Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Φεβ-2022 11:44

  Axia Research: Το νέο περιβάλλον για τα επιτόκια δεν αλλάζει το θετικό story των ελληνικών τραπεζών

  Axia Research: Το νέο περιβάλλον για τα επιτόκια δεν αλλάζει το θετικό story των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο αντίκτυπος της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επικείμενων αυξήσεων των επίτοκων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι διαχειρίσιμος, επισημαίνει και η Axia Research, ακολουθώντας τις JP Morgan και Morgan Stanley, οι οποίες σε εκθέσεις τους χθες, επιβεβαίωσαν το θετικό story του κλάδου. Η Axia έτσι διατηρεί τη σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές, βλέποντας σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ράλι στο ταμπλό παρά τις ήδη πολύ εντυπωσιακές τους επιδόσεις. 

  Το βασικό σενάριο της Axia Research είναι ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα αυξηθεί μέχρι τα τέλη του 2022, τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών (NII) θα αρχίσουν να αυξάνονται μόνο από το 2023, αν και το επίπεδο των υφιστάμενων δανείων μπορεί να μην αφήσει αυτόν τον αντίκτυπο να φανεί έως τις πρώτες 100 μονάδες βάσης (μ.β.) αύξησης των επιτοκίων (δηλαδή από το -0,5% σε +0,5%). 

  Η ανάλυση της Axia δείχνει ότι για τις πρώτες 100 μ.β. αύξησης των επιτοκίων, η Alpha Bank (+55 μ.β. στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE) και η Eurobank (+62 μ.β.) βρίσκονται σε καλύτερη θέση όσον αφορά την αύξηση των κερδών σε σύγκριση με την Πειραιώς (+35 μ.β.) και την Εθνική (+6 μ.β.), λόγω των διαφορετικών επιπέδων των καταθέσεων. 

  Από την αρνητική πλευρά, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων οδηγεί σε μειώσεις ιδίων κεφαλαίων/κεφαλαίου λόγω της αρνητικής επίδρασης στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Ο οίκος εκτιμά ότι η αύξηση των αποδόσεων θα μειώσει τους δείκτες κεφαλαίου CET1 των ελληνικών τραπεζών κατά 27 έως 67 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που δεν είναι ευπρόσδεκτο αλλά διαχειρίσιμο. 

  Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, παρά το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount 35% έναντι των τραπεζών ΕΕ και σε παρόμοια επίπεδα εκτιμωμένου RoTE. Έτσι, η Axia αναμένει ότι οι σημερινοί ούριοι άνεμοι θα επιμείνουν, και επιβεβαιώνει τη θετική της στάση και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. 

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Axia, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τα κέρδη μακροπρόθεσμα. Σε απλούς όρους, τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τις τράπεζες με δύο τρόπους. Πρώτον, υπάρχει το όφελος των υψηλότερων επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια (κυμαινόμενου επιτοκίου) συν τα νέα, που αντισταθμίζονται εν μέρει από το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και χρηματοδότησης (επικείμενες εκδόσεις). Υπολογίζει την αύξηση του RoTE για τις πρώτες 100 μ.β. αύξησης των επιτοκίων χρησιμοποιώντας: (α) τον όγκο και την αναλογία των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και (β) το ποσό των βασικών καταθέσεων. Όπως είναι φυσικό, η αύξηση του RoTE είναι πιο έντονη για τις τράπεζες με χαμηλότερους δείκτες δανείων/καταθέσεων. Η Eurobank (+62 μ.β.) είναι η πιο "εκτεθειμένη" (θετικά) σε αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β.

  Πάντως, η Axia σημειώνει πως τα υψηλότερα NII θα πραγματοποιηθούν μόνο αφού η ΕΚΤ αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, θα μπορούσε να είναι στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

  Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει και τους δείκτες κεφαλαίου βραχυπρόθεσμα. Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, όπως σημειώνει η Axia, αποτελούν αρνητικούς παράγοντες καθώς μειώνουν τις τιμές στα χαρτοφυλάκια χρηματοοικονομικών assets των τραπεζών. Έτσι, επηρεάζουν τις τράπεζες με μεγαλύτερο όγκο ομολόγων που ταξινομούνται στην εύλογη αξία μέσω άλλων συνολικών εσόδων (FVOCI). Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα ίδια κεφάλαια και, κατά συνέπεια, το κεφάλαιο. Οι τρέχουσες υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (+100 μ.β. από τις αρχές του έτους) και, ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες τιμές (-5%) είναι πιθανό να "φανούν" στα μεγέθη των τραπεζών στο α’ τρίμηνο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τον επόμενο ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, η Πειραιώς, η οποία έχει μόνο το 14% του χαρτοφυλακίου της σε FVOCI, θα επηρεαστεί λιγότερο (-27 μ.β. CET1 κεφαλαίου). Η Alpha Bank θα δεχθεί πτώση 0,67% στον CET1, η Eurobank 0,54% και η Εθνική 0,51%.

  Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει Axia, o αντίκτυπος στα κεφάλαια θα είναι σημαντικός αλλά διαχειρίσιμος. Το συμπέρασμα του οίκου (με βάση τα τρέχοντα επιτόκια) είναι ότι η συνολική επίδραση των χαμηλότερων τιμών των ομολόγων θα καταγραφεί το α’ τρίμηνο του 2022 και θα επηρεάσει τα κεφάλαια. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι όλες οι τράπεζες είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένες και ότι αυτές οι αναπροσαρμογές των τιμών των ομολόγων είναι non-cash στοιχεία. Όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο, η αυξανόμενη διάθεση για νέες χορηγήσεις δανείων που οδηγεί σε υψηλότερες εκταμιεύσεις και σε συνδυασμό με ένα αυξανόμενο περιβάλλον επιτοκίων παρέχουν ένα σημαντικό θετικό καταλύτη για όλες τις τράπεζές, ο οποίος δεν αποτιμάται από την αγορά.

  Έτσι, παρά το ράλι 27% που έχει σημειώσει ο κλάδος από τις αρχές του έτους έχοντας υπεραποδώσει κατά 12% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού κλάδου, η Axia διατηρεί τη θετική της στάση. Οι ούριοι άνεμοι (α) της έντονης εγχώριας όρεξης δανεισμού μέσω της μακροοικονομικής βελτίωσης, (β) της αύξησης των εσόδων από προμήθειες στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, το bancassurance και των ρυθμίσεων δανείων, (γ) του χαμηλότερου κόστους μέσω προγραμμάτων αποτελεσματικότητας και (δ) του ομαλοποιημένου κόστους κινδύνου εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρά το re-rating που έχει σημειωθεί, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μέσο όρο TBV για το 2023 στο 0,51x, με discount 35% έναντι ευρωπαϊκών τραπεζών και με παρόμοια RoTE 9,1%. 

  Συνεπώς, η Axia διατηρεί τη σύσταση Buy και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της τάξης του 26% για την Alpha Bank (τιμή-στόχος το 1,80 ευρώ), 33% για τη Eurobank (τιμή-στόχος το 1,50 ευρώ), 62% για την ΕΤΕ (τιμή-στόχος 6 ευρώ), και 27% για την Πειραιώς (τιμή-στόχος τα 2,15 ευρώ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ