Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 12:36

  Société Générale: Διαγραφή της Jumbo και προσθήκη Εθνικής Τράπεζας και ΔΕΗ στον MSCI

  Société Générale: Οι 30 εισηγμένες με ταμεία που ξεχειλίζουν από ρευστότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ελληνικό ενδιαφέρον αναμένει η Société Générale ότι θα έχει η προσεχής αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Όπως εκτιμά, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

  Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς, στις 30 Νοεμβρίου. 

  Κατά τη γαλλική τράπεζα οι λόγοι μεγέθους/κεφαλαιοποίησης καθώς και βάρους του κλάδου στους δείκτες (size-segment) θα οδηγήσουν σε αυτές τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές στον MSCI Greece και την παρουσία της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Συγκεκριμένα για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), ενώ για τις ΕΤΕ και ΔΕΗ αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των κλάδων στους οποίους ανήκουν στον δείκτη (segment).

  Στο βασικό της σενάριο τοποθετεί τη σίγουρη διαγραφή της Jumbo ενώ σε ένα δεύτερο σενάριο τοποθετεί τις προσθήκες των ΕΤΕ και ΔΕΗ, καθώς οι υπολογισμοί της έγιναν με βάση τα κλεισίματα στις 28 Σεπτεμβρίου. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν έτσι και αλλιώς ότι η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να θεωρεί σίγουρη την εισαγωγή της στους βασικούς δείκτες της MSCI.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζες, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ανέλθουν στα 88,41 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ τοποθετούνται στα 74,68 εκατ. δολάρια και για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια.

  Σε περίπτωση που λοιπόν οι εκτιμήσεις της SocGen υλοποιηθούν, τότε οι ελληνικές μετοχές στους βασικούς δείκτες της MSCI θα αυξηθούν σε έξι καθώς έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει πέντε τίτλους, τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank Holdings (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). 

  Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες αγορές (DM), η SocGen υπολογίζει 33 προσθήκες και 23 διαγραφές κατά την εξαμηνιαία αξιολόγηση Νοεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων 10 πιθανών υποψήφιων προσθηκών. Για τις αναδυόμενες αγορές (EM) υπολογίζει 84 προσθήκες και 75 διαγραφές, συμπεριλαμβανομένων 52 πιθανών προσθηκών από την Κίνα και 11 από άλλες αγορές.

  Η αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει σίγουρα μία σημαντική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο και έχει εγκλωβιστεί εδώ και ένα μεγάλο διάστημα σε εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Ένας βασικός λόγος για την αποχή των επενδυτών και την επενδυτική άπνοια στην ελληνική αγορά είναι η χαμηλή συμμετοχή και στάθμιση της Ελλάδας στους δείκτες που "κοιτούν" τα ξένα funds. Σε περίπτωση που η "προφητεία" της SocGen αποδειχθεί σωστή, οι νέες εισροές από τα Index funds αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο Χ.Α και να ενισχύσουν το (ακόμα) θετικό του αφήγημα.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ