Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Αυγ-2022 13:11

  HSBC: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ισχυρό β’ τρίμηνο

  HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη - Τέλος του έτους θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη και τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, μετά το ισχυρότερο του αναμενόμενου β΄ τρίμηνο που ανακοίνωσαν.

  Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξέπληξαν με την ισχυρή αύξηση των δανείων, την ταχύτερη αναπροσαρμογή των τίτλων στα βιβλία τους και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες κατά το β΄ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη καταγραφεί. 

  Σημειώνει επίσης ότι οι τράπεζες διαχειρίστηκαν καλά το λειτουργικό κόστος και δεν υπήρξαν πρώιμα σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

  Ως εκ τούτου αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της ώστε να αντικατοπτρίζουν τις για να αντικατοπτρίζουν τις αισιόδοξες τάσεις για τα έσοδα και αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των τραπεζών το 2022, το 2023 και το 2024 κατά 11%, 10% και 11% κατά μέσο όρο, αντίστοιχα. 

  Η HSBC σημειώνει ότι τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά σε όλες τις τράπεζες με τα κέρδη προ προβλέψεων (PPI) να αυξάνονται κατά 8%-11% σε τριμηνιαία βάση. 

  Η Alpha είχε την καλύτερη πιστωτική ανάπτυξη και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους, αλλά ο ρυθμός αύξησης του βασικού PPI υποχώρησε ελαφρώς κάτω από αυτών των άλλων τραπεζών λόγω των χαμηλότερων προμηθειών. 

  Ο ρυθμός αύξησης των δανείων ήταν πιο αργός στην Εθνική, αλλά η ισχυρή αύξηση του καθαρού επιτοκιακού εσόδου (NII) και των προμηθειών  είχαν ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ προβλέψεων να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με τον άλλων τραπεζών.

  Η Eurobank ξεχώρισε με τον καλύτερο δείκτη κεφαλαίων CET-1 το β’ τρίμηνο χάρη στα ισχυρά κέρδη συναλλαγών. 

  Ωστόσο, από άποψη αποτίμησης, η HSBC πιστεύει ότι τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα κατά το β’ τρίμηνο εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς. Η ισχυρή ανάπτυξη των κερδών προ προβλέψεων και η καλή δημιουργία κεφαλαίων καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική την αποτίμησή της σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV στις 2,24 φορές).

  Η ισχυρή βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών το α' εξάμηνο του 2022 παρέμεινε υψηλή παρά τους φόβους για ύφεση σε ολόκληρη την ΕΕ. Παρά την ανάκαμψη που έχουν σημειώσει από τον Ιούλιο, οι μετοχές εξακολουθούν να υποχωρούν κατά 25% τους τελευταίους 3 μήνες. 

  Οι τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,44 φορές σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) για το 2022 και με 5,0 φορές σε όρους τιμή προς κέρδη (P/E) για το 2023 κατά μέσο όρο, που φαίνονται αρκετά ελκυστικά σε δείκτη ROTE στο 8% έναντι κόστους κεφαλαίων 14,0%. 

  Η HSBC βλέπει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου σε σχέση με τις συγκλίνουσε εκτιμήσεις για τα κέρδη για τις Eurobank και Πειραιώς, με την πρώτη να παραμένει η αγαπημένη της λόγω του ισχυρού ισολογισμού της και της ανώτερης κερδοφορίας της.

  Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς μιλά θετικά για τη σχέση κινδύνου/απόδοσης, με τον δείκτη P/TBV να είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ και στην περιοχή ΕΜΕΑ, προσθέτοντας ότι η εξυγίανση του ισολογισμού της έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τον δείκτη ROTE για το 2023 να κυμαίνεται περίπου στο 9%.

  Οι νέες-τιμές στόχοι και η σύσταση "αγοράς”

  Η HSBC δίνει και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σύσταση "αγορά”, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές-στόχους.

  Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,45 ευρώ, από 1,25 ευρώ προηγουμένως, με το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή να διαμορφώνεται στο 48%.

  Για τη Eurobank, η τιμή-στόχος τίθεται στα 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ προηγουμένως, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 68%.

  Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο στα 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ πριν, με το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο να κινείται στο 34%.

  Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της μετοχής 139%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ