Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 22:00

  Άλμα για το αργό εν όψει των αποφάσεων του OPEC+

  119986733
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα futures του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη τη Δευτέρα, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 5% καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους (OPEC+) θα συμφωνήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα να μειώσουν την παραγωγή λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας που θα έβλαπτε τη ζήτηση για πετρέλαιο. 

  Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο OPEC+, ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ή και περισσότερο. Μια μείωση της παραγωγής θα "ενίσχυε το μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία και άλλους βασικούς παραγωγούς ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν περαιτέρω πτώση των τιμών", δήλωσε ο Robbie Fraser, παγκόσμιος διευθυντής έρευνας και ανάλυσης στη Schneider Electric. Εάν συμφωνηθεί, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή του ομίλου μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 100.000 bpd τον περασμένο μήνα.

  Στο ταμπλό, οι τιμές των futures του αμερικανικού αργού τύπου WTI, παραδόσεως Νοεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 5,2% στα 83,63 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

  Οι τιμές των futures του παγκόσμιου ορόσημου, βρετανικού αργού τύπου Brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσαν κέρδη 4,8% στα 89,53 δολάρια το βαρέλι.

  Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν για τέσσερις συνεχόμενους μήνες από τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown λόγω Covid-19 στην κορυφαία καταναλωτή ενέργειας Κίνα πλήττουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ επιβαρύνουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

  "Το σκηνικό για τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας είναι επισφαλές, αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου είναι σχετικά υγιή", δήλωσε ο Peter McNally, παγκόσμιος επικεφαλής για την ενέργεια στην εταιρεία επενδύσεων Third Bridge. "Τα δύο μεγαλύτερα ερωτηματικά είναι η προοπτική της ζήτησης (ειδικά στην Κίνα) και τι συμβαίνει με τη ρωσική προσφορά μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου".

  Ο OPEC+ έχασε τους στόχους παραγωγής του κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο πηγές από τον όμιλο παραγωγών, καθώς οι κυρώσεις σε ορισμένα μέλη και οι χαμηλές επενδύσεις από άλλα εμπόδισαν την ικανότητά του να αυξήσει την παραγωγή.

  Αν και οι τρέχουσες τιμές του Brent θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανό να περιορίσουν την ανοδική πορεία, ανέφερε η συμβουλευτική FGE.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ