Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιαν-2022 12:03

  BlackRock: Overweight στις μετοχές - Ευκαιρία τα όποια sell-offs - Η Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την bull market

  BlackRock: Overweight στις μετοχές - Ευκαιρία τα όποια sell-offs - Η Όμικρον δεν θα εκτροχιάσει την bull market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η νέα χρονιά ξεκίνησε με ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων, ανανεωμένους περιορισμούς και πολλούς να επιστρέφουν στην εργασία από το σπίτι. Η διαφορά ωστόσο αυτή τη φορά σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια έξαρσης είναι ότι το στέλεχος της Όμικρον εμφανίζεται λιγότερο σοβαρό σε πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και ανοσίας, όπως επισημαίνει η BlackRock στη νέα έκθεση στρατηγικής. Όπως τονίζει, η Όμικρον θα καθυστερήσει και δεν θα εκτροχιάσει την ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αν και προσθέτει πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Έτσι, ο επενδυτικός "γίγαντας" επισημαίνει ότι παραμένει overweight στις μετοχές, παρακολουθώντας ωστόσο στενά την αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και τις αγορές, της τρέχουσας ανόδου του πληθωρισμού, για πιθανά λάθη πολιτικής και "ερμηνείας" αντίστοιχα.

  Πιο αναλυτικά, η BlackRock σημειώνει πως οι αγορές ξεκίνησαν το νέο έτος με νευρικότητα, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και στην ομαλοποίηση της πολιτικής, εκτός από την κατάσταση στο μέτωπο τη πανδημίας. Στην έκθεση των προοπτικών για το 2022, η BlackRock συμβούλεψε τους επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν στις μετοχές κατά τη διάρκεια της αστάθειας που σχετίζεται με την COVID, καθώς εκτιμούσε ότι η πίεση τελικά μόνο θα καθυστερήσει την ισχυρή επανεκκίνηση της δραστηριότητας που στήριξε την αύξηση των εταιρικών κερδών. 

  Η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την Όμικρον τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσε την πεποίθησή της, ακόμη κι αν η έξαρση της COVID μπορεί να φαίνεται τρομακτική. 

  Γιατί; 

  Πρώτον, τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών, παρόλο που η αποτελεσματικότητά τους έναντι της μόλυνσης από την Όμικρον έχει μειωθεί. 

  Δεύτερον, οι επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι εγγενώς κάπως λιγότερο σοβαρή από τα προηγούμενα στελέχη. 

  Τρίτον, οι πληθυσμοί έχουν αποκτήσει υψηλότερη ανοσία καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν κολλήσει COVID ή έχουν λάβει ενισχυτική δόση του εμβολίου. 

  Όλα αυτά υποδηλώνουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά πιο μικρή αύξηση των νοσηλειών, όπως επισημαίνει η BlackRock και τονίζει πως η κατάσταση στο πρόσφατο hot spot της Όμικρον, δηλαδή στο Λονδίνο, αποτελεί προάγγελο για τη συνέχεια. Τα κρούσματα αυξήθηκαν έντονα, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από την προηγούμενη κορυφή στις αρχές του 2021. Ωστόσο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρέμειναν 50% κάτω από την προηγούμενη κορυφή, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

  Τόσο τα κρούσματα όσο και οι νοσηλείες στο Λονδίνο έχουν αρχίσει να μειώνονται, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα του κύματος της Όμικρον μπορεί να έχουν τελειώσει. Έτσι, η BlackRock αναμένει και άλλες περιοχές να ακολουθήσουν παρόμοιο μοτίβο τους επόμενους δύο μήνες. Πάντως, όπως προειδοποιεί, τα αποτελέσματα πιθανότατα να είναι χειρότερα σε κάποιες άλλες χώρες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενισχυτικής δόσης και ανοσίας. Και η πίεση στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες γενικότερα αναμένεται να αυξηθεί καθώς αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις προσωπικού. 

  Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα σταθεί η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 ενάντια στην Όμικρον. Η πολιτική μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και χαίρει λαϊκής υποστήριξης, αλλά έχει αφήσει την Κίνα με σχεδόν καμία φυσική ασυλία. Η BlackRock αναμένει ότι η Κίνα θα διατηρήσει την πολιτική αυτή αμετάβλητη σε αυτή τη σημαντική πολιτικά χρονιά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες περισσότερων περιορισμών στη δραστηριότητα, από στοχευμένα μέτρα που κρατούν την οικονομία σε στάση (Σαγκάη) έως lockdown πλήρους κλίμακας (Ξι Αν). Συνεπώς, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Κίνας έχουν αυξηθεί, παρόλο που το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του φέτος με χαλάρωση της πολιτικής. 

  Πάντως, κατά την BlackRock, η μεγάλη εικόνα για την Όμικρον παραμένει, ότι δηλαδή αναμένεται μόνο να καθυστερήσει το re-opening της παγκόσμιας οικονομίας. "Λιγότερη ανάπτυξη τώρα σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη αργότερα", είναι η άποψη που επαναλαμβάνει η επενδυτική εταιρεία. Η Όμικρον μπορεί επίσης να έχει και κάτι θετικό. Η εξαιρετικά μολυσματική φύση της μπορεί να μετατρέψει την COVID σε ενδημική ασθένεια παρόμοια με τη γρίπη, καθώς οι πληθυσμοί δημιουργούν ανοσία και οι ετήσιες αναμνηστικές βολές μειώνουν τους θανάτους.

  Τα risk assets έδειξαν ότι ανησυχούν ξεκάθαρα περισσότερο για τη Fed από ό,τι για την Όμικρον την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες θα… κατεβάσουν το πόδι τους από το γκάζι, αποσύροντας εν τέλει τα έκτακτα μέτρα στήριξης.  "Περιμένουμε να ζήσουν με τον πληθωρισμό, αντί να πατήσουν φρένο αυξάνοντας τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα", όπως προσθέτει. Η Fed σηματοδότησε τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος –περισσότερες από ό,τι περίμενε η αγορά η οποία φαίνεται έτοιμη να "εξισώσει" τα υψηλότερα επιτόκια ως αρνητικό για τις μετοχές. "Το έχουμε ξαναδεί αυτό και δεν συμφωνούμε", επισημαίνει η BlackRock. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι η Fed συνέχισε να σηματοδοτεί ένα χαμηλό επίπεδο αυξήσεων επιτοκίων και αυτό δεν άλλαξε την τελευταία εβδομάδα. Αυτή η ιστορικά σιωπηλή απάντηση στον πληθωρισμό θα πρέπει να διατηρήσει τα πραγματικά επιτόκια χαμηλά, κατά την άποψή της, στηρίζοντας τις μετοχές. 

  Το άλμα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες αφορά τη σηματοδότηση της Fed για την ετοιμότητά της να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για τα risk assets, και αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στην προτίμηση των επενδυτών για μετοχές έναντι των κρατικών ομολόγων.

  Το συμπέρασμα της BlackRock είναι, συνεπώς, ότι προτιμά τις μετοχές και θα χρησιμοποιούσε τα όποια sell-offs σχετίζονται με την COVID ως ευκαιρία για αύξηση των θέσεών της. Παράλληλα, είναι underweight στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών καθώς βλέπει ότι οι αποδόσεις σταδιακά θα αυξηθούν περαιτέρω, αν και θα παραμείνουν ιστορικά χαμηλές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ