Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 10:17

  Ανακάμπτει από τα νέα χαμηλά προ πολέμου το πετρέλαιο

  150242974
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:45

  Να ανακάμψουν από τα νέα χαμηλά προ ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιχειρούν οι τιμές του πετρελαίου, με τις ανησυχίες για την παραγωγή που φέρνει ο τυφώνας Ίαν να εξισορροπούν τις πιέσεις που ασκεί το δολάριο.

  Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου του Brent κινείται πλέον με οριακές απώλειες 0,1% και βλέπει την τιμή του στα 86,16 δολάρια το βαρέλι, αφότου είχε διολισθήσει έως και τα 84,26 εντός της ημέρας.

  Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Νοεμβρίου έχει περάσει πλέον σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 0,1% στα 78,58 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά από τον Ιανουάριο του 2022 στα 76,55 δολ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική πορεία των τιμών του αργού φαίνεται να περιορίζεται από την επίδραση του τυφώνα Ίαν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 4 και πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού με τους παραγωγούς στην περιοχή να θέτουν εκτός λειτουργίας τις πλατφόρμες τους. Κάτι που αναμένεται να πλήξει τα επίπεδα προσφοράς το επόμενο διάστημα.

  Ακόμα και έτσι πάντως το αμερικανικό αργό παραμένει σε τροχιά για να καταγράψει την πρώτη τριμηνιαία πτώση του σε περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα πλήξει την κατανάλωση ενέργειας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να μετριάσουν τον πληθωρισμό.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα εμπορεύματα έχουν παγιδευτεί σε έναν κύκλο αρνητικής ανατροφοδότησης, δεχόμενα πιέσεις από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων το δολάριο.

  Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο έχει λάβει ισχυρή ώθηση από την πλέον επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980, καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια πιο ακριβά για την πλειοψηφία των αγοραστών.

  Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έστειλαν επίσης ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με τις τιμές.

  Ενώ το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια.

  Τα αποθέματα αποσταγμένων προϊόντων αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 438.000 βαρέλια, σύμφωνα με τις πηγές.

  Τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας πληροφοριών ενέργειας, EIA, θα δημοσιευθούν σήμερα το απόγευμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ