Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Σεπ-2021 11:24

  Eurobank Equities: Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες – Έρχεται σημαντικό re-rating στις μετοχές τους

  Τι δείχνουν τα τριετή πλάνα των ελληνικών τραπεζών που κατέθεσαν στην ΕΒΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να γυρίσουν σελίδα, όπως σημειώνει η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας πως η εκκαθάριση των ισολογισμών τους είναι ορατή και το 2021 αναμένεται να κλείσει με τον συνολικό δείκτη NPE του κλάδου ελάχιστα πάνω από τα μονοψήφια επίπεδα και στο 11,2%. Όπως εκτιμά, οι επενδυτές θα στραφούν στις προοπτικές κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών ενώ τονίζει ότι σταδιακά θα σημειωθεί σημαντικό re-rating στις μετοχές τους. 

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εκκαθάρισης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών είναι πλέον ορατό, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν επιταχύνει τα σχέδιά τους και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες συναλλαγές τους μέχρι τα μέσα του 2022. Η πρόοδος στις ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου είναι επίσης αρκετά ενθαρρυντική και πολύ αναγκαία, δεδομένου του κόστους της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο δείκτης NPE (μέσος όρος για τις τρεις τράπεζες που καλύπτονται – Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς) για το σύνολο του 2021 θα διαμορφωθεί στο 11,2% (από περίπου 40% πέρυσι), ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης CET 1 θα διαμορφωθεί στο 14,2%, άνετα πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις.

  Η προσοχή των επενδυτών, όπως εκτιμά, θα στραφεί σταδιακά στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά. Ενώ οι τάσεις στο μέτωπο των εσόδων φαίνονται ελπιδοφόρες, η βασική πρόκληση θα είναι στην παραγωγή καθαρών επτικοκιακών εσόδων (ΝΙΙ), κατά την άποψη της Eurobank Equities, δεδομένης της αναμενόμενης ζημιάς που προκύπτει από τις πωλήσεις NPE, που εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε κλαδικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η πιστωτική ανάπτυξη και η εξέλιξη των επιτοκίων θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα. Ενώ το σκηνικό είναι πιθανό να γίνει υποστηρικτικό για τις ελληνικές τράπεζες, μένει να δούμε αν θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να επιτύχουν τους στόχους των εσόδων τους, σημειώνει χαρακτηριστικά.

  Έτσι, η χρηματιστηριακή προχωρά στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα προ προβλέψεων κέρδη κατά 3% σε μέσο όρο για την περίοδο 2022-23, αντανακλώντας κυρίως τις ασθενέστερες τάσεις στα NII, καθώς και των εκτιμήσεων για τα  καθαρά  κέρδη οι οποίες αυξάνονται κατά 2% σε μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατά 9% χαμηλότερες υποθέσεις για το κόστος κινδύνου (CoR). Σε αυτή τη βάση, αναμένει ότι η κερδοφορία για το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2022 και μετά, αν και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση κάθε τράπεζας.

  Παράλληλα εκτιμά πως το re-rating των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί με πιο σταδιακό τρόπο. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο 0,4x, παραμένοντας σε discount περίπου 35% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της Ε.Ε, το οποίο έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

  Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης και μικρότερο discount, όπως τονίζει η Eurobank Equities.

  Παρ 'όλα αυτά, το re-rating μπορεί να πραγματοποιηθεί με πιο σταδιακό τρόπο, καθώς η αγορά θα προσπαθεί να αξιολογήσει τις προοπτικές κερδοφορίας προς το τέλος του έτους και να "επιβεβαιώσει" ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει η κορυφαία επιλογή της χρηματιστηριακής με τιμή-στόχο τα 3,48 ευρώ, ενώ αναβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς σε "buy" με τιμή-στόχο τα 1,84 ευρώ και υποβαθμίζει την Alpha Bank σε "hold" με τιμή-στόχο το 1,37 ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς η αναβάθμιση οφείλεται στο ότι η χρηματιστηριακή θεωρεί ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το σχέδιο καθαρισμού της.

  Η υποβάθμιση της Alpha Bank έχει να κάνει με το ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου, διαπραγματεύεται με μια μάλλον μη ελκυστική αποτίμηση έναντι των υπολοίπων, κατά την άποψή της.

  Τέλος, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης "buy" στην Εθνική Τράπεζα οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, προσφέρει έναν πολύ συναρπαστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ