Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2022 12:00

  Citi: Τρία σενάρια για οικονομία και αγορές - Πιθανή κρίση τύπου 2011 στην ευρωζώνη - Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ, ποιες ελληνικές μετοχές ξεχωρίζουν

  χρηματιστήρια-citi
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δεδομένης της αυξημένης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, οι οικονομολόγοι της Citi σκιαγραφούν τρία πιθανά σενάρια για την ευρωπαϊκή οικονομία και στη συνέχεια, οι αναλυτές μετοχών της Citi εισάγουν αυτά τα σενάρια στις εκτιμήσεις τους για να καταλήξουν στο πώς θα επηρεαστούν οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών και ποιοι κλάδοι και μετοχές θα ξεχωρίσουν ή θα "χτυπηθούν" σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια. Ανάμεσα στις επιλογές τους δύο ελληνικές μετοχές χαρακτηρίζονται άκρως ελκυστικές, ανάλογα το σενάριο. Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η πιθανότητα να δούμε μία επανάληψη της κρίσης του 2011 στην ευρωζώνη με επίκεντρο την περιφέρεια, είναι υψηλή, και σε αυτή την περίπτωση δηλωνει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες. Η ενεργειακή κρίση, όπως τονίζει, έχει προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο σοκ στους όρους εμπορίου της Ευρώπης, πέραν των παγκόσμιων διαταραχών του εφοδιασμού. Ακόμη και στο βασικό σενάριο, αυτό το σοκ πιθανότατα θα προκαλέσει ύφεση σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, η Citi εξετάζει ένα αρνητικό υπο-σενάριο όπου οι οικονομικές συνθήκες σφίγγουν απότομα, καθώς και ένα θετικό όπου οι τιμές της ενέργειας ομαλοποιούνται ταχύτερα από το αναμενόμενο

  Πιο αναλυτικά, το σοκ στους όρους του εμπορίου που προκλήθηκε από τον απόηχο της πανδημίας και που επιδεινώθηκε σημαντικά από τις συνέπειες της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα προκαλέσει ύφεση στην Ευρώπη στο βασικό σενάριο της Citi. Σε ένα θετικό σενάριο, οι ανισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς ενέργειας επιλύονται γρήγορα και ανώδυνα, γεγονός που θα τερματίσει γρήγορα την ύφεση και θα επαναφέρει την οικονομία στην οδό της ομαλοποίησης. Ωστόσο, σε ένα αρνητικό σενάριο, μια υπερβολική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες – πιθανώς πυροδοτούμενη από μη βιώσιμα δημοσιονομικά κίνητρα – θα οδηγήσει τη ζώνη του ευρώ σε χρηματοπιστωτικές αναταράξεις τύπου 2011, επιβαρύνοντας τη δυναμική ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Βασικό σενάριο: Το σοκ στους όρους του εμπορίου μεταφράζεται σε ύφεση (0,2% το 2023). Η Γερμανία (λόγω της έκθεσης στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας) και η Ιταλία (λόγω της έκθεσης στη Γερμανία και των εύθραυστων δημόσιων οικονομικών) πέφτουν σε βαθιά ύφεση (1,8% και 0,8% αντίστοιχα), ενώ η Γαλλία και η Ισπανία την αποφεύγουν οριακά. Η ανεργία σταματά να μειώνεται και αυξάνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, επομένως οι μισθοί δεν αυξάνονται πολύ. Η νομισματική σύσφιξη σταματά αρκετά γρήγορα και μόλις απορροφηθεί το σοκ στους όρους του εμπορίου, η οικονομία ομαλοποιείται αλλά δεν ανακτά πλήρως τη ζημιά που έχει προκληθεί. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,2% το 2023 από 8,4% φέτος.

  Σενάριο ομαλής προσγείωσης: Το σοκ στους όρους του εμπορίου αντιστρέφεται γρήγορα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν κάτω από τα 50 ευρώ/MWh. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα το 2023, γεγονός που αντιστρέφει την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων και μετριάζει την πίεση στα περιθώρια κερδών των επιχειρήσεων. Η καταναλωτική ζήτηση και οι επενδύσεις ενισχύονται, ειδικά στις πιο εκτεθειμένες οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας. Το ΑΕΠ αναπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ακόμη και την έναρξη της πανδημίας, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 0,9% και τον πληθωρισμό στο 4%. Ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεων στους μισθούς θα ήταν χαμηλότερος, αλλά οι αγορές εργασίας είναι πιο σφιχτές (η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει κάτω από το 7%) διατηρώντας την αύξηση των μισθών ανθεκτική. Η ΕΚΤ μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων μόλις επιτευχθεί το ουδέτερο επίπεδο ή κοντά σε αυτό.

  Σενάριο ανώμαλης προσγείωσης: Οι κραδασμοί από την πλευρά της προσφοράς συνεχίζονται και αποδεικνύονται επίμονοι. Λόγω του σοκ στο δημοσιονομικό μέτωπο, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να μειώσουν τη ζήτηση ως απάντηση. Στη ζώνη του ευρώ η ύφεση αγγίζει το 1,4% και ο πληθωρισμός το 7,5%, ενώ σημειώνεται έντονη αναταραχή στην αγορά ομολόγων, με το επίκεντρο του σοκ να είναι στην περιφέρεια. Όπως και το 2011, το σοκ θα είναι παρατεταμένο, επομένως η αδυναμία θα φανεί στην πορεία του ΑΕΠ το 2024 περισσότερο από το 2023. Η ανεργία μπορεί να μην φτάσει τα υψηλά του 2011/12, αλλά ενδέχεται να επιβαρύνει την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απώλεια επενδύσεων ωθεί την οικονομία σε μόνιμα χαμηλότερα επίπεδα. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια, το χαμηλότερο εισόδημα εμποδίζει τη δημοσιονομική πολιτική να απορροφήσει την πτώση της παραγωγής και προκαλεί την αγορά να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους. Η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, αρχικά στο 3% ή περισσότερο, αλλά στη συνέχεια θα καταλήξει να μειώσει τα επιτόκια και ίσως να ενεργοποιήσει εκ νέου το QE αλλά με καθυστέρηση, για να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να σταθεροποιήσει τη ζήτηση.

  Οι επιπτώσεις στις μετοχές και το... άρωμα Ελλάδας

  Το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της Citi υποδηλώνει συρρίκνωση 10% στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2023, έναντι αύξησης +3% που αναμένει το consensus. Μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας θα οδηγήσει σε συρρίκνωση 25% των κερδών ανά μετοχή, με τους κυκλικούς κλάδους να φαίνονται πιο ευάλωτοι. Μια ήπια προσγείωση θα οδηγήσει σε αύξηση του EPS +5% το επόμενο έτος.

  Στο βασικό σενάριο, οι αναλυτές μετοχών της Citi προτιμούν γενικά τις μετοχές ποιοτικών επιχειρήσεων με τιμολογιακή δύναμη, τις αμυντικές μετοχές και μόνο τις τράπεζες από τους κυκλικούς κλάδους, καθώς και εκείνες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης εκτός Ευρώπης. 

  Σε μια ανώμαλη προσγείωση, οι αναλυτές της Citi γενικά αναμένουν ένα σημαντικό χτύπημα στην κερδοφορία και προτιμούν τις αμυντικές μετοχές όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και είναι underweight στους κυκλικούς κλάδους. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δέχονται στήριξη στην κερδοφορία τους από τα υψηλότερα επιτόκια. Πάντως σε αυτό το σενάριο, καθώς η περιφέρεια θα χτυπηθεί περισσότερο, η Citi δηλώνει επιφυλακτική για τις ελληνικες τράπεζες, ειδικά για τις Alpha Bank και Πειραιώς.

  Μια ήπια προσγείωση θα ευνοούσε ορισμένα ονόματα με ΄έκθεση στον καταναλωτικό κλάδο, τις κυκλικές μετοχές γενικότερα και ειδικότερα τις μετοχές "αξίας", ενώ οι αμυντικές μετοχές θα υποαποδώσουν.

  Στη συνέχεια, οι αναλυτές της Citi εξετάζουν κάθε κλάδο ξεχωριστά και εντοπίζουν τις μετοχές που οι επενδυτές θα πρέπει να κυνηγήσουν ή να αποφύγουν σε κάθε ένα από τα τρία σενάρια της οικονομίας. Σε αυτή την ανάλυση υπάρχει και ελληνικό "άρωμα". Η αμερικάνικη τράπεζα επιλέγει την μετοχή του ΟΤΕ από τον κλάδο των τηλεπικοινωνίων εκτιμώντας ότι θα είναι η πιο ελκυστική (μαζί με τις Deutsche Telecom και KPN) σε περίπτωση που υλοποιηθεί το βασικό σενάριο για την οικονομία. Έτσι διατηρεί τη σύσταση buy για τον ΟΤΕ με τιμή-στόχo τα 23 ευρώ. Επίσης, στο σενάριο ομαλής προσγείωσης της οικονομίας, η Citi – από τον κλάδο των ποτών και καπνού- τοποθετεί τη μετοχή της Coca-Cola Hellenic στις μετοχές που θα ξεχωρίσουν, αν και στο βασικό σενάριο δεν την προτιμά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ