Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 14:40

  Ενισχύεται το φυσικό αέριο, δεν αύξησε τη ροή η Ρωσία όπως είχε υποσχεθεί

  Ενισχύεται το φυσικό αέριο, δεν αύξησε τη ροή η Ρωσία όπως είχε υποσχεθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των προμηθειών όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Πούτιν.

  Τα futures για το φυσικό αέριο που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία, σημείωσαν άνοδο 9,7% καθώς οι παραγγελίες μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι παραδόσεις θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα του συνηθισμένου τη Δευτέρα.

  Ακόμη χειρότερα, το φυσικό αέριο που έρεε σήμερα το πρωί, ήταν προς τα ανατολικά, από τη Γερμανία στην Πολωνία, αντίθετα από την κανονική κατεύθυνση.

  Ανοδικά κινούνται επίσης τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν θα υπάρξουν αρκετά καύσιμα για την τροφοδοσία των θερμικών σταθμών τον χειμώνα.

  Ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει περισσότερο αέριο στην περιοχή από τη Δευτέρα, με τον Putin να δίνει εντολή στην Gazprom να γεμίσει τις ευρωπαϊκές αποθήκες της, μετά από την ολοκλήρωση της εκστρατείας αποθήκευσης των ρωσικών αποθεμάτων.

  Αντιθέτως, η εταιρεία τόνισε πως δεν θα πουλήσει καύσιμα μέσω της πλατφόρμας της αυτή την εβδομάδα και ότι δεν έχει δεσμευτεί στις δημοπρασίες του Σαββατοκύριακου, επιπλέον χωρητικότητα για να στείλει περισσότερες προμήθειες στην Ευρώπη τη Δευτέρα.

  "Είναι απογοητευτικό καθώς η αγορά αερίου χρειάζεται περισσότερες προμήθειες”, τόνισε αναλυτής της ολλανδικής ενεργειακής ΡΖΕΜ. "Εάν η Ρωσία δεν αυξήσει τις ροές, μπορεί να δούμε περαιτέρω άνοδο των τιμών”.

  Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έχουν τριπλασιαστεί αυτό τον χρόνο καθώς η Ρωσία διατηρεί περιορισμούς στις προμήθειες, ενώ τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτρέπονται στην Ασία.

  Η Μόσχα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μπορεί να προμηθεύει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω του αμφιλεγόμενου Nord Stream 2, και έχει ασκήσει πιέσεις στην ήπειρο να εγκρίνει τις ροές μέσω του αγωγού της των 1.200 χλμ.

  Τα futures ευρωπαϊκού αερίου αυξήθηκαν 9,7% και διαπραγματεύονταν 4,8% υψηλότερα στα 77,.47 ευρώ ανά μεγαβατώρα το μεσημέρι στο Άμστερνταμ.

  Το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, αυξήθηκε 5,8% φτάνοντας τα 166,50 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ