Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 16:23

  Bloomberg: Νέα καθυστέρησή στο ανώτατο όριο των τιμών του ρωσικού πετρελαίου

  Ρωσια πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ε.Ε. αγωνίζονται να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το ανώτατο όριο στο ρωσικό πετρέλαιο και αναμένεται να καθυστερήσουν να ανακοινώσουν κάτι συγκεκριμένο για το θέμα μέχρι να καταλήξουν σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο κυρώσεων κατά της Μόσχας, μεταδίδει το Bloomberg. 

  Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που εκφράζουν αντιρρήσεις στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο της Ρωσίας, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών που συνεχίζονται. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε συναντήσεις με το κάθε κράτος μέλος κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό στο πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

  Οι χώρες της Ε.Ε. ενδεχομένως να χρειαστεί να πιεστούν να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία ενόψει της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου. 

  Για το όριο στις τιμές μένουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να καθοριστούν, όπως σε ποιο ύψος οι χώρες θα καθορίσουν το ανώτατο όριο. Το νέο μέτρο, εφόσον συμφωνηθεί, θα πρέπει να μπει σε ισχύ πριν τις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η Ε.Ε. για την απαγόρευση των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία.

  Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισε να απαγορεύσει την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία. Η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα διαρκέσει από 6 μήνες για το αργό πετρέλαιο έως 8 μήνες για άλλα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

  Προβλέπεται προσωρινή εξαίρεση για τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγού στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία, λόγω τις γεωγραφικής τους θέσης, υπάρχει ειδική εξάρτηση από τον εφοδιασμό από τη Ρωσία και δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές.

  Νέοι περιορισμοί σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα

  Η Ε.Ε. είναι πάντως κοντά στο να στηρίξει μια πρόταση για τον περιορισμό των εξαγωγών στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τις πηγές. 

  Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης της Μόσχας σε τέτοια ηλεκτρονικά εξαρτήματα αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να χτυπηθεί ο ρωσικός στρατός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ