Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Απρ-2022 11:33

  Jefferies: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές και την ελληνική οικονομία

  Jefferies: Παραμένει bullish για τις ελληνικές μετοχές και την ελληνική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ιδιαίτερα αισιόδοξη δηλώνει η Jefferies σε σημερινή της έκθεση για την πορεία των ελληνικών μετοχών αλλά και για την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται διστακτικά τους τελευταίους μήνες και το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε το σοκ της πανδημίας έχει πλήξει τα οικονομικά μεγέθη. Όπως τονίζει η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η δυναμική εικόνα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό κλίμα, η πτώση της ανεργίας και η σημαντική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν μερικά μόνο από τα "όπλα" της χώρας. 

  Οπως αναφέρει, μετά τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία από την εποχή της κρίσης χρέους ήρθε αντιμέτωπη στη συνέχεια με ένα από τα μεγαλύτερα σοκ της Ευρώπης αυτό της πανδημίας, με τις αφίξεις τουριστών να "εξανεμίζονται", πλήττοντας τα έσοδα (τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν στο 19% του ΑΕΠ το 2019), και στη συνέχεια ξέσπασε και το ενεργειακό σοκ το οποίο και κλόνισε το εμπορικό ισοζύγιο. Όπως σημειώνει ο οίκος, η Ελλάδα εισάγει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία (33% τον Ιανουάριο). Με δείκτη ενεργειακής εξάρτησης στο 71% (2017), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν από 6,9% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2004 σε 15,5% το 2017. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε το εμπορικό ισοζύγιο στο "κόκκινο" ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν  6% στο τέλος του περασμένου έτους.

  Ο αποπληθωρισμός, ο όλεθρος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9% τον Μάρτιο) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί. Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για το 2022 έχουν υποχωρήσει και τοποθετούν πλέον την ανάπτυξη φέτος το 3,2%, η Ελλάδα άνοιξε επίσημα τις πόρτες της στους διεθνείς τουρίστες από την 1η Μαρτίου, ενώ η ανάπτυξη των τραπεζικών καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελούν μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία. Έτσι, όπως τονίζει η Jefferies, παραμένει bullish για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνικές μετοχές.

  Παρά τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, επισημαίνει η Jefferies, και με βάση τους περισσότερους δείκτες, όπως τα CDS, έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά ένα ισχυρό 3,5% φέτος, με τον πληθωρισμό να κινείται στο (αισιόδοξο) 4,5%, όπως σημειώνει.

  Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο που δημιουργούν τα πρόσφατα σοκ, ωστόσο  θα πρέπει να θεωρείται ότι κάνει υγιή και σημαντικά βήματα προόδου, όπως τονίζει η Jefferies. Αυτό μπορεί να φανεί από την κατακόρυφη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει αυξημένη (113,2) και η μεταποίηση βρίσκεται σε ανάπτυξη (PMI Μαρτίου στο 54,6) και το ποσοστό ανεργίας (12,8%) έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από πριν από πέντε χρόνια. Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει μειωθεί σημαντικά και κοντά στα  χαμηλά του 2008, ενώ η κυβέρνηση εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν απότομα στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηρακλής" και την επιτυχή τιτλοποίηση των NPEs, και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

  Bullish για το Χ.Α – Τα top picks

  Η ελληνική αγορά μετοχών κινείται σχετικά διστακτικά το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η Jefferies, παρουσιάζοντας ωστόσο ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, το Χ.Α διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη p/e 12μήνου στο 10,8x, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία p/bv στο 0,93x, με δείκτη τιμής προς αύξηση κερδών στο 0,39x, με μερισματική απόδοση στο 3,7% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,9%. Για όλα τα παραπάνω, "παραμένουμε bullish για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατανομή περιουσιακών στοιχείων μας", όπως τονίζει η Jefferies. 

  Στις μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο εκτιμώμενης απόδοσης κερδοφορίας, η Jefferies τοποθετεί τις Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Mytilineos. Στις μετοχές με κορυφαίες επιδόσεις σε ότι αφορά την απόδοση κεφαλαίου τοποθετεί τις ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Jumbo και Autohellas, ενώ στη λίστα με τις μετοχές-survivors του X.A διατηρεί τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ