Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Σεπ-2022 08:32

  Ebury: Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εκλογές στην Ιταλία για το ευρώ;

  Ebury: Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν οι εκλογές στην Ιταλία για το ευρώ;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ιταλία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου είναι σε μια μέρα, κι έχουν προκαλέσει ένα βαθμό νευρικότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Θεωρούμε ότι οι εκλογές αποτελούν πρόσθετο κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα είναι ήδη πολύ υψηλή. Η Ιταλία είναι, φυσικά, χώρα της Ευρωζώνης, επομένως το αποτύπωμα του εκλογικού αποτελέσματος δεν θα περιοριστεί μόνο εκεί, αλλά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο ευρώ και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενώ ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς φαίνεται ότι θα βρεθεί στην κορυφή, πιστεύουμε ότι το εύρος της πλειοψηφίας θα έχει μεγάλη σημασία για τις αγορές. 

  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δείχνουν ένα σαφές πλεονέκτημα για την κεντροδεξιά συμμαχία, που αποτελείται από τις Forza Italia, Lega, Us Moderates και το Fratelli d'Italia (Fdl), το ακροδεξιό κόμμα της Giorgia Meloni. H συμμαχία προβλέπεται να επιτύχει περίπου το 45% των τελικών ψήφων, με τα στοιχήματα να δίνουν πάνω από 90% πιθανότητα η Fdl να καταλάβει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή. Μια συντριπτική νίκη του Fratelli d'Italia, ενός σχηματισμού που δεν κατάφερε να κερδίσει το 5% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές, θα αποτελούσε μια σημαντική αλλαγή στην ιταλική πολιτική σκηνή. 

  Η εξέλιξη του δημόσιου ελλείμματος και το ασφάλιστρο κινδύνου θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο μετά τις εκλογές 

  Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως η ψήφιση του προϋπολογισμού πριν από το τέλος του έτους, η αντιμετώπιση πιθανής έλλειψης ενέργειας αυτόν τον χειμώνα και η εισαγωγή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση της επόμενης δόσης των κονδυλίων βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Από μόνη της, η διενέργεια εκλογών θα καθυστερήσει την προετοιμασία του προϋπολογισμού και θα περιπλέξει έτσι την υλοποίηση των επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη δεύτερη πιο υπερχρεωμένη οικονομία της Ευρωζώνης (περίπου 150% του ΑΕΠ).

  Αυτό έχει ήδη αντικατοπτριστεί σε μια αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της Ιταλίας, που ορίζεται από τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων. Το ασφάλιστρο κινδύνου αυτή τη στιγμή είναι περίπου 225 μονάδες βάσης, αν και το spread έχει μειωθεί ελαφρώς από τότε που κορυφώθηκε, δηλαδή την εβδομάδα μετά την παραίτηση του Mario Draghi. Σε γενικές γραμμές, η διεύρυνση των spreads λόγω και του συνυπολογισμού του πολιτικού κινδύνου έχει μάλλον εξομαλυνθεί αυτήν τη στιγμή. 

  Επιπλέον, η Meloni επικρίνει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις και να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 190 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις. Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη του ασφάλιστρου κινδύνου θα είναι, επομένως, καίρια, όπως και η αντίδραση τόσο της ιταλικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε περίπτωση νέας έκρηξης στην Ιταλία. 

  Στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής, η δεξιά συμμαχία έχει μια φιλελεύθερη άποψη για την οικονομία, προτείνοντας την καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου, την κατάργηση του βασικού εισοδήματος και την εισαγωγή εθνικής προτίμησης στην πρόσβαση στην απασχόληση και τη στέγαση. Ωστόσο, ενώ προτείνει φορολογικές περικοπές, η συμμαχία έχει επίσης υποστηρίξει την αύξηση των δαπανών για συντάξεις και υποδομές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος. Ως εκ τούτου, οι λεπτομέρειες του πακέτου δαπανών θα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η αύξηση του ελλείμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

  Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το ευρώ στα εκλογικά αποτελέσματα; 

  Όπως αναφέρθηκε, πιστεύουμε ότι το μέγεθος της κεντροδεξιάς πλειοψηφίας θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αρχική αντίδραση της αγοράς. Η πρώτη και βασική δοκιμασία θα είναι να επιτύχει μια υπερπλειοψηφία, δηλαδή να καταλάβει τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών. Αυτή θα ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη, καθώς θα επέτρεπε στη νέα κυβέρνηση να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, χωρίς τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος. Σε αυτή την περίπτωση, θα περιμέναμε μια άμεση διεύρυνση των ιταλικών spreads και μια πιθανή μέτρια υποχώρηση του ευρώ. Ο σχηματισμός συνασπισμού χωρίς το Κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το οποίο θεωρείται το πιο κεντρώο και φιλοευρωπαϊκό από τα κόμματα της συμμαχίας, θα εκλαμβανόταν επίσης ως παράγοντας για πτώση του ευρώ, κατά την άποψή μας, αν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι απίθανο. 

  Εκτιμούμε ότι απλώς και μόνο η διεξαγωγή των εκλογών σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη του δεξιού συνασπισμού, που θα άλλαζε εντελώς το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα.

  Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τις εκλογές, όσο τα αποτελέσματα απομακρύνονται από το status quo τόσο πιο νευρική γίνεται η αγορά, γεγονός που θα μπορούσε να συνεπάγεται πτώση του κοινού νομίσματος. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η αξία του ευρώ ήδη αντανακλά την πολιτική αστάθεια, και θα απαιτούνταν να δούμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω αναφερόμενα σενάρια να επαληθεύεται προκειμένου να πυροδοτήσει οτιδήποτε περισσότερο από μια περιορισμένη άμεση αντίδραση στο ευρώ. 

  Όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές πολιτικής και ιδιαίτερα τις οικονομικές που θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ θα είναι οι αυξημένες εντάσεις που ενδέχεται να προκύψουν μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη γνώμη μας, αυτές οι εντάσεις μπορεί να προκληθούν τόσο από την υλοποίηση επενδύσεων στην Ιταλία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από την εξέλιξη του δημόσιου ελλείμματος της χώρας. Πιστεύουμε επίσης ότι η εξέλιξη του ασφάλιστρου κινδύνου θα είναι καίριας σημασίας, καθώς και η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΚΤ σε μια άνοδο των spreads των ομολόγων. Μια απότομη αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου τις ημέρες μετά την ψηφοφορία θα μπορούσε να προκαλέσει μια περίοδο αδυναμίας του ευρώ, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο κατακερματισμού στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. 

  Ο χρόνος που απαιτείται για να σχηματιστεί ο συνασπισμός είναι επίσης πιθανό να αποβεί σημαντικός για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί γενικά μεταξύ ενός ή δύο μηνών, αν και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Conte μετά τις εκλογές του 2018 διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες, και είναι το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία της χώρας. Δεδομένου του επείγοντος που απαιτείται για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του κόστους διαβίωσης, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο κίνητρο για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης. Τούτου λεχθέντος, όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος υποτίμησης του ευρώ. 

  Πιστεύουμε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ενέχει αρνητικό κίνδυνο για το κοινό νόμισμα, αν και γενικά είμαστε της άποψης ότι η αντίδραση στο ευρώ θα είναι σχετικά συγκρατημένη, τουλάχιστον προς το παρόν. Ακόμη, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές, οι ειδήσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι επικείμενες πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία. 

  Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 7 π.μ. και 11 μ.μ. (ώρα Ιταλίας) της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, με τα exit polls να αναμένεται να είναι διαθέσιμα λίγο μετά το κλείσιμο. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να γίνει γνωστό το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ