Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Δεκ-2021 08:50

  Κράτησε μέρος των χθεσινών κερδών η τουρκική λίρα, επιφυλακτικοί οι αναλυτές

  144837323
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σταθεροποιήθηκε η τουρκική λίρα και διατήρησε τα κέρδη που κατέγραψε από την -μέχρι τώρα- καλύτερη εβδομάδα εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς το νόμισμα επέστρεψε από τα χαμηλά, μετά το νέο σχέδιο του Τούρκου προέδρου να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, εν μέσω τέτοιας αστάθειας.

  Η λίρα διαμορφώνεται στις 12,25 έναντι του δολαρίου, έναντι του σχεδόν 12,4 λιρών την Τρίτη, όταν είχε αυξηθεί 6% σε μια συνεδρίαση με αλλεπάλληλες διακυμάνσεις.

  Τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος ανακοίνωσε το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων σε λίρα από περαιτέρω υποτίμηση, η λίρα βυθίστηκε 10%, στη συνέχεια σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ σε μια ημέρα, με τη μεταβλητότητα να χτυπάει "κόκκινο”.

  Το νόμισμα εξακολουθεί να χάνει το 40% της αξίας του φέτος μετά τη συντριβή που προκάλεσε η επιθετική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, την οποία επέβαλε ο Ερντογάν.

  Στα χαμηλά του τη Δευτέρα, το νόμισμα έχανε 60% από την αρχή του έτους.

  Οι περισσότερες από τις μισές αποταμιεύσεις των ντόπιων είναι σε ξένα νομίσματα και σε χρυσό, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, με την εμπιστοσύνη στη λίρα να διαβρώνεται μετά από χρόνια υποτίμησης και μετά από την κατεστραμμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

  Ο Ερντογάν εισήγαγε σειρά μέτρων τη Δευτέρα που θα ελάφρωναν το βάρος ενός εξασθενημένου νομίσματος και θα ενθάρρυναν τους Τούρκους να κρατήσουν λίρες αντί για δολάρια.

  Αναλυτές και τραπεζίτες προειδοποίησαν ότι εάν το ράλι της λίρας αντιστραφεί και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να καλύψει τις απώλειες των καταθετών, θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο ο πληθωρισμός και να επηρεάσει σημαντικά το έλλειμμα.

  Η JP Morgan μάλιστα εκτιμά ότι ενδεχόμενη πτώση 12% της λίρας σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων, θα μπορούσε να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά περίπου 1% του ΑΕΠ σε ορίζοντα έξι μηνών.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε χθες ότι θα υποστηρίξει την μετατροπή των καταθέσεων ξένων νομισμάτων σε λίρες, για να ενθαρρύνει περαιτέρω την αντίστροφη δολαροποίηση.

  Μπορεί η κυβέρνηση να χαιρέτισε την ανάκαμψη της λίρας ως μια μεγάλη πολιτική νίκη, οι οικονομολόγοι ωστόσο έχουν ευρέως δηλώσει ότι το μοντέλο χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν είναι απερίσκεπτο και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός, από το 21% που βρίσκεται τώρα, θα εκτιναχθεί στο 30% στο επόμενο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ