Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Σεπ-2022 22:21

  Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο το αργό λόγω φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης ενέργειας

  Εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο με τον OPEC να παρεμένει 'σφιχτός'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού υποχώρησαν την Τετάρτη, με τις τιμές του αμερικανικού να καταγράφουν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

  Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα κέρδη που προέκυψαν μετά τις απειλές του Πούτιν να διακόψει την προσφορά σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανώτατων ορίων τιμών του πετρελαίου της Ομάδας των Επτά. Ο Πούτιν, μιλώντας σε διάσκεψη στο Βλαδιβοστόκ, είπε ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τις ενεργειακές συμβάσεις εάν οι βιομηχανικές χώρες της G-7 ακολουθήσουν ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου ως μέρος μιας προσπάθειας να περιοριστεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό "σας λέει πολλά για το τι κάνει ένας συνδυασμός δολαρίου σε υψηλά 20 ετών, κινεζικής πολιτικής μηδενικού COVID-19, μια σχεδόν βέβαιη ερχόμενη ευρωπαϊκή ύφεση αυτόν τον χειμώνα και αυτό που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μια πιθανή παγκόσμια ύφεση, στις προσδοκίες ως προς την προσφορά", δήλωσε ο Troy Vincent, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο DTN. 

  "Αυτό είναι ένα καταστροφικό μακροοικονομικό κοκτέιλ για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα κάψει περισσότερο πετρέλαιο θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα από ό,τι εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικό από το φυσικό αέριο στις τρέχουσες ευρωπαϊκές τιμές", είπε στο MarketWatch. 

  Στο ταμπλό, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παράδοσης Οκτωβρίου, υποχώρησε 4,94 δολάρια ή 5,7%, για να διαμορφωθεί στα 81,94 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

  Το αργό Brent παράδοσης Νοεμβρίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχασε 4,83 δολάρια ή 5,2%, για να κλείσει στα 88 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Ιανουαρίου.

  Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να καταρρέουν όταν η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν περισσότερο από πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση", δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group. Οι προσπάθειες της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για μια ύφεση, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

  Κατά μέσο όρο, ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας θα ανακοινώσει μείωση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στις προμήθειες αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την S&P Global Commodity Insights. Η έρευνα έδειξε επίσης προσδοκίες για εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων κατά 1,5 εκατ. βαρέλια για τη βενζίνη και 1,1 εκατ. βαρέλια για τα αποστάγματα. Τα στοιχεία βγαίνουν μια μέρα αργότερα από το συνηθισμένο λόγω της αργίας της Labor Day της Δευτέρας.

  Ξεχωριστά, σε μηνιαία έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η EIA αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές για το 2023 για το πετρέλαιο WTI και το Brent, καθώς και για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ.

  Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την αργή ζήτηση από την Κίνα, είπε ο Flynn. Τα στοιχεία των τελωνείων την Τετάρτη έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Reuters.

  Οι τιμές των futures του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει απότομα από τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου, όταν το αργό διαπραγματεύονταν σε υψηλά περίπου 14 ετών μετά την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ