Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 12:14

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Το ράλι του δολαρίου είθισται να καταλήγει σε κρίση

  Η Morgan Stanley προειδοποιεί: Το ράλι του δολαρίου είθισται να καταλήγει σε κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πρόσφατο ράλι του δολαρίου ΗΠΑ δημιουργεί μία "μη βιώσιμη κατάσταση" για τα assets κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, και κάθε φορά που παρατηρήθηκε μια τέτοια ενδυνάμωση στο παρελθόν κατέληξε σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική ή οικονομική κρίση, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

  Ειδικότερα, όπως έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Μαικλ Γουίλσον, "αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν τέτοια γεγονότα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ακόμα ένα", παραπέμποντας στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την κρίση δημόσιου χρέους των ΗΠΑ του 2012 και τη φούσκα των τεχνολογικών μετοχών του 2000.

  Σημειώνεται ότι ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει ράλι 19% φέτος, ενώ οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά άνω του 23%.

  Ο Γουίλσον βλέπει μάλιστα το χαμηλό στον ευρύτερο δείκτη της αμερικανικής αγοράς τον S&P 500 να έρχεται αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους στο επίπεδο των 3.400 ή ακόμα και των 3.000 μονάδων. Κάτι που υποδηλώνει περαιτέρω πτώση έως 13%.

  Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ενίσχυση του δολαρίου επιφέρει πλήγμα στην αξία των διεθνών πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών, με τη Morgan Stanley να υπολογίζει ότι κάθε αύξηση 1% στον δείκτη δολαρίου έχει αρνητικό αντίκτυπο 0,5% στα εταιρικά κέρδη.

  Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, τα εταιρικά κέρδη τέταρτου τριμήνου στον S&P 500 θα βρεθούν απέναντι σε μείωση της τάξεως του περίπου 10% λόγω  ισχυρότερου νομίσματος, πέρα από τις επιπτώσεις άλλων ζητημάτων όπως η αύξηση του κόστους εισροών.

  Ο Γουίλσον, ο οποίος είχε προβλέψει τη βουτιά των αμερικανικών μετοχών φέτος, καταλήγει γράφοντας ότι "το εντυπωσιακό είναι ότι η ενίσχυση αυτή του δολαρίου λαμβάνει χώρα ακόμη και όταν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχωρούν επίσης σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με ιστορικά επιθετικό ρυθμό".

  "Αν υπήρχε κάποια στιγμή που θα έπρεπε να προσέξετε για κάτι που μπορεί να καταρρεύσει, αυτή θα ήταν τώρα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ