Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 08:21

  A-Quant: Ο πληθωρισμός παραμένει το κυριότερο αγκάθι

  A-Quant: Ο πληθωρισμός παραμένει το κυριότερο αγκάθι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήταν μία σχετικά ήσυχη εβδομάδα για τις διεθνείς οικονομικές αγορές μετά την υψηλή μεταβλητότητα που είχε προηγηθεί. Μέχρι την Τρίτη, οι αγορές συνέχισαν την ανοδική τους τάση που είχε διαμορφωθεί λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ο οποίος δείχνει να αποκλιμακώνεται. Αυτή η εξέλιξη είχε οδηγήσει πολλούς αναλυτές να θεωρήσουν πως οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, ίσως είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα 0.75% που είχαν προηγηθεί τέσσερις φορές μέσα στο τρέχον έτος. Από την Τρίτη και μετά όμως εμφανίστηκαν δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών που τόνιζαν πως το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν έχει ακόμα επιλυθεί και πως οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχίσουν. Μετά από αυτές τις δηλώσεις το κλίμα άλλαξε, οι αγορές μετοχών άρχισαν να εμφανίζουν διορθωτικές τάσεις και το δολάριο να ενισχύεται εκ νέου.

  Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ο πληθωρισμός έδειξε μικρά σημάδια αποκλιμάκωσης, και τον Οκτώβριο είχε την τιμή 10.6%, ελαφρώς μειωμένος από το 10.7% του Σεπτεμβρίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde πάντως, τόνισε σε ομιλίες της πως ο πληθωρισμός είναι ιδιαιτέρως υψηλός και πως η τράπεζα θα προβεί σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων με σκοπό τη σταθεροποίηση των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%. Ιδιαιτέρως αυξημένος ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, στο 11.1%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την τιμή του Σεπτεμβρίου.

  Έξω από τις οικονομικές ειδήσεις και ανακοινώσεις, η εβδομάδα σημαδεύτηκε από την συνάντηση των G20 που δεν έκρυβε όμως ιδιαίτερες ειδήσεις και εξελίξεις αφού δεν υπήρξε ομοφωνία για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ούτε κάποια σοβαρή εξέλιξη στα πρόσφατα θέματα διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Μικρή διόρθωσε υπήρξε για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές είχαν κέρδη. Μεγάλη παρέμεινε η μεταβλητότητα στην αγορά των εμπορευμάτων, με τα περισσότερα εμπορεύματα όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο να σημειώνουν απώλειες. Το αμερικανικό δολάριο κατάφερε ναγυρίσει κερδοφόρο προς το τέλος της εβδομάδας, σε βάρος άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ. Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν σταθεροποιητικές τάσεις, με το αμερικανικό 10ετές να κλείνει την εβδομάδα στο 3.83%. Σταθεροποιητικές τάσεις είχε και το Bitcoin όπως και τα περισσότερακρυπτονομίσματα, όπως θα δούμε παρακάτω.

  Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ήρεμη ειδησεογραφικά και αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed την Τετάρτη. Θυμίζουμε όμως πως αυτή η ανακοίνωσηδε συνοδεύεται από απόφαση για τα επιτόκια αφού η επόμενη απόφαση αύξησης των επιτοκίων είναι το Δεκέμβριο. Οι δείκτες ΡΜΙ στις περισσότερες σημαντικές χώρες του κόσμου θα δώσουν μία καλή αίσθηση για την πορεία των οικονομιών τους, ενώ σημαντική είναι και η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Η Γερμανία την Παρασκευή ανακοινώνει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2022 ενώ από την Πέμπτη και μετά η Αμερική μπαίνει σε καθεστώς δημόσιας αργίας λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

  S&P500

  Με πτωτικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,972 μονάδες και απώλειες της τάξης του 0.70%. Ήταν μια ήπια διόρθωση μετά τη μεγάλη άνοδο που είχε προηγηθεί και που συνεχίστηκε ως την Τρίτη, όταν ο δείκτης έπιασε τις 4,050 μονάδες μετά από 2.5 μήνες περίπου. Πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ, όπως η Mary Daly επικεφαλής της Fed στο San Francisco, τάχθηκαν υπέρ της γραμμής πως η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη αλλά το πρόβλημα δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί και πως χρειάζονται νέες αυξήσεις επιτοκίων, με τελική τιμή επιτοκίων μέχρι 5.25%. Θυμίζουμε πως η τρέχουσα τιμή είναι 3.75% και πως οι αγορές θεώρησαν ότι η Fed θα μαλακώσει την στάση της, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7.7% τον Οκτώβριο. Αρνητική επίδραση είχε για τον SP500 και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας λιανικών πωλήσεων Target που εμφάνισε πτώση κερδών 50% και θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ως προπομπός μια ύφεσης στις ΗΠΑ. Η κατάσταση ωστόσο δεν ξέφυγε γιατί οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αυξήθηκαν κατά 1.3%, τιμή που κρίθηκε ικανοποιητική. Ίσως οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν πως πρέπει να μην υπάρξει εφησυχασμός στο μεγάλο θέμα του πληθωρισμού. Από την Πέμπτη και μετά πάντως, οι αγορές στις ΗΠΑ νεκρώνουν λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών. Όσο ο δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 4,000 μονάδες, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 14,454 μονάδες, με κέρδη που προσέγγισαν το 0.90%. Ήταν η έβδομη στη σειρά ανοδική εβδομάδα για τον δείκτη που έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 14,000 μονάδες, έστω κι αν τα μηνύματα από τις οικονομίες της Ευρώπης και της Γερμανίας δεν είναι θετικά. Αξιωματούχος από την πολιτική προστασία της Γερμανίας, απηύθυνε προειδοποίηση στους Γερμανούς πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες λόγω πιθανών blackouts από έλλειψη ενέργειας. Ίσως επίσης υπάρξουν μέτρα από τις αρχές για τη διαχείριση των καυσίμων μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Σε σχέση με τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών, ο δείκτης τιμών παραγωγού έδειξε να επιβραδύνει τον Οκτώβριο, στο 17.4% ενώ πάνω από τις προσδοκίες των αγορών ανακοινώθηκε το οικονομικό συναίσθημα στη Γερμανία. Εφόσον η στάση της ΕΚΤ είναι υπέρ νέων μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων δεν αποκλείεται σε κάποια φάση να δούμε διορθωτικές κινήσεις που θα αντικατοπτρίζουν πιθανή έλλειψη ρευστότητας λόγω ακριβότερου χρήματος.

  FTSE100

  Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,397 μονάδες, έχοντας κέρδη σχεδόν 0.80%. Τα νέα μέτρα που αυξάνουν φόρους και περικόπτουν δαπάνες, φαίνεται πως γίνονται δεκτά με θετικό τρόπο από τις αγορές της χώρας γιατί τα υψηλά ελλείμματα και το υψηλό κόστος δανεισμού δε βολεύει κανέναν. Παρότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλπάζει ανοδικά (11.1% τον Οκτώβριο), η βρετανική αγορά μετοχών ανέκαμψε, κυρίως λόγω της καλής μακροοικονομικής εικόνας που ανακοινώθηκε. Η ανεργία μπορεί να αυξήθηκε οριακά στο 3.6% αλλά οι λιανικές πωλήσεις είχαν απροσδόκητα θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο αφού αυξήθηκαν κατά 0.6%. Καλύτερη από τις προσδοκίες επίσης ανακοινώθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τα δύσκολα για τη βρετανική οικονομία είναι πάντως μπροστά, σύμφωνα με πολλές δηλώσεις αξιωματούχων και αναλυτών κι έτσι ίσως δούμε διορθωτικές τάσεις για τον FTSE100.

  Χρυσός

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,752 και απώλειες κοντά στο 1.25%. Η ενίσχυση του δολαρίου ήταν ένας βασικός λόγος γι’ αυτή τη διόρθωση που επήλθε μετά από δύο έντονα ανοδικές εβδομάδες. Οι δηλώσεις από στελέχη της Fed περί συνεχιζόμενων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων, επανέφεραν τις ανησυχίες των αγορών και έτσι είδαμε πτώση σχεδόν στο σύνολο των τιμών των εμπορευμάτων. Αρνητική εξέλιξη επίσης αποτελεί η κατάσταση με τα lockdowns στην Κίνα αφού τα κρούσματα COVID εμφανίζονται αυξημένα και η οικονομική δραστηριότητα της χώρας περιορίζεται. Ο χρυσός σταμάτησε για όλους αυτούς τους λόγους την ανοδική του πορεία στα $1,790, ενώ αν χάσει και τα $1,700 θα έχει επανέλθει για τα καλά στη μακροχρόνια πτωτική του τάση που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο, όπου ο χρυσός είχε τιμή πάνω από τα $2,000.

  Πετρέλαιο

  Έντονα πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $80.17, με ισχυρές απώλειες που προσέγγισαν το 10%. Με εξαίρεση την περασμένη Τρίτη, όλες οι μέρες ήταν έντονα πτωτικές ενώ την Παρασκευή είδαμε τιμές κοντά στα $77.50, πριν έλθει μια μίνι ανάκαμψη τις τελευταίες ώρες τις εβδομάδας. Οι δηλώσεις περί νέων μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, επανέφεραν τα σενάρια μια έντονης ύφεσης που θα πλήξει τη ζήτηση σε πετρέλαιο. Αρνητικά είναι επίσης τα νέα από την Κίνα, λόγω των συνεχιζόμενων lockdowns. Υπάρχουν αναφορές από πολλά μέσα πως η Κίνα θα ελαττώσει τις εισαγωγές της σε πετρέλαιο αφού η συρρικνωμένη οικονομική δραστηριότητα και οι περιορισμένες μετακινήσεις, έχουν ελαττώσει τις ανάγκες σε ενέργεια. Μοναδική εξαίρεση σε αυτήν την έντονα αρνητική εικόνα για τις τιμές πετρελαίου ήταν η ανακοίνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την Τετάρτη, που μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 5.4 εκ. βαρέλια. Κάτω από τα $77.50, αρχίζει και σχηματίζεται ένα καθοδικό κανάλι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ακόμη χαμηλότερες τιμές ενώ σε πρώτη φάση, μια εδραιωμένη ανοδική κίνηση πάνω από τα $81.30 θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη των τιμών.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0334 και έκλεισε στο 1.0321. Μέχρι την Τρίτη συνεχιζόταν η ανοδική πορεία για την ισοτιμία που είχε ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση του μειωμένου πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Κατόπιν όμως, κάποιες δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών της Fed, επανέφεραν τα σενάρια για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στις προσεχείς αποφάσεις της τράπεζας. Tο πιο πιθανό σενάριο για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου παραμένει μία αύξηση της τάξης του 0.50%, συγκεντρώνοντας 75% περίπου αλλά αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά. Ίσως τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να καταπολεμήσουν τυχόν εφησυχασμό μετά τη μειωμένη τιμή του πληθωρισμού που είδαμε πρόσφατα. Στην Ευρώπη ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι δηλώσεις Lagarde συγκλίνουν πώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να κινηθεί με νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Ικανοποιητική κρίνεται η αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 2.1% ενώ θετικό είναι το πρόσημο και στην βιομηχανική παραγωγή. Θετικά ήταν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις λιανικές πωλήσεις να ανακοινώνονται αρκετά πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Αν συνεχιστεί η πεποίθηση που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για επιθετική πολιτική της Fed, ίσως δούμε την ισοτιμία να κινείται ακόμα χαμηλότερα, με την περιοχή τιμών του 1.02 να είναι η επόμενη στήριξη.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1803 και έκλεισε στο 1.1882. Το δολάριο μπορεί να ενισχύθηκε, αλλά δυνατή ήταν και η βρετανική στερλίνα, ειδικά μετά το πρόγραμμα πού ανήγγειλε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt. Είναι ένα πρόγραμμα αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών της τάξης των 60 δις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ελλείμματα της οικονομίας. Όμως και η μακροοικονομική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέτεινε στην ενδυνάμωση της στερλίνας. Πρώτα από όλα ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε στο 11.1% τον Οκτώβριο, σημαντικά πάνω από το 10.1% του Σεπτεμβρίου, είναι ένα γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Τα υπόλοιπα μακροοικονομικά αποτελέσματα που δεν δείχνουν ακόμα μεγάλες πιέσεις στην οικονομία, επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Μία τυχόν ανοδική διάσπαση στην τιμή ορόσημο του 1.20 θα δώσει νέο ανοδικό αέρα στην ισοτιμία ενώ είναι λογικό πώς αν το δολάριο ενισχυθεί πολύ, μπορεί να υπάρξει επαναφορά ακόμα και κάτω από το 1.1650.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 139.06 και κλείσιμο στο 140.37. Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε ελαφρά βοηθώντας την ισοτιμία να ανακάμψει πάνω από το 140 αλλά αυτήη ανάκαμψη ήταν ισχνή γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο αρκετά τσιμπημένος προς τα πάνω, στο 3.7% και αυτό το γεγονός φυσιολογικά θα δυνάμωνε το γιεν. Όμως οι δηλώσεις Kuroda (επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας) αμέσως μετά, δεν άφησαν τέτοια περιθώρια. Ο Kuroda Δήλωσε πως η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι του σημείου της πλήρους σταθεροποίησης της ιαπωνικής οικονομίας. Απογοητευτικά ήταν και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για την Ιαπωνία όπως το ΑΕΠ και η βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν σε αρνητικό έδαφος.Ισχυρό δολάριο, αμετάβλητες αποδόσεις των ομολόγων και αδύναμο γιεν επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα τηςμικρής ανόδου για την ισοτιμία. Η επαναφορά πάντως πάνω από το 140 είναι ένα σημάδι που ευνοεί την περαιτέρω ανοδική πορεία, ειδικά αν υπάρξει και νέα διάσπαση πάνω από το 143.50.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 143.83 και έκλεισε στο 144.89. Θετικές τάσεις επικράτησαν για το ευρώμετά την καλή μακροοικονομική εικόνα για την Ευρωζώνη και τις δηλώσεις της Christine Lagarde για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αντιθέτως, στην Ιαπωνία παρότι ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε αρκετά αυξημένος, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να συνεχιστεί η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανοδικές τάσεις για την ισοτιμίαπου ανέκαμψε μετά από δύο ισχυρά πτωτικές εβδομάδες. Η περιοχή τιμών του 148.40 συνεχίζει να παραμένει ο κύριος στόχος των αγοραστών, μιας και αποτελεί την υψηλότερη τιμή εδώ και 8 χρόνια περίπου. Αντιθέτως, η πτωτική τάση μπορεί να επανέλθει αν δούμε τιμές κάτω από το 142.50.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8755 και στο 0.8684. Δυνατά ήταν και το ευρώ και η στερλίνα αυτή την εβδομάδα αλλά το βρετανικό νόμισμα είχε μεγαλύτερη ορμή κυρίως λόγω του νέου προγράμματος αύξησης φόρων και περικοπής δαπανών που ανακοινώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης ο αυξημένος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας σε σχέση με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να δούμε την ισοτιμία να προσεγγίζει στο 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3272 και έκλεισε στο 1.3382. Το αμερικανικό δολάριο που ισχυροποιήθηκε και η μεγάλη πίεση στις τιμές του πετρελαίου, το οποίο είναι έντονα συσχετισμένο με το καναδικό δολάριο, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός στον Καναδά τον Οκτώβριο ήταν αμετάβλητος στο 6.9% και αυτό το γεγονός μάλλον δείχνει πως η Τράπεζα του Καναδά θα πρέπει να κάνει νέες κινήσεις αυξήσεων των επιτοκίων προκειμένου να καταπολεμηθεί η συνεχιζόμενα υψηλή τιμή. Το πιθανότερο σενάριο για την απόφασή του Δεκεμβρίου είναι μία αύξηση της τάξης του 0.50%, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές. Η ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας ήρθε μετά από τέσσερις στη σειρά πτωτικές εβδομάδες και για να έχει συνέχεια θα πρέπει να δούμε τιμές για την ισοτιμία πάνω από το 1.35. Αν όμως διασπαστεί το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας κάτω από το 1.3220, μάλλον το καθοδικό σενάριο θα επανέλθει δριμύτερο.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9419 και το κλείσιμο ήταν στο 0.9546. Ήταν μία σχετικά καλή ανοδική αντίδραση μετά την τεράστια πτώση που είχαμε δει την εβδομάδα που προηγήθηκε και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου. Έστω κι αν ο δείκτης τιμών παραγωγού (πρόδρομος δείκτης πληθωρισμού) ανακοινώθηκε αρκετά μειωμένος, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan ήταν προς την κατεύθυνση νέων κινήσεων αυξήσεων των επιτοκίων. Τόνισε συγκεκριμένα πως η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει σφιχτότερη νομισματική πολιτική. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το δολάριο επικρατεί και αν συνεχίσει να ισχυροποιείται και την τρέχουσα εβδομάδα ίσως δούμε την ισοτιμία να κινείται ακόμη και πάνω από το 0.97.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6699 και έκλεισε στο 0.6672. Η σχετική άνοδος του αμερικανικού δολαρίου βοήθησε την ισοτιμία να παρουσιάσει πτωτική τάση μετά από τέσσερις στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Τα μακροοικονομικά αποτελέσματα στην Αυστραλία ήταν ικανοποιητικά, με την ανεργία να συρρικνώνεται στο 3.4%. Επίσης με την ανακοίνωση των πρακτικών της Τράπεζας της Αυστραλίας μάθαμε πως υπάρχει πρόθεση για συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων αλλά σε μικρά σχετικές τιμές, ίσως της τάξης του 0.25%, μέχρι τον προσεχή Μάιο. Δημιουργείται συνεπώς μία ισορροπία σε σχέση με τις αντίστοιχες κινήσεις της Fed, αν φυσικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες. Το δολάριο της Αυστραλίας πλήττεται όμως από τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα που συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Θυμίζουμε πως οι δύο οικονομίες είναι ισχυρά συσχετισμένες και συνδεδεμένες. Κάθε προσέγγιση της περιοχής τιμών του 0.65, είναι μία επιπλέον πιθανότητα ενίσχυσης του πτωτικού σεναρίου.

  Bitcoin

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $16,256 με οριακές απώλειες 0.35%. Το Bitcoin προσπάθησε να ανακάμψει μέσα στην εβδομάδα και οι τιμές ξεπέρασαν οριακά τα $17,000 αλλά φαίνεται πως το αρνητικό κλίμα έχει πια εδραιωθεί στις τάξεις των επενδυτών κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι μόνο η χρεωκοπία της FTX, οι εξελίξεις με τον ιδρυτή της και οι αποτυχημένες προσπάθειες εξαγοράς της που κλονίζουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως η FTX δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις απο hackers, οι οποίοι εκμεταλλεύονται μια σειρά παραγόντων για την ανάκτηση κεφαλαίων. Οι φήμες στις τάξεις των επενδυτών δίνουν και παίρνουν, σε σχέση με πιθανά ντόμινο στην αγορά και σε σχέση με το ποιος θα οργανισμός θα είναι ο επόμενος που θα έχει πρόβλημα. Η βασική γραμμή στήριξης σε περίπτωση περαιτέρω πτώσης για το Bitcoin, βρίσκεται μεταξύ $12,500 και $13,000. Αυτές οι τιμές είναι πάνω-κάτω και οι τιμές κόστους εξόρυξης αρά είναι πολύ κρίσιμες.

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Περισσότερες πληροφορίες:

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ