Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Νοε-2022 12:43

  Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε τα πρωτεία στην Ευρώπη - Ξεπεράστηκε από το Παρίσι

  Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχασε τα πρωτεία στην Ευρώπη - Ξεπεράστηκε από το Παρίσι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Βρετανία έχασε τον τίτλο της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρώπη από τη Γαλλία, καθώς οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη επιβάρυναν την πορεία των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ και η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα για την Covid-19 ενίσχυσε τις μετοχές των γαλλικών εταιρειών ειδών πολυτελείας.

  Η αθροιστική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Παρισιού (Euronext Paris) ξεπέρασε την αντίστοιχη των εισηγμένων στο LSE σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με σχετικό δείκτη του πρακτορείου Bloomberg. Οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών με έμφαση στην εσωτερική αγορά έχουν καταρρεύσει μέσα στο 2022, ενώ οι γαλλικές παραγωγοί αγαθών πολυτελείας όπως η LVMH και η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, έχουν λάβει νέα ώθηση από τη νέα γραμμή του Πεκίνου έναντι της πανδημίας.

  Οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχουν επίσης εργαστεί προς όφελος των Παρισίων. Ο μίνι προϋπολογισμός της τέως πρωθυπουργού του Η.Β. Λιζ Τρας, που περιελάμβανε φοροελαφρύνσεις χωρίς προκαθορισμένη πηγή χρηματοδότησης του δημοσιονομικού κενού που θα δημιουργείτο και η θύελλα που προκάλεσε, όταν ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας βύθισαν τη στερλίνα στα χαμηλότερα επίπεδά της έναντι του δολαρίου από το 1985.

  Οι βρετανικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν επίσης δεχτεί συντριπτικό χτύπημα από τις προβλέψεις ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα πληγούν πιο σκληρά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τους πολίτες άλλων χωρών, ενώ την ίδια ώρα οι Βρετανοί ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένες δόσεις τόκων, δεδομένης της ευρύτητας στη χώρα των ενυπόθηκων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου. Περίπου τρεις εβδομάδες αφότου η Λ. Τρας είχε γίνει πρωθυπουργός του Η.Β., οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Βρετανίας είχαν απωλέσει περί τα 500 δισ. δολ. σε αθροιστική αξία, με την επενδυτική εμπιστοσύνη να κάνει "φτερά".

  Έτσι, ο μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 κινείτο 30% χαμηλότερα σε σχέση με τον MSCI World, σε μια κατάσταση που δεν είχε προηγούμενο από την εποχή της φούσκας των dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Goldman Sachs ανέφερε, νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, ότι η συγκεκριμένη αρνητική διαφορά για τον βρετανικό δείκτη "είναι δικαιολογημένη, δεδομένου του αδύναμου outlook για την ανάπτυξη του Η.Β., τα επίπεδα στα οποία κινείται η στερλίνα και τους κινδύνους για το μέλλον".

  Το κενό μεταξύ της κεφαλαιοποίησης μεταξύ των χρηματιστηρίων Η.Β. και Γαλλίας μειωνόταν συνεχώς, ξεκινώντας από 1,5 τρισ. δολ. όταν οι Βρετανοί αποφάσισαν η χώρα τους να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Οι βρετανικές μετοχές αξίζουν αθροιστικά πλέον 2,821 τρισ. δολ. έναντι 2,823 τρισ. δολ. των γαλλικών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ