Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Οκτ-2022 08:38

  A-Quant: Η αρνητική εικόνα των αγορών επανέρχεται

  A-Quant: Η αρνητική εικόνα των αγορών επανέρχεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με θετικότερο επενδυτικό συναίσθημα από αυτό που ισχύει τους τελευταίους μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των κύριων δεικτών μετοχών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και την τοποθέτηση των επενδυτών σε περισσότερο ριψοκίνδυνες επιλογές όπως το ευρώ, η στερλίνα και το δολάριο Αυστραλίας από πλευράς νομισμάτων και σε κάποια εμπορεύματα όπως τα μέταλλα. Από την Τετάρτη και μετά όμως το κλίμα άρχισε και πάλι να αναστρέφεται με μεγάλες διορθώσεις στους δείκτες μετοχών, ενίσχυση του δολαρίου και απώλειες στις αγορές εμπορευμάτων.

  Η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ήταν κομβικής σημασίας γιατί πλέον η ενεργειακή κρίση αναμένεται να βαθύνει κι άλλο με βάση τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου, όπως επίσης αναμένεται οι πληθωριστικές πιέσεις να ενταθούν. Αυτή η κατάσταση έγινε πιο έντονη την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 263 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έναντι 250 χιλιάδων που ανέμεναν οι αγορές. Αυτή η βελτιωμένη εικόνα από την αγορά εργασίας, έστειλε μήνυμα στις αγορές πώς η Fed έχει τον μακροοικονομικό χώρο να προβεί σε νέες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων κι αν όντως αυτό επιβεβαιωθεί, το χρήμα θα γίνει ακριβότερο και η ρευστότητα πιο στενή. Η βελτιωμένη οικονομική εικόνα των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε μέσα στην εβδομάδα και από άλλες ανακοινώσεις όπως οι δείκτες ΡΜΙ.

  Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που δημιουργεί στις Ευρωπαϊκές οικονομίες. Το πλήγμα στη γέφυρα της Κριμαίας που ήταν ένα από τα σύμβολα της ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή, δημιουργεί ανησυχίες πως η ρωσική επιθετικότητα θα αυξηθεί και πώς η πιθανή χρήση πυρηνικών είναι ακόμα πιο κοντά. Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε το συμβάν ως "τρομοκρατική ενέργεια" και προανήγγειλε αντίποινα. Η ύφεση σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης θεωρείται από πολλούς αναλυτές αναπόφευκτη και ήδη αυτό αποτυπώνεται στα μακροοικονομικά αποτελέσματα της Ευρωζώνης, όπως θα δούμε και παρακάτω.

  Κομβικής σημασίας είναι η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε για την οικονομία των ΗΠΑ και κατ’ επέκτασηόλου του υπολοίπου κόσμου. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το μήνα Σεπτέμβριο και οποιαδήποτε μεγάλη απόκλιση από την αναμενόμενη τιμή θα δημιουργήσει ντόμινο προσδοκιών για τη συμπεριφορά της Fed το προσεχές διάστημα. Την προηγούμενη μέρα αναμένεται και η ανακοίνωση των πρακτικών της Fed, όπου θα μάθουμε τις προθέσεις των τραπεζιτών χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Η επόμενη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι στις αρχές Νοεμβρίου με την πιθανότητα για αύξηση κατά 0.75%, να έχει ανέλθει στο 82%, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις. Σημαντική η εβδομάδα και για tη Βρετανική οικονομία αφού ανακοινώνεται η ανεργία και το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες σημαντικές εξελίξεις είναι η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ανακοίνωση του πληθωρισμού σε Κίνα και Γερμανία και οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θυμίζουμε πως σήμερα Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημόσια αργία λόγω της ημέρας του Κολόμβου.

  S&P500

  Ανοδικά έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 3,650 μονάδες και κέρδη της τάξης του 1.25%. Η ανοδική πορεία του δείκτη στις αρχές της εβδομάδας, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια και από την Τετάρτη και μετά, οι πιέσεις που εμφανίστηκαν ήταν έντονες, με αποτέλεσμα την βίαιη πτώση από τα υψηλά εβδομάδας, στις 3,820 μονάδες. Οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, μέσω της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας και των τιμών του πληθωρισμού. Υπό αυτήν την έννοια, η πρόσφατη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου βάσει της απόφασης του ΟΠΕΚ που οδήγησε σε ράλι ανόδου, ήταν επιβαρυντικός παράγοντας για τους δείκτες μετοχών γιατί είναι μια κίνηση που αναμένεται να επιβαρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Με όμοιο τρόπο ερμηνεύτηκε η καλή εικόνα στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή μέσω των NFPs, αφού δίνεται χώρος στη Fed να σκληρύνει κι άλλο την στάση της, με νέες αυξήσεις επιτοκίων. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, μια αύξηση κατά 0.75% στην απόφαση του Νοεμβρίου, είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο. Το ράλι στην αρχή της εβδομάδας, με συνολικά κέρδη σχεδόν 6% σε δύο μέρες που προήλθε από την αλλαγή τριμήνου και από τα αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών που ίσως ξεπεράσουν και πάλι τις προσδοκίες, δεν είχε συνέχεια και είδαμε επαναφορά στην πτωτική τάση του δείκτη. Αν υπάρξει συμπαγής διάσπαση κάτω από τις 3,600 μονάδες, ίσως δούμε περαιτέρω πτώση ενώ κάθε κίνηση προς τις 3,750 μονάδες, δημιουργεί περισσότερη αισιοδοξία.

  DAX40

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 12,258 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 2.35%. Ο δείκτης ακολούθησε την γενικότερη πορεία των υπόλοιπων δεικτών και υπερ-απέδωσε στη λογική πως η Ευρωζώνη δε θα σφίξει τόσο πολύ την ρευστότητα γιατί η επερχόμενη ύφεση δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια. Η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε δύο αυξήσεις επιτοκίων και ίσως κάνει κι άλλες μέχρι το τέλος του έτους αλλά η απόκλιση σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες, κυρίως με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, ίσως παραμείνει ή διευρυνθεί. Τα νέα από τη Γερμανία συνεχίζουν να απογοητεύουν: το εμπορικό ισοζύγιο συρρικνώθηκε αισθητά, οι δείκτες ΡΜΙ είναι σταθερά χαμηλά και οι λιανικές πωλήσεις, οι εργοστασιακές παραγγελίες και η βιομηχανική παραγωγή είναι σε αρνητικές τιμές. Μια επαναφορά του δείκτη κάτω από τις 12,000 μονάδες, μάλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερη νευρικότητα ενώ χρειάζεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, υπέρβαση των 12,435 μονάδων για να επανέλθει εν μέρει ένα θετικό κλίμα.

  FTSE100

  Σημαντικά ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 6,994 μονάδες, έχοντας κέρδη σχεδόν 2.35%. Μετά από ένα δυνατό ράλι την Δευτέρα και την Τρίτη, με τον δείκτη να υπερβαίνει το ορόσημο των 7,000 μονάδων, είδαμε επιστροφή των διορθωτικών κινήσεων που δεν ήταν όμως ικανές να αναστρέψουν το θετικό πρόσημο της εβδομάδας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, επανέφεραν τη νευρικότητα στις αγορές μετοχών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πλήττει σφοδρά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης μετά την ματαίωση του προγράμματος μείωσης φορολογικών συντελεστών, έφεραν επίσης νευρικότητα. Η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch για την βρετανική οικονομία ήταν ένα ακόμη πλήγμα για το επενδυτικό συναίσθημα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναλαμβάνουν πάντως, πως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει τα εργαλεία να πολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό και έτσι οι αγορές αναμένουν νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων, στη συνεδρίαση στις αρχές του επομένου μήνα. Οι ανακοινώσεις της ανεργίας και του ΑΕΠ αυτήν την εβδομάδα, θα δείξουν αν υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο ή αν το μέγεθος μιας επερχόμενης ύφεσης μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις. Όσο ο δείκτης είναι κάτω από τις 7,000 μονάδες, το πτωτικό κανάλι είναι ισχυρό. Πάνω από τις 7,030 μονάδες και πιο κοντά στις 7,110 μονάδες (υψηλό προηγούμενης εβδομάδας), το κλίμα βελτιώνεται.

  Χρυσός

  Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,702 και κέρδη πάνω από 2%. Το ανοδικό ράλι στις αρχές της εβδομάδας ήταν εντυπωσιακό για τον χρυσό, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να υπάρξει άνοδος μέχρι την σημαντική αντίσταση των $1,746, η οποία είναι και η υψηλότερη τιμή από τα τέλη Αυγούστου. Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις με τις επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία και την ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας, επανέφεραν το αρνητικό επενδυτικό συναίσθημα. Η καλή μακροοικονομική εικόνα των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της εύρωστης αγοράς εργασίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, τόνωσε την πεποίθηση για νέες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και κάτι τέτοιο θα πλήξει την ρευστότητα και τις αγορές εμπορευμάτων και μετάλλων. Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, ο πληθωρισμός στην Κίνα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στις τιμές του χρυσού αυτήν την εβδομάδα. Αν ο πληθωρισμός επιμείνει σε υψηλά επίπεδα, το λογικό είναι να δούμε νέες πιέσεις στις τιμές του χρυσού, ίσως και κάτω από τα $1,660. Αν ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί όμως, μια ανοδική αντίδραση θα μπορούσε να φέρεις τις τιμές στην περιοχή των $1,746.

  Πετρέλαιο

  Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $93.25, με κέρδη που ξεπέρασαν το 17%. Ήταν μια από τις πιο ανοδικές εβδομάδες των τελευταίων μηνών, κάτι απολύτως φυσιολογικό με βάση την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ την Τετάρτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους γι’ αυτήν την απόφαση και επανέφεραν στο τραπέζι την προοπτική του No Oil Producing and Exporting Cartels – NOPEC. Το NOPEC είναι ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου των ΗΠΑ που εισήχθη αρχικά το 2000 με σκοπό την άρση της κρατικής ασυλίας από τις εθνικές εταιρείες πετρελαίου (NOC) των χωρών μελών του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία έχει βέβαια προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως σε πιθανή ενεργοποίηση του NOPEC θα σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε δολάρια. Οι ΗΠΑ μπορούν να αντιδράσουν και μέσω απελευθέρωσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους αλλά είναι αβέβαιο αν μια τέτοια κίνηση μπορεί να επαναφέρει τις τιμές. Ο μόνος εφικτός τρόπος για πτώση των τιμών είναι μέσω της αρνητικής εξέλιξης μείωσης της ζήτησης από μια πιθανή ύφεση στις οικονομίες. Αν υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα $90, μπορεί να δούμε και περαιτέρω πτώση αλλά πάνω από τα $97.65, το φάσμα των $100 γίνεται το επικρατέστερο σενάριο.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 0.9782 και έκλεισε στο 0.9741. Η εβδομάδα είχε ξεκινήσει έντονα ανοδικά με την ισοτιμία να αγγίζει ακόμα και το 1:1 αλλά από την Τετάρτη και μετά η εικόνα άλλαξε ολοσχερώς, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά ενώ μεγάλες απώλειες είχε το ευρώ. Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενίσχυσε τις ανησυχίες στην Ευρωζώνη για την ενεργειακή κρίση και την επάρκεια ενέργειας στον προσεχή χειμώνα. Την Παρασκευή, με την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, οι πιέσεις στην ισοτιμία αυξήθηκαν αφού η αντίληψη των αγορών είναι πως η Fed θα συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που θα ενισχύσουν το δολάριο. Η εικόνα στην Ευρωζώνη ήδη παραπέμπει σε ύφεση. Οι δείκτες ΡΜΙ ανακοινώνονται σταθερά κάτω από το 50 και κάτω από τις εκτιμήσεις των αγορών και οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσιο επίπεδο. Αν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη είναι τέτοια που ενισχύσει την αντίληψη των αγορών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, τότε το πιθανότερο είναι πως η πτωτική τάσηγια το EURUSD θα συνεχιστεί και ίσωςαπειληθεί η πολυετής στήριξη στο 0.9535. Αν επικρατήσει πάντως η αντίθετη εικόνα (σε περίπτωση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ), ίσως δούμε την ισοτιμία να ενισχύεται.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.1162 και έκλεισε στο 1.1092. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το mini budget και την αγορά χρέους μέσω ομολόγων από τη Βρετανική κυβέρνηση, η οικονομική ειδησεογραφία ήταν σχετικά ήρεμη αλλά η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει την προηγούμενη απόφαση για μείωση των φορολογικών συντελεστών, επέφερε αναστάτωση και νευρικότητα. Οι δείκτες ΡΜΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις ενώ η δημοπρασία 10ετών ομολόγων από τη Βρετανική κυβέρνηση, έκλεισε με επιτόκιο 4.12%, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 3.09% της προηγούμενης δημοπρασίας. Ήρθε όμως η υποβάθμιση του πιστοληπτικού προφίλ της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον οίκο Fitch και έδωσε καίριο χτύπημα στην ήδη ευάλωτη τον τελευταίο καιρό στερλίνα. Τον σημαντικότερο ρόλο στην πτώση του GBPUSD όμως, είχε η μεγάλη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου από τα μέσα της εβδομάδας και μετά. Μέχρι τότε, η στερλίνα είχε καταφέρει να ανακάμψει μέχρι την περιοχή τιμών του 1.15 αλλά οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες και η πτώση της ισοτιμίας απότομη. Η παρούσα εβδομάδα είναι σημαντική για το δολάριο αφού ανακοινώνονται τα πρακτικά της Fed και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο αλλά εξίσου σημαντική είναι και για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ανακοινώσεις του ΑΕΠ και της ανεργίας που θα καταδείξουν την κατάσταση της Βρετανικής οικονομίας. Αν η τρέχουσα εικόνα συνεχιστεί τότε η ισοτιμία μπορεί να βρεθεί κάτω από το 1.10. Τυχόν ανοδική αντίδραση, θα έχει νόημα πάνω από το 1.1225 και όσο πλησιάζουμε στο 1.15.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 144.62 και κλείσιμο στο 145.37. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, κυρίως από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, ήταν η σημαντικότερη αιτία για αυτή την ανοδική κίνηση. Σημαντικός παράγοντας ήταν επίσης και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να ενισχύεται και να κλείνει την εβδομάδα στο 3.89%. Από την πλευρά της Ιαπωνίας, ο πληθωρισμός ανακοινώθηκε για τον Σεπτέμβριο στο 2.8%, τιμή μειωμένη σε σχέση με το 3% που ανέμεναν οι αγορές και σε σχέση με το 2.9% του προηγούμενου μήνα. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει την πεποίθηση των αγορών πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική και τα αρνητικά επιτόκια, έστω κι αν η κυβέρνηση παρενέβη πρόσφατα στην αγορά συναλλάγματος. Με δεδομένη την έλλειψη σημαντικών ανακοινώσεων από την οικονομία της Ιαπωνίας την τρέχουσα εβδομάδα, το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στη διαμόρφωση της τάσης της. Η αντίσταση στην περιοχή τιμών 145 είναι πολύ κρίσιμη και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε διορθωτικές κινήσεις.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Πρακτικά αμετάβλητη ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε και έκλεισε στην περιοχή τιμών γύρω από το 141.60. Τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας η ισοτιμία είχε ανοδική τάση, ειδικά την Τρίτη, με την ανακοίνωση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ιαπωνία πού ενίσχυσε την πεποίθηση πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Το ευρώ από την άλλη, αποδυναμώθηκε αισθητά από την Τετάρτη και μετά με την ανακοίνωση μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, με παράλληλη επιδείνωση του επενδυτικού συναισθήματος. Κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πτωτική τάση της ισοτιμίας είναι η διάσπαση της τιμής - ορόσημο στο 140.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8756 και έκλεισε στο 0.8778. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από τον οίκο Fitch, άλλαξε την ανοδική πορεία της στερλίνας που είχε κυριαρχήσει για αρκετές μέρες. Έτσι η ισοτιμία ακολούθησε μία ανοδική τάση η οποία πήρε πίσω τα κέρδη της στερλίνας τη Δευτέρα και οδήγησε σε περαιτέρω απώλειες. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένει σημαντικές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα (ΑΕΠ και ανεργία) και με βάση τις υπόλοιπες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις από Ευρώπη για Αμερική, ίσως δούμε νέες ανοδικές τάσεις, προς την περιοχή του 0.90.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.3810 και έκλεισε στο 1.3733. Το αμερικανικό δολάριο μπορεί να ενισχύθηκε από τα μέσα της εβδομάδας και μετά άλλα η μεγάλη αύξηση τιμών του πετρελαίου,λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, οδήγησε σε μεγάλη ενίσχυση του δολαρίου του Καναδά. Θυμίζουμε πως το πετρέλαιο είναι το βασικότερο εξαγωγικό αγαθό για την οικονομία του Καναδά και είναι σε ισχυρή συσχέτιση με το νόμισμα της χώρας. Επίσης, οι προσδοκίες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την τράπεζα του Καναδά ενισχύθηκαν μετάτην ομιλία του επικεφαλής της Τράπεζας, Tiff Macklem, ο οποίος επανέλαβε πώς είναι ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Η εικόνα από την αγορά εργασίας του Καναδά ήταν επίσης ενθαρρυντική αφού η ανεργία έπεσε στο 5.2% τον Σεπτέμβριο από 5.4% τον Αύγουστο. Αν αυτή η εικόνα για την ισοτιμία συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές να πλησιάζουν προς την κρίσιμη αντίσταση του 1.35.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9849 και το κλείσιμο στο 0.9947. Η ανοδική ορμή του αμερικανικού δολαρίου από την Τετάρτη και μετά, ώθησε την ισοτιμία αρκετά υψηλότερα, προσεγγίζοντας την σημαντική αντίσταση και τιμή - ορόσημο στο 1:1. Ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ελβετία έχει ρίξει τον πήχη σε σχέση με τις προσδοκίες για νέες αυξήσεις των επιτοκίων στη χώρα αλλά από την άλλη, φαίνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν σε αυτόν τον τομέα επιθετικά, ειδικά μετά τον μακροοικονομικό χώρο πού προκύπτει βάσει των τελευταίων οικονομικών ανακοινώσεων. Η ανεργία στην Ελβετία παρέμεινε αμετάβλητη στο 2.1% αλλά αυτό μικρή σημασία είχε για την πορεία της ισοτιμίας. Αυτήν την εβδομάδα, το βασικότερο ρόλο θα έχουν οι ανακοινώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα από την τιμή του πληθωρισμού για το Σεπτέμβριο. Αν τα αποτελέσματα ενισχύσουν το δολάριο, μπορεί να δούμε διάσπαση του 1:1, ειδάλλως μπορεί να δούμε την ισοτιμία να κατευθύνεται προς τη στήριξή του 0.9730.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6401 και έκλεισε στο 0.6357. Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 0.25% (από το 2.35% στο 2.60%), αποτέλεσε πλήγμα για το δολάριο της χώρας αφού οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου είχαν ως αποτέλεσμα την 4η κατά σειρά πτωτική εβδομάδα για την ισοτιμία. Αρνητικοί παράγοντες ήταν επίσης η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων όπως του χρυσού και του χαλκού και η ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου για την Αυστραλία του μήνα Σεπτέμβριο στα 8.32 δις δολάρια,πολύ κάτω από τις προσδοκίες που ξεπερνούσαν τα 10 δις. Το AUDUSD βρέθηκε σε νέα χαμηλή τιμή 2,5 ετών και η τάση είναι εμφανώς καθοδική. Μοναδική περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, είναι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου αν η τιμή του πληθωρισμού πού θα ανακοινωθεί την Πέμπτη το επιτρέψει.

  Bitcoin

  Ελαφρώς ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $19,445 με κέρδη λίγο πάνω από 2%. Η ανοδική αντίδραση στα μέσα της εβδομάδας, μέχρι σχεδόν τα $20,500, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια αφού δεν υπάρχει το απαιτούμενο καύσιμο που θα οδηγήσει τα κρυπτονομίσματα σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Η ισχυρή συσχέτιση που έχει αναπτυχθεί τελευταία μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των υπολοίπων αγορών, κυρίως του NASDAQ λόγω της τεχνολογικής φύσης του, έχει καθηλώσει τις τιμές. Ένα αξιοσημείωτο γεγονός πάντως είναι η μεγάλη μείωση της μεταβλητότητα που έχει παρατηρηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες. Το Bitcoin κινείται σε μία στενή ζώνη μεταξύ $18,150 και $20,500 και υπάρχει η πιθανότητα αυτή η μεγάλη μείωση της μεταβλητότητας να οδηγήσει σε έκρηξη, χωρίς να είναι εύκολο να εκτιμηθεί η κατεύθυνσή της. Η διάσπαση του άνω και κάτω επιπέδου αυτής της ζώνης θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα είναι κομβικής σημασίας αυτήν την εβδομάδα.

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ