Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 12-Ιαν-2022 09:12

    Ισχυρά κέρδη στην Ασία στον απόηχο της ομιλίας Πάουελ

    Nikkei 225 Hang Seng Ασια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη στον απόηχο των χθεσινών διαβεβαιώσεων του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι η επιστροφή της Fed σε μια πιο φυσιολογική πολιτική δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Είναι πλέον ο καιρός για να ξεκινήσουμε να μετακινούμαστε από το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο", ανέφερε χθες ο Πάουλ στο πλαίσιο κατάθεσης του σε επιτροπή της Γερουσίας. "Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση", πρόσθεσε. 

    Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, δύο χρόνια μετά τη μείωση τους κοντά στο μηδέν λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Αρκετοί αναλυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, αντί για τρεις, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

    Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει άλμα 1,9% στις 28.765,66 μονάδες.

    Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει ράλι 2,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,8%. 

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 10,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο, έναντι της αύξησης 12,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 11,2%.

    Στο μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ανόδου 2,3% τον Νοέμβριο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές των λαχανικών. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,6%.

    Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει άνοδο 1,5%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύεται σε ποσοστό 0,6%.

    Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Πάουελ χθες οδήγησαν τον S&P 500 σε κέρδη 0,9% μετά από ένα αρνητικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο βιομηχανικός Dow Jones, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρωταγωνίστησε στην άνοδο κλείνοντας στο +1,4%. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ