Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2022 21:08

  Φυσικό αέριο: "Άλμα" 18% στην εβδομάδα

  Ενεργειακη κριση ΕΕ ευρω φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Αύγουστο μετά την είδηση ότι ένας από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία πριν από τον Μάρτιο. 

  Ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημείωσε την Παρασκευή απώλειες 3% και έκλεισε στα 108 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά σε επίπεδο εβδομάδες κατέγραψε "άλμα" 18%.

  Η Freeport LNG ανέφερε ότι στοχεύει τώρα στην έναρξη της "αρχικής παραγωγής" στα μέσα Δεκεμβρίου με πλήρη λειτουργία τον Μάρτιο, σε μια καθυστέρηση σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της για επανέναρξη στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα.

  Στην ανοδική διάθεση συμβάλλουν οι θερμοκρασίες που προβλέπεται να πέσουν κάτω από τις εποχικές νόρμες σε ολόκληρη την περιοχή. Το Βερολίνο πρόκειται να βιώσει θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Maxar σε έκθεσή της.

  Στο ανοδικό κλίμα της εβδομάδας συνέβαλαν και οι θερμοκρασίες που προβλέπεται να πέσουν κάτω από τα εποχικά συνήθη επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Βερολίνο πρόκειται να βιώσει θερμοκρασίες κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

  Η σύντομη περίοδος ψυχρότερου κλίματος θα αποτελέσει ένα δείγμα του τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη καθώς προχωράει ο χειμώνας, όταν και ξεκινάει η περίοδος θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

  Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το χειμώνα από καλή θέση, με τους αποθηκευτικούς χώρους να είναι σχεδόν γεμάτοι. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ήπειρος θα είναι σε θέση να περάσει τη σεζόν με αρκετά καύσιμα, παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες. Ωστόσο, οποιαδήποτε ισχυρότερη από το αναμενόμενο αύξηση της ζήτησης ή περαιτέρω περικοπές της προσφοράς θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον κίνδυνο της γρήγορης εξάντλησης των αποθεμάτων.

  Αν  δεν σημειωθούν "εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες" τους επόμενους μήνες, είναι "εξαιρετικά απίθανο" να υπάρξουν ελλείψεις φέτος το χειμώνα στη Γερμανία, ανέφερε σε έκθεσή της την Παρασκευή μια ένωση τοπικών φορέων αποθήκευσης φυσικού αερίου. 

  Παρ' όλα αυτά, οι αποστολές της Freeport LNG αναμενόταν να βοηθήσουν στην τροφοδοσία της Ευρώπης με καύσιμα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ