Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιαν-2022 12:00

  Wood: Τέσσερις λόγοι που το January Effect στο ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να κρατήσει πολύ

  Wood: Τέσσερις λόγοι που το January Effect στο ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να κρατήσει πολύ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αισιόδοξη για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου εμφανίζεται η Wood σε νέο της report, επισημαίνοντας  πως το rerating το οποίο έχει ξεκινήσει το "χρωστά" εδώ και καιρό και υπάρχουν πολλοί και ισχυροί λόγοι για να συνεχιστεί πέραν του Ιανουαρίου και του παραδοσιακού January Effect. 

  Όπως αναφέρει η Wood, οι επιδόσεις της Ελλάδας το 2020 ήταν αρκετά ισχυρές, με δυναμική ανάκαμψη του ΑΕΠ άνω του 7%, μια από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, με την έγκριση ενός πακέτου ύψους 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ΕΕ, με ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό, με την φιλική προς την αγορά κυβέρνηση να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, και με τον επιτυχημένο μετασχηματισμό του τραπεζικού τομέα, με τον δείκτη NPE να πλησιάζει πλέον μονοψήφια επίπεδα. 

  Αν και αυτά τα πολύ καλά θεμελιώδη μεγέθη δεν είχαν ως αποτέλεσμα υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς μετοχών το 2021, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 10% και χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, η Wood τονίζει πως διατηρεί την αισιοδοξία της για το 2022, λόγω: της ευρείας μακροοικονομικής ανάκαμψης (αύξηση ΑΕΠ >4%), της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα (με την υψηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE να είναι εφικτή), και των ελκυστικών αποτιμήσεων του Χ.Α. (η κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά). 

  Από τις αρχές του έτους, όπως σημειώνει η Wood, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανακάμψει κατά περισσότερο από 6%, με ισχυρές αποδόσεις της τάξης του 12% από τον τραπεζικό δείκτη. Η Wood πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί και ισχυροί λόγοι ότι το rerating αυτό του X.A. θα συνεχιστεί, με στήριξη από το μακροοικονομικό περιβάλλον, την πολιτική σταθερότητα, τις "καθαρές" τράπεζες και τις φθηνές αποτιμήσεις.

  January effect ή κάτι πιο βιώσιμο;

  Πιο αναλυτικά, κατά την άποψη της Wood, η ελληνική αγορά "χρωστά" εδώ και καιρό το rerating και η  υπεραπόδοσή της έναντι των δεικτών της περιοχής της Ευρώπης το 2022 δεν θα την εκπλήξει εάν συνεχιστεί, για τους εξής λόγους:

  - Μακροοικονομική ανάκαμψη ευρείας βάσης. Το ΑΕΠ το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε σχεδόν κατά 8,9% και η Wood αναμένει ανάπτυξη άνω του 7% για το σύνολο του έτους, πολύ πάνω από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη 3-4%. Το μακροοικονομικό τοπίο βοηθήθηκε από την ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2022 και ο οίκος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 4%, με τις πιθανότητες να κινηθεί ακόμα υψηλότερα να είναι σημαντικές. 

  - Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Η φιλική προς την αγορά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις και οι εκλογές αναμένονται τον Ιούνιο του 2023. Ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρή αστάθεια ή να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική ανάκαμψη, κατά την άποψη της Wood.

  - To story των NPEs δεν αποτελεί πλέον "βαρίδι". Η επιτυχής εφαρμογή του "Ηρακλή" Ι και ΙΙ συνεπάγεται ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν με δείκτη NPE <10% το 2022. Ως αποτέλεσμα, έχει αρθεί πλέον ένα βασικό στοιχείο το οποίο εμπόδιζε την ευρεία ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εδώ και περίπου 10 χρόνια. Τα NPEs έχουν πάψει να αποτελούν ανησυχία για τους επενδυτές, όπως σημειώνει η Wood. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης, με στόχους για επιτάχυνση της ανάπτυξης των δανείων, μείωση του κόστους κινδύνου και επίτευξη ROTE περίπου 10%.

  - Οι δείκτες μέτρησης του Χ.Α. είναι σε ιστορικά χαμηλά. Μετά από μια δεκαετία πολλαπλών κρίσεων στην Ελλάδα (κρίση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, έξοδοι μεγάλων εταιρειών από το Χ.A και πανδημία), όλοι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ (μέσος ημερήσιος τζίρος, κεφαλαιοποίηση προς το ΑΕΠ κτλ) παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τόσο σε ιστορικό πλαίσιο όσο και σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές του.

  Τα top picks

  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε η Wood και σε σχετική της έκθεση τον Δεκέμβριο, είναι bullish για τον τραπεζικό κλάδο και πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με πολύ ελκυστικά discounts σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, με μέσο P/TBV περίπου 0,5x και P/E <7x για το 2022. Η κορυφαία της επιλογή παραμένει η Εθνική Τράπεζα, καθώς διαπραγματεύεται με discount 20% σε σχέση με τη Eurobank, παρά τους ανώτερους δείκτες κεφαλαίου της Εθνικής και την άνοδο της κερδοφορίας, με το εκτιμώμενο ROTE να πλησιάζει το 9% το 2022. 

  Από τις μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η Wood επαναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη σύσταση buy για τον ΟΠΑΠ (ισχυρές ταμειακές ροές, γενναιόδωρα μερίσματα) με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ και περιθώριο ανόδου 22%, και τη Motor Oil (υγιής ισολογισμός, υψηλή μερισματική απόδοση, χαμηλή αποτίμηση) με τιμή-στόχο τα 17,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 19%.

  Επίσης, θεωρεί ότι "ανεξερεύνητο" story με σημαντικές προοπτικές αποτελεί η ΓΕΚ Τέρνα (με τιμή-στόχο τα 12,8 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30%), καθώς θα μπορούσε να προσφέρει ανώτερες αποδόσεις στους επενδυτές, λόγω του ότι συνδυάζει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, με την ανάκαμψη της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

  Σύσταση buy δίνει η Wood επίσης για τις Coca Cola, Jumbo, Mytilineos, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΛΠ, Aegean και ΕΧΑΕ.

  Τέλος, στους βασικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της η Wood τοποθετεί την επιδείνωση των παγκόσμιων μακροοικονομικών προοπτικών, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τις εσωτερικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις τουριστικές ροές, τις πρόωρες εκλογές, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα έναντι των δημοσκοπήσεων, και νέες παραλλαγές της πανδημίας, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα ή να βλάψουν την καλοκαιρινή περίοδο.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Pantelakis Securities: Γιατί το ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί ένα "συναρπαστικό" trade

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ