Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Σεπ-2022 13:50

  Deutsche Bank: Παραμένουν πολύ ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι τιμές-στόχοι για Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς

  Deutsche Bank: Παραμένουν πολύ ελκυστικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Οι τιμές-στόχοι για Alpha, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν πολύ ελκυστικές επισημαίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τον κλάδο, προσθέτοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων επιταχύνει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους σε επίπεδα που είχε να δει ο κλάδος μια δεκαετία και πλέον.

  Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες, ενώ τα "ανοίγματά” τους είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμα σε επίπεδο κλάδου, με τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 

  Ωστόσο, τονίζει ότι μια σοβαρή ύφεση (π.χ. λόγω θέσπισης δελτίου για το φυσικό αέριο) θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση της τάξης του 30% στον κλάδο, αν και τα υψηλότερα κατά 100 μονάδες βάσης επιτόκια, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, θα μπορούσαν να την αμβλύνουν στο περίπου 15% κατά το πρώτο έτος, με την επενδυτική τράπεζα όμως να προβλέπει ταχεία ανάκαμψη το δεύτερο έτος.

  Οι δείκτες κεφαλαίου είναι επίσης ισχυροί σε ολόκληρο τον κλάδο και αποτελούν "ανάχωμα” στους σημαντικούς κινδύνους ύφεσης που επίκεινται, επιτρέποντας να συνεχιστούν οι υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου.

  Η Deutsche Bank προσθέτει ακόμη ότι το αυξανόμενο πληθωριστικό κόστος είναι αισθητό και στις τράπεζες, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι συγκριτικά διαχειρίσιμο, με την επενδυτική τράπεζα να εκτιμά ότι πάνω από το 70% των τραπεζών θα βελτιώσει τον λόγο κόστους προς έσοδα στο μέλλον.

  Όπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με περίπου 6,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2023 και περίπου 5,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, ενώ προσθέτει ότι προσφέρουν ελκυστική επαναλαμβανόμενη απόδοση κεφαλαίου περίπου 10% λόγω ελκυστικών μερισμάτων σε μετρητά που συμπληρώνονται όλο και περισσότερο από επαναγορές μετοχές.

  Συνοψίζοντας, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές από ό,τι στο παρελθόν, καθώς οι δείκτες κεφαλαίου τους βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την χρηματοοικονομική κρίση, όπως και οι δείκτες ρευστότητας, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σταθερά μειώνονται σταθερά.

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Deutsche Bank δίνει τιμές-στόχους με υψηλά περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό.

  Ειδικότερα, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο 1,5 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 61% από την τιμή των 0,9 ευρώ που είχε στο ταμπλό στις 2/9/2022, με σύσταση "αγορά” για τον τίτλο.

  Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,2 ευρώ, ήτοι 33% υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο του τίτλου, και σύσταση "διακράτηση”. 

  Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο τα 4,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 41% και σύσταση "αγορά”. 

  Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο τα 1,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 28%, και σύσταση "διακράτηση”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ