0.85 ενώ χρειάζεται δυναμική αντίδραση πάνω από το 0.88 για να ξεπεραστεί η έντονη πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πρακτικά αμετάβλητη ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε και έκλεισε γύρω από την περιοχή τιμών του 1.3265 – 1.3370. Αυτή η ισορροπία προκλήθηκε κυρίως λόγω της αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου αλλά και της αποδυνάμωσης του δολαρίου του Καναδά μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Αυτή την έλλειψη τάσης δεν μπόρεσε να την αλλάξει ούτε η ομιλία του επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Tiff Macklem, ο οποίος τόνισε πως ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υψηλός και εκτεταμένος σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και πώς νέες αυξήσεις των επιτοκίων απαιτούνται προκειμένου να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση στην οικονομία. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις το Σεπτέμβριο στον Καναδά, παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος αλλά ανακοινώθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται από την ανακοίνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά και σαφώς αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Κάτω από το 1.3220, η καθοδική τάση κερδίζει περισσότερους πόντους ενώ χρειάζεται μία καθαρή αντίδραση πάνω από το 1.35, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες η αντιστροφή της πτωτικής τάσης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9534 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9449. Ήταν σαφής η επιρροή του αποδυναμωμένου δολαρίου στην ισοτιμία μιας και από την Ελβετία δεν είχαμε ούτε σημαντικές ανακοινώσεις ούτε σημαντικές ειδήσεις. Έτσι η πτωτική κίνηση αποτύπωσε σχεδόν στο σύνολό της την αδυναμία του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Fed. Η τρέχουσα εβδομάδα πάντως είναι αρκετά πιο σημαντική γιατί εκτός από τις ανακοινώσεις του αμερικανικού ΑΕΠ και της αμερικανικής αγοράς εργασίας, υπάρχουν και οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού και του ΑΕΠ στην Ελβετία. Κρίσιμο λοιπόν το σταυροδρόμι για την ισοτιμία: αν η τιμή βρεθεί κάτω από το 0.9355, η έντονη πτωτική τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα περίπου μάλλον θα ισχυροποιηθεί αλλά σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης πάνω από το 0.96, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανάκαμψης.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6658 και έκλεισε στο 0.6750. Χαρακτηριστική ήταν η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου που ευνόησε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα νομίσματα που σχηματίζουν ισοτιμία με το αμερικάνικο νόμισμα. Tο δολάριο Αυστραλίας πάντως είχε ένα ανοδικό ξέσπασμα από την Τρίτη και μετά, όταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αυστραλίας Philip Lowe, επανέφεραν στο προσκήνιο αύξηση των επιτοκίων της τάξης του 0.50%, μετά από αυξήσεις κατά 0.25% που έχουν προηγηθεί. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει μία νέα ανοδική πνοή για το νόμισμα της χώρας. Στα αρνητικά για το αυστραλιανό δολάριο συγκαταλέγεται σίγουρα η μεγάλη κρίση στην Κίνα, με αυστηρά lockdown που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και επηρεάζουν εμφανώς τις συνδεδεμένες οικονομίες όπως αυτή της Αυστραλίας. Η ισοτιμία βρίσκεται πολύ κοντά στη σημαντική αντίσταση του 0.68 που αποτελεί και υψηλή τιμή 2.5 μηνών περίπου. Χρειάζεται να δούμε ανοδική διάσπαση αυτής της αντίστασης για να υπάρξει συνέχεια στην άνοδο ενώ μία πιθανή στροφή κάτω από το 0.66, ευνοεί το πτωτικό σενάριο.

  Bitcoin

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $16,424 με κέρδη κοντά στο 1%. Νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα πάντως, η τιμή του Bitcoin πέφτει σχεδόν κατά 2% που σημαίνει ότι δεν υπήρξε κατά βάση ανοδική αντίδραση. Η θύελλα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται, μετά τα γεγονότα της FTX. Άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Genesis και η BlockFi, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού το κλίμα του φόβου και της δυσπιστίας έχει αναγκάσει πολλούς επενδυτές και traders να προβούν σε αναλήψεις κι αυτό δημιουργεί έντονο θέμα ρευστότητας. Υπάρχει όμως πλέον κι ένα άλλο, ίσως σοβαρότερο θέμα. Η τιμή του Bitcoin έχει προσεγγίσει πολύ το κόστος εξόρυξης που σημαίνει ότι μπορεί η παραγωγή Bitcoins να καθίσταται ασύμφορη και έτσι πολλές εξορυκτικές εταιρείες (mining) μπορεί να οδηγηθούν στην χρεωκοπία. Κάτω από τα $15,500, θα δούμε χαμηλές τιμές δύο ετών περίπου κι αυτό ίσως φέρει νέο κύμα ανησυχιών και ρευστοποιήσεων.

   

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Περισσότερες πληροφορίες:

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ