Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 23:19

  Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα

  Nord stream 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Aρχές της Δανίας ζήτησαν τη Δευτέρα από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το νησί Bornholm μετά από διαρροή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ανενεργό ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2.

  Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Δανίας και συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για να ανακαλύψει τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό. Το υπουργείο Ενέργειας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο αγωγός ήταν ένα από τα σημεία τριβής σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

  "Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας. Οι δανέζικες ναυτιλιακές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση πλοήγησης και δημιούργησαν μια ζώνη γύρω από τον αγωγό "καθώς είναι επικίνδυνος για την κυκλοφορία των πλοίων", πρόσθεσε.

  Ο χειριστής του Nord Stream 2 είπε ότι η πίεση στον αγωγό, ο οποίος περιείχε λίγο αέριο σφραγισμένο μέσα παρόλο που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

  Ο αγωγός, ο οποίος προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη διαμέσω Βαλτικής προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν η Γερμανία τον ακύρωσε μέρες πριν από την εισβολή.

  "Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Nord Stream 2 κατέγραψε ταχεία πτώση πίεσης αερίου στη Γραμμή Α του αγωγού φυσικού αερίου", δήλωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

  "Η έρευνα είναι σε εξέλιξη".

  Το βράδυ της Δευτέρας, ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα από τα μέσα Ιουνίου πριν σταματήσει εντελώς τις προμήθειες τον Αύγουστο, αποκάλυψε επίσης πτώση πίεσης και στους δύο κλάδους του αγωγού φυσικού αερίου.

  "Οι λόγοι διερευνώνται", ανέφερε η Nord Stream AG στην ιστοσελίδα της, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ