Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουλ-2021 11:50

  BofA: Στον σωστό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι

  BofA: Στον σωστό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Bank of America, τονίζοντας πως οι διοικήσεις προχωρούν στα σχέδια μείωσης των NPEs, ενώ βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 50% στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών καθώς, όπως τονίζει, διαπραγματεύονται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Πιο αναλυτικά, δίνει τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, βλέποντας περιθώριο ανόδου 37%, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,33 ευρώ με περιθώριο ανόδου 50%, για τη Eurobank τα 1,16 ευρώ με περιθώριο ανόδου 48% και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,06 ευρώ με περιθώριο ανόδου 5%.

  Όπως επισημαίνει, σε πρόσφατη έκθεσή της είχε τονίσει ότι με βάση το καλό ιστορικό εκτέλεσης, τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη χρήση δομών τιτλοποίησης (Ηρακλής) οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα προγράμματα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. 

  Ωστόσο, κατά την BofA, το derisking από μόνο του δεν αρκεί για να απελευθερωθεί η αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών καθώς χρειάζεται επίσης να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων, αν και είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

  Εως τώρα πάντως, όπως τονίζει, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, και έτσι η Bank of America παραμένει θετική για τον κλάδο ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Σε ότι αφορά στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στόχων που δίνει, η BofA αναφέρει πως:

  Στους θετικούς παράγοντες για την Alpha Bank τοποθετεί 1) την επιτάχυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ με την έξοδο από την έκτακτη κατάσταση που προκάλεσε η Covid, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους όγκους και ταχύτερη μείωση των NPEs (οργανικά) και 2) το σχέδιο Ηρακλής το οποίο μπορεί να προσφέρει επιπλέον ανοδική πορεία στο σχέδιο τιτλοποίησης της Alpha.

  Για την Eurobank τοποθετεί 1) επίσης την ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερους όγκους δανείων και ταχύτερη μείωση των NPEs καθώς και 2) την πολύ καλή πορεία των δραστηριοτήτων της σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.

  Για την Εθνική οι θετικοί παράγοντες είναι 1) το ισχυρότερο ΑΕΠ το οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει τις μειώσεις των NPE και τη δημιουργία δανείων, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη των στόχων καθώς και 2) το γεγονός ότι έχει το χαμηλότερο ποσοστό από έσοδα από προμήθειες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η ενίσχυση των προμήθειων είναι βασική προτεραιότητα για την διοίκηση.

  Για την Πειραιώς, οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση της τιμής στόχου η BofA τοποθετεί 1) το ισχυρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και 2) το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τη συμφωνία με την Intrum θα μπορούσε να αυξήσει τις οργανικές μειώσεις των NPEs.

  Σε ότι αφορά στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πιέσεις των τιμών στόχων που δίνει, η BofA αναφέρει πως:

  Για την Alpha Bank τοποθετεί 1) την πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μειώσεις NPEs και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων, και 2) τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙs). Επιπλέον, η Alpha ξεκινά με ένα μεγάλο ποσοστό των καθαρών εσόδων από τόκους που προέρχονται από NPEs και το σχέδιο μείωσης των NPEs μέσω αυξημένων τιτλοποιήσεων θέτει κινδύνους μεγαλύτερης και ταχύτερης συρρίκνωσης των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων.

  Για την Eurobank τοποθετεί 1) τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ελληνικής οικονομίας και την αυξημένη εξάρτηση από τις εξαγωγές τα οποία και κάνουν τη χώρα ευάλωτη σε μακροοικονομικά σοκ, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι, το Brexit και μια επιβράδυνση της ΕΕ. Μια βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μειώσεις NPEs και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων, και 2) λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στην Ελλάδα, οι εποπτικές αρχές μπορεί να αυξήσουν τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" ή τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

  Για την Εθνική 1)  η τράπεζα προβλέπει όι ο καθαρός οργανικός σχηματισμός NPEs θα παραμείνει έντονα αρνητικός, ωστόσο  αυτό μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η οικονομία δεν βελτιωθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό, 2) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA η τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να επιτύχει υψηλό επίπεδο κεφαλαίων και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να είναι σε θέση να διανείμει μερίσματα. Ωστόσο, οι εποπτικές αρχές μπορεί να επιβάλουν πιο αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα κεφαλαίου στο μέλλον, εμποδίζοντας έτσι αυτή τη δυνατότητα.

  Τέλος για την Πειραιώς στους κινδύνους τοποθετεί 1) το γεγονός ότι η τράπεζα  έχει μεγαλύτερη βάση εσόδων από τόκους που προέρχονται από NPEs σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες. Οι αυξημένες μη οργανικές μειώσεις των NPEs μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων μπορεί να χτυπήσουν τα έσοδα πιο έντονα, 2) μια πιθανή μακροοικονομική αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις μειώσεις NPE και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων, και 3) η επιβράδυνση της μείωσης των NPEs λόγω της μη αποτελεσματικής εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας, μπορεί οδηγήσει τις αρχές να απαιτήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ