Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Αυγ-2022 17:00

  Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

  Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:50

  Επιφυλακτικότητα επικρατεί στα ταμπλό της Wall Street την Τρίτη, με τον Nasdaq να οδηγεί την πτωτική κίνηση και τον S&P 500 να κινείται προς την τέταρτη διαδοχική ημέρα απωλειών του, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αυριανά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμου τον Ιούλιο, που ενδεχομένως να κρίνουν την τύχη του πρόσφατου καλοκαιρινού ράλι.

  Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 48,05 μονάδες ή 0,15% και κινείται στις 32.784,49 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,56% στις 4.116,82 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις και σημειώνει πτώση 1,51% στις 12.451,73 μονάδες.

  Η αμερικανική αγορά μετοχών δείχνει να έχει επιβραδύνει, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα πρόσφατα υψηλά της, εν όψει της δημοσίευσης αύριο της έκθεσης για την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο.

  Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί και ότι η Federal Reserve θα μπορούσε κατά συνέπεια να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν και τον ευρύτερο S&P 500 να σκαρφαλώσει σχεδόν 13% υψηλότερα από τα χαμηλά του 2022 που κατέγραψε στα μέσα Ιουνίου.

  Στην ανάκαμψη αυτή βοήθησαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες και τα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου, τα οποία τελικά δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

  Ωστόσο, η προειδοποίηση για τις πωλήσεις που εξέδωσε τη Δευτέρα η πρώην έδωσε στους "ταύρους” μια ευκαιρία για σκέψη. Άλλωστε και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία της αγοράς τον τελευταίο καιρό θα αμφισβητηθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που οι τιμές καταναλωτή που θα ανακοινωθούν αύριο είναι υψηλότερες των αναμενόμεντων.

  "Αυτή η προσωρινή ηρεμία θα μπορούσε σαφώς να αντιστραφεί αύριο μετά τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ στις ΗΠΑ, οπότε ίσως οι επόμενες 30 ώρες να σηματοδοτούν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα ή ίσως να προαναγγέλλουν την ουσιαστική έναρξη των δύσκολων ημερών του καλοκαιριού”, σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

  Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πτώση στις τιμές της ενέργειας θα βοηθήσει τον ΔΤΚ του Ιουλίου να πέσει, σε ετήσια βάση, από το υψηλό πολλών δεκαετιών του 9,1% στο 8,7%.

  Ωστόσο, τα στοιχεία από το μέτωπο της παραγωγικότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμό 4,6% σε ετήσια βάση, ενώ το ίδιο διάστημα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εκτοξεύθηκε κατά 10,8%, εντείνοντας τους φόβους για τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν η τελευταία άνοδος του χρηματιστηρίου αποτελεί την αρχή μιας πιο παρατεταμένης ανοδικής τάσης ή ενός ράλι που θα έχει άδοξο τέλος λόγω της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo έχουν προειδοποιήσει άλλωστε ότι οι προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία ήταν πολύ ρόδινες. "Αναμένουμε ότι η επιβράδυνση των εσόδων και το υψηλότερο κόστος θα συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους τα επόμενα τρίμηνα, οδηγώντας πιθανότατα σε συρρίκνωση των κερδών τους επόμενους 12 μήνες”, ανέφεραν σε σημείωμα προς τους πελάτες.

  Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Micron Technology σημειώνει πτώση σχεδόν 4,5%, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας ημιαγωγών για "προκλητικές” συνθήκες το τρέχον αλλά και το επόμενο τρίμηνο. 

  "Βουτιά” της τάξης του 28% καταγράφει ο τίτλος της Novavax, σε συνέχεια του απογοητευτικού guidance που ανακοίνωσε η εταιρεία εμβολίων αργά το βράδυ της Δευτέρα για τα μεγέθη της στο σύνολο του έτους.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ