Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 16:01

  Eurobank Equities: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημαντικά περιθώρια για ράλι

  Eurobank Equities: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημαντικά περιθώρια για ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετική παραμένει η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους όσο και την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό του Χ.Α., μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου και έτσι διατηρεί τις εκτιμήσεις που είχε, αν και τονίζει πως οι τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις αφήνουν πολλά περιθώρια ανόδου.

  Σημειώνεται πως η Eurobank Equities δίνει σύσταση hold για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,37 ευρώ, ενώ τηρεί σύσταση buy για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,48  ευρώ και το 1,84 ευρώ αντίστοιχα.

  Όπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται λίγο πάνω από το 0,4x σε όρους P/TBV για το 2022, με discount της τάξης του 25% ακόμα σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας, πιστεύει ότι είναι πιθανή κάποια περαιτέρω σύγκλιση των αποτιμήσεων στο μέλλον, ενώ αναμένει πως η αύξηση της λογιστικής αξίας και η μετατόπιση της εστίασης της αγοράς στους δείκτες κερδοφορίας, θα οδηγήσουν τις μετοχές τους  σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή τονίζει πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει η προτιμώμενη επιλογή της δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησής της σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύνολο θεμελιωδών μεγεθών.

  Στο επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά, οι οποίες θα είναι ο βασικός μοχλός της απόδοσής τους. Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTEs μεταξύ του 5% και 10% για το 2022, με το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο να παρέχει σημαντική στήριξη στις λειτουργικές τους επιδόσεις. Επιπλέον, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.
   
  Σχολιάζοντας τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, επισημαίνει πως οι διοικήσεις έχουν αναφέρει σημαντική πρόοδο στα στρατηγικά σχέδια με τις περισσότερες ενέργειες να πραγματοποιούνται έγκαιρα και εντός του προϋπολογισμού. Η ταχεία εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων μετασχηματίζει τους ισολογισμούς και τις λειτουργίες των τραπεζών, αφενός, ενώ δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ολοκληρώθηκαν πριν μερικές ημέρες, η χρηματιστηριακή εντοπίζει σημαντικές αποκλίσεις. Όπως επισημαίνει, ήταν ένα ακόμη τρίμηνο με αρκετά έκτακτα στοιχεία που στρεβλώνουν τις υποκείμενες τάσεις και σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των μεμονωμένων τραπεζών. Ο αντίκτυπος από την προσπάθεια εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών ήταν εμφανής τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) όσο και στις προβλέψεις, ενώ η αύξηση των εσόδων από προμήθειες, οι τάσεις στις λειτουργικές δαπάνες και η ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων ήταν μεταξύ των βασικών θετικών της κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου για το σύνολο του κλάδου.

  Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση των δανείων. Τόνισαν τις καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στο μέτωπο της ποιότητας των οργανικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες αμβλύνουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα NPEs που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αύξηση των δανείων θα είναι πολύ ισχυρότερη από το επόμενο έτος, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από προμήθειες, θα υποστηρίξει τις τάσεις στα έσοδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ