Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 12:00

  Απώλειες για το φυσικό αέριο

  φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απώλειες καταγράφει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μετά παό ένα ιδήμερο ράλι, καθώς οι τtraders αξιολογούν τους κινδύνους για τον εφοδιασμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τη Ρωσία, την ώρα που τα αποθέματα που γεμίζουν σταθερά προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

  Η ένταση μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την ανακάλυψη διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες αποτελούν πράξη σαμποτάζ, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Το Κρεμλίνο από τη μεριά του υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής εμπλοκής είναι "παράλογοι". Σε απάντηση, η Ευρώπη κινείται για να ενισχύσει την ασφάλεια σε βασικές υποδομές.

  Εν τω μεταξύ, η ρωσική Gazprom προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας ενδέχεται να διακοπούν λόγω της νομικής διαμάχης με την ουκρανική  κρατική εταιρεία ενέργειας για τις πληρωμές διαμετακόμισης του αερίου μέσω Ουκρανίας. Αν σταματήσουν και αυτές οι προμήθειες, η δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί, αφήνοντας σε λειτουργία μόνο τον αγωγό TurkStream που στέλνει φυσικό αέριο στην Τουρκία και σε ορισμένες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς το παρόν, οι προμήθειες μέσω της Ουκρανίας παραμένουν σταθερές, αν και σε μειωμένα επίπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  "Ενώ η έρευνα για την αιτία της βλάβης του αγωγού βρίσκεται σε εξέλιξη, μια σχεδόν εγγυημένη διακοπή του εφοδιασμού θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, αλλά ακόμη πιο ανησυχητικός είναι ο αντίκτυπος στα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα", δήλωσε η Emily McClain, αναλύτρια της Rystad Energy AS.

  Σημειώνεται ότι τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι γεμάτα κατά περίπου 88%, περισσότερο από το συνηθισμένο για αυτή την εποχή του έτους. Αλλά ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα τα αποθέματα και να καταστήσει την περίοδο δύσκολη χωρίς τα κανονικά επίπεδα ρωσικής προμήθειας. Η αναπλήρωση των αποθεμάτων το επόμενο έτος αναμένεται να είναι πιο δύσκολη.

  Τα επίπεδα των αποθεμάτων και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση της ζήτησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών - είχαν συμβάλει στην υποχώρηση των τιμών από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη Αυγούστου. Αλλά οι εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος έχει κλείσει από τις 31 Αυγούστου, έχουν σβήσει κάθε ελπίδα ότι το φυσικό αέριο θα μεταφερόταν σύντομα μέσω του αγωγού προς την Ευρώπη.

  Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 4,9% στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημειώνεται πως τις δύο προηγούμενες μέρες σημείωσε "άλμα" 19%.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Για "τρομοκρατική πράξη" μιλά η Μόσχα: Σε σημείο "υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ" οι διαρροές των Nord Stream

  * Το μέγα θύμα της ανατίναξης των αγωγών Nord Stream

  * Τέταρτη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream αναφέρει η Σουηδία

  * ΗΠΑ: Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς,

  * Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια "διεθνούς τρομοκρατίας"

  * Την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στους Nord Stream

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ