Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 14:08

  Βρετανία: Εκροή 500 δισ. δολ. από τις αγορές μετοχών - ομολόγων από την ημέρα της εκλογής Τρας

  26228147
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αγορές μετοχών και ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταγράψει εκροές 500 δισ. δολαρίων από την ημέρα που η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, με την επενδυτική εμπιστοσύνη να έχει κατακρημνιστεί μετά την ανακοίνωση τεράστιων φορολογικών περικοπών, που είναι όμως άδηλο το πώς θα χρηματοδοτηθούν.

  Η νέα δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας, σε μια περίοδο κατά την οποία η βρετανική οικονομία βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός, καθώς και ο κρατικός δανεισμός θα αυξηθούν περαιτέρω, σε μια περίοδο ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων στο Η.Β. και διεθνώς. Το γεγονός αυτό προκάλεσε γενικό selloff σε άνω της μίας κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων, στέλνοντας τη στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ άνοιξε τη συζήτηση για πιθανή έκτακτη παρέμβαση της Bank of England.

  "Η εμπιστοσύνη στο Η.Β. έχει σαρωθεί από τις προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές και από το μονοπάτι που φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση Τρας", αναφέρει η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια στην Hargreaves Lansdown. "Μόνον μια στροφή 180 μοιρών έναντι της πολιτικής του κόβω φόρους και αυξάνω δαπάνες θα μπορούσε πιθανά να επαναφέρει την αισιοδοξία, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει τέτοια πρόθεση". 

  Ο FTSE 350 Index - που συνδυάζει τις ιδιαίτερα εξαγωγικού προσανατολισμού εταιρείες του FTSE 100 και τις κυρίως απευθυνόμενες στη βρετανική αγορά του FTSE 250 - έχει χάσει πλέον περισσότερα από 300 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε η εκλογή της Τρας στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος.

  Αντίστοιχος δείκτης ο οποίος αφορά τα βρετανικά κρατικά ομόλογα έχει χάσει κεφαλαιοποίηση 160 δισ. στερλίνων (173 δισ. δολ.), σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

  Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου έχει κερδίσει άνω του 1%, ξεπερνώντας το 4%, για πρώτη φορά από το 2010.

  Τα αποτιμώμενα σε στερλίνα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας έχουν χάσει 29 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση το ίδιο διάστημα, ενώ έτερος δείκτης με ομόλογα επιπέδου junk αποτιμώμενα σε βρετανική λίρα - που είναι κυρίως εκδόσεις βρετανικών εταιρειών - καταγράφει απώλειες 1,4 δισ. δολ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ