Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 10:11

  Άλμα 5% για το πετρέλαιο με τον OPEC+ να ετοιμάζεται για μεγάλη περικοπή

  154179151_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:45

  Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται έως και πάνω του 5% καθώς ο όμιλος του OPEC+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στη μεγαλύτερη περικοπή του μετά την πανδημία, προκειμένου να στηρίξει την αγορά.

  Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου κινείται με άνοδο 4,3% ή 3,66 δολαρίων που φέρνει την τιμή του στα 88,8 δολάρια το βαρέλι.

  Ακόμα μεγαλύτερη είναι η άνοδο στο αμερικανικό WTI, το οποίο βλέπει το δικό του συμβόλαιο Νοεμβρίου να πραγματοποιεί άλμα 5,2% με την τιμή του στα 83,7 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προσθέσει 4,22 δολ. εντός της ημέρας.

  Οι τιμές πετρελαίου κινούνται πτωτικά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, καθώς τα lockdowns στην κορυφαία καταναλώτρια χώρα Κίνα πλήττουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου εντείνουν τους φόβους για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

  Σε αυτό το κλίμα, ο Οργανισμός πετρελαιοεξαγωγικών χωρών και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία (OPEC+), εξετάζει τη μείωση του στόχου παραγωγής του κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές, στη συνεδρίαση της Τετάρτης σύμφωνα με πηγές του Reuters.

  Εάν συμφωνηθεί, θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία περικοπή από τον OPEC+ μετά τη μείωση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια τον προηγούμενο μήνα.

  Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι το πλήγμα στην προμήθεια από τη μείωση της παραγωγής θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε πραγματικούς αριθμούς, καθώς πολλά μέλη του OPEC+ παράγουν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από τις ποσοστώσεις τους.

  "Οτιδήποτε λιγότερο από 500.000 βαρέλια ημερησίως θα αγνοηθεί από την αγορά. Ως εκ τούτου, βλέπουμε μια σημαντική πιθανότητα μείωσης έως και 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως", αναφέρουν αναλυτές της ANZ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ