Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 12:39

  NBG Securities: Προς περαιτέρω ράλι οι ελληνικές τράπεζες μετά τα ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου

  Χρηματιστηριο ανοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο με βελτιωμένες τάσεις στη βασική προ προβλέψεων κερδοφορία, στα περιθώρια κέρδους και την αύξηση των δανείων, σημειώνει η NBG Securities, ενώ βλέπει σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ράλι των μετοχών τους της τάξης του 31%-55%.

  Η ισχυρή κερδοφορία, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, αντανακλά κυρίως:

  α) την ισχυρή επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων με συνολικές εκταμιεύσεις 8,9 δισ. ευρώ (έναντι 9,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022), που οδήγησε σε υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) με αυξημένα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), παρά την πίεση στα περιθώρια δανεισμού), 

  β) το όφελος από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που αντισταθμίζουν τη μείωση των NII λόγω του τερματισμού του προνομιακού επιτοκίου στα μακροπρόθεσμα δάνεια TLTRO ύψους 50 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, και 

  γ) τη δημιουργία ισχυρών προμηθειών, που προέρχονται από τα δάνεια, τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, και των καρτών, που αντιστάθμισαν την πίεση των αυξημένων λειτουργικών δαπανών, του αυξημένου κόστους στις εκδόσεις ομολόγων MREL και τα χαμένα έσοδα από τις συναλλαγές NPE. 

  Εξάλλου, παρά τη σημερινή μακροοικονομική κατάσταση με τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, λόγω των οργανικών δράσεων καθώς και των αρνητικών σχηματισμών NPE, όπως τονίζει η NBG Securities.

  Τέλος, όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαια και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση για υπεραπόδοση (outperform) στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών (δεν καλύπτει την Εθνική Τράπεζα), ενώ η τιμή-στόχος για την Eurobank τοποθετείται στο 1,35 ευρώ με περιθώρια ανόδου 31% (σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου), για την Alpha Bank στο 1,45 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55% και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,85 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39%. 

  Όπως εκτιμά, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE θα διαμορφωθεί στο 9,8% για την Eurobank στα τέλη του 2023 και του 2024, στο 7% και 8,2% για την Alpha Bank σε κάθε ένα από τα δύο ετη αντίστοιχα, και στο 6,7% και 9,1% για την Πειραιώς.  

  Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει περαιτέρω αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών CET1, από το 15,8% φέτος για την Eurobank, στο 16,3% και το 16,1% το 2023-2024, για την Alpha Bank από 14% φέτος, στο 14,2% το 2023 και στο 15,6% το 2024, και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 13,4% το 2023 και στο 14,5% το 2024 από 12,2% το 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ