Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 12:23

  Πού βλέπουν οι αναλυτές την τιμή του πετρελαίου μετά τον OPEC+

  Στα 140 δολάρια βλέπει το πετρέλαιο η Goldman Sachs το επόμενο τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ ο OPEC+ προχώρησε στη μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής που έχει κάνει από την πανδημία, στοχεύοντας να στηρίξει τις τιμές μετά τη σταθερά πτωτική πορεία που ακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα.

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Goldman Sachs αναθεώρησε ήδη ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές από φέτος, με τους περισσότερους αναλυτές του κλάδου να βλέπουν αργά ή γρήγορα πορεία προς τα 100 δολάρια το βαρέλι ή και παραπάνω.

  Morgan Stanley

  "Το Brent θα βρει τον δρόμο του για τα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε" μετά την κίνηση του OPEC+, αναφέρουν σε σημείωμά τους αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats. Η περικοπή ενέχει τον κίνδυνο να συσφίξει σημαντικά την αγορά, αν και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μόλις τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο, προσθέτουν.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent κατά 5 δολάρια στα 100 για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το outlook για τα επόμενα τρία τρίμηνα.

  Goldman Sachs

  "Όλες οι εξελίξεις που έχουμε δει αυτή τη στιγμή στην πλευρά της προσφοράς  θέτουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις για αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι υψηλότερες τιμές στο τέλος του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο Damien Courvalin, επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας της τράπεζας, στο Bloomberg TV.

  Έτσι η Goldman αύξησε την εκτίμησή της για το το Brent στο τέταρτο τρίμηνο κατά 10 δολάρια στα 110 δολ. το βαρέλι.

  UBS

  Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να πιεστεί περαιτέρω και το Brent θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, ανέφεραν σε δικό τους σημείωμα αναλυτές της UBS, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo.

  Η περικοπή του OPEC+ θα συνδυαστεί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο των ρωσικών εισαγωγών αργού, τον τερματισμό των αποδεσμεύσεων στρατηγικών αποθεμάτων από τον ΟΟΣΑ και την υψηλότερη ζήτηση λόγω μετάβασης από το φυσικό αέριο στο αργό αυτόν τον χειμώνα, συμπιέζοντας την αγορά.

  ING

  Η κίνηση του OPEC+ αρκεί για να αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο το επόμενο έτος, ωθώντας την αγορά σε έλλειμμα για το σύνολο του 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη.

  Η πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent στα 97 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος έχει ξεκάθαρα ανοδικό περιθώριο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως ότι περαιτέρω αποδεσμεύσεις από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θεωρούνται πιθανές αν και θα έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση στην αγορά.

  Citigroup

  Παρόλο που η περικοπή φαίνεται μεγάλη στα χαρτιά, η πραγματική μείωση θα είναι πολύ μικρότερη εφόσον ο Οργανισμός δεν έχει καταφέρει έως τώρα να φτάσει τις ποσοστώσεις του, ανέφεραν σε σημείωμα τους αναλυτές της Citi, μεταξύ των οποίων ο Francesco Martoccia και ο Ed Morse.

  Σύμφωνα με τους ίδιους μάλιστα, η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τον OPEC+ εάν επιφέρει περαιτέρω πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου.

  RBC Capital Markets

  Η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σ.σ. στα 2 εκατ. ήταν η ονομαστική που ανακοινώθηκε), εκ της οποίας περισσότερο του ήμισυ αντιστοιχεί στην Σαουδική Αραβία, αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της RBC συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft.

  Αν και ο Λευκός Οίκος υποδήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αποδεσμεύσεις από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, κρίνεται απίθανο να υπάρξει μία νέα εντυπωσιακών επιπέδων κίνηση στο εγγύς μέλλον, προσθέτουν.

  SPI Asset Management

  "Η αγορά είναι απασχολημένη με τις πολυπλοκότητες της πραγματικής περικοπής, ενώ συνυπολογίζει τις αναντιστοιχίες μεταξύ παραγωγής και ποσοστώσεων", ανέφερε σε σημείωμά του ο Stephen Innes, Managing Partner στην  SPI Asset Management.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, το αργό Brent θα μπορούσε να βρεθεί εκ νέου πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ